Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει αντίθεση ανάπτυξης και περιβάλλοντος

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει αντίθεση ανάπτυξης και περιβάλλοντος
Ρήτρες για «πράσινη χρηματοδότηση» θα περιλαμβάνει το επερχόμενο νομοσχέδιο για τη κεφαλαιαγορά, για «ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα», ενημέρωσε ο κ. Σκυλακάκης
Ρήτρες για «πράσινη χρηματοδότηση» θα περιλαμβάνει το επερχόμενο νομοσχέδιο για τη κεφαλαιαγορά, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, για «ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα». Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προωθήσει το «γκρην μπάτζετιγκ», παράλληλα με άλλες αναμορφώσεις, στον κρατικό Προϋπολογισμό.
Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική που διασυνδέει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα των επόμενων ετών χωρίς να συνοδεύεται από πολύ μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον και πράσινη ενέργεια».
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα πρέπει, αφενός να επενδύσει στο εξαιρετικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της, και αφετέρου να συμμετάσχει στην «επανάσταση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές».
Για μας, είπε ο κ. Σκυλακάκης, αποτελεί στρατηγική επιλογή «η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές και η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ και που θα επιτρέπει να καλύπτει μεσομακροπρόθεσμα όλες τις ανάγκες της χώρας».
Πρόσθεσε δε, ότι η ταχύτητα της μετάβασης προς μία οικονομία που θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση μεταφορών, είναι κρίσιμος παράγοντας για τη ανάπτυξη της χώρας.
Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή, στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους παλαιότερους στόλους οχημάτων στη Ευρώπη, «που σημαίνει ότι όταν οι πολίτες αρχίσουν να μειώνουν τις υποχρεώσεις τους από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών και από τα δάνεια, κάτι που θα συμβεί τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, θα αρχίσουν να τον αντικαθιστούν.
Είναι κρίσιμο, αυτή η αντικατάσταση να δώσει ώθηση στις ηλεκτροκίνητες μεταφορές. Είναι κρίσιμο για τη συνολική πορεία της οικονομίας» είπε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση «δεν είναι θεωρητικά».
Ειδικότερα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να υπηρετήσουν την ανάπτυξη που στηρίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος - και πρόσθεσε: «Το ίδιο θα προβλέψουμε και για την κεφαλαιαγορά. Στο νέο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που θα φέρουν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαβός, θα υπάρχουν και ρήτρες για green financing» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Επισημαίνοντας το «καλό παράδειγμα» της Τραπέζης της Ελλάδος, που είναι «από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες που ασχολήθηκαν με το θέμα της κλιματικής αλλαγής», ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι «και εμείς θα προωθήσουμε το green budgeting, παράλληλα με τις άλλες αναμορφώσεις στον κρατικό Προϋπολογισμό».
Για το θέμα αυτό, θα πούμε περισσότερα τον επόμενο μήνα, είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον, δεν είναι μια χώρα που ψάχνεται για το πώς θα αναπτυχθεί. Βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό κομμάτι του πλανήτη, έχει εξαιρετικό ανθρωπογενές περιβάλλον, έχουμε ασφάλεια, είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης.
Το περιβάλλον μας είναι το κλειδί για τον 21ο αιώνα, για να αναπτυχθεί η χώρα και να φτάσει σε επίπεδα ανάπτυξης.
Δεν είναι κάτι που αποτελεί μία ακόμα πολιτική, για να βάλουμε και μία πράσινη πινελιά.. Απλώς, όπως όταν έλεγα όταν ήμουν στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, χρειαζόμαστε και τους κινηματικούς οικολόγους και αυτούς με τις αριθμομηχανές. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία είπε ο κ. Σκυλακάκης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης