Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ικανοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες από τις παραδοχές της ΕΒΑ - Δεν περιμένουν αιμοραγία κεφαλαίων στo stress test

tags :
Ικανοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες από τις παραδοχές της ΕΒΑ - Δεν περιμένουν αιμοραγία κεφαλαίων στo stress test
Αρκετά καλές θεωρούνται οι παραδοχές της ΕΒΑ κυρίως σε ό,τι αφορά τις τιμές ακινήτων
Με δεδομένο πως στο προηγούμενο stress tests η πρόβλεψη για τις τιμές των ακινήτων ήταν 17% κάτω σε επίπεδο τριετίας, οι τρέχουσες παραδοχές είναι μάλλον καλές για τις ελληνικές τράπεζες και πάντως πολύ καλύτερες από εκείνες άλλων οικονομιών.
Αλλωστε όπως η ΕΒΑ εξηγεί, ότι το ΑΕΠ της χώρας λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια έχει μια απώλεια 20% και επομένως οι παραδοχές για την Ελλάδα δείχνουν να είναι πιο κοντά σε μια καλή παρά σε μια κακή πραγματικότητα.
Η Ευρωζώνη όμως στο σύνολό της και πιο συγκεκριμένα οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πλέγμα σοβαρών θεμάτων γύρω από τα κεφάλαια των τραπεζών που θα χρειαστούν στο προσεχές μέλλον σημαντική ενίσχυση.
Οι μεγάλες τράπεζες  της ΕΕ αναμένουν ήδη πως θα πρέπει να κάνουν μια καλή διαχείριση σε ότι αφορά τα κεφάλαιά τους αφού η ίδια η αρχή έχει διατηπώσει την εκτίμηση  ότι θα χρειαστούν άλλα 135 δισ. ευρώ για να συμμορφωθούν με τους εισερχόμενους κανόνες της Βασιλείας IV.
Με το νέο αυτό καθεστώς που θα τεθεί σταδιακά  σε εφαρμογή από το 2022 και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το 2027, οι τράπεζες σε όλη την ΕΕ θα απαιτήσουν αύξηση κατά 24% της ελάχιστης κεφαλαιακής τους επάρκειας όπως έχει δηλώσει η αρχή.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δοκιμαστούν φέτος στις πιο σοβαρές οικονομικές συνθήκες που έχουν ποτέ αντιμετωπίσει  μετά το Brexit  συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης που εκτιμάται να υπερβεί το 4 τοις εκατό της οικονομίας  της ΕΕ έως το 2022 στο αρνητικό σενάριο.
Θα είναι η πρώτη φορά που η διετής δοκιμασία της ΕΒΑ περιλαμβάνει ένα νέο δόγμα της μεγαλύτερης ύφεσης που διαρκεί περισσότερο και σ' αυτό πρέπει να δείξουν τις αντοχές τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας της ΕΕ κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες και η πτώση των τιμών κατοικιών της περιοχής κατά 24% μέχρι το 2022, καθιστούν το αρνητικό σενάριο το πιο αυστηρό που έχει χρησιμοποιήσει η αρχή.
Η EBA ανέφερε ότι το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν δημιουργεί  νέους οικονομικούς κινδύνους από το  Brexit, δεδομένου ότι τελικώς διαλύεται μια μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα.
Σημειώνεται πως αυτά είναι τα τελευταία stress tests με αυτήν την μεθοδολογία και πως από τα επόμενα stress tests η μεθοδολογία αλλάζει και η άσκηση έχει μεγαλύτερο βαθμό αυτοελέγχου από την πλευρά των τραπεζών

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης