Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΚ: Προηγείται η σωτηρία των Creta Farms και Folli Follie έναντι των μικροεπενδυτών

ΕΚ: Προηγείται η σωτηρία των Creta Farms και Folli Follie έναντι των μικροεπενδυτών
Σύμφωνα με πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αυτό επιτάσσει ο Πτωχευτικός Κώδικας
«Νίπτει  τα χείρας της» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν τίθεται το απλό ερώτημα πως θα προστατευτούν οι μικρομέτοχοι των εταιρειών Folli Follie και της Creta Farms, όταν η διάσωση και των δύο εταιρειών  περνά μέσα από το Πτωχευτικό Δίκαιο και στη σύσταση νέας εταιρείας με νέους μετόχους.
Αξιόπιστη πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει ότι στην παρούσα φάση  προηγείται η διάσωση των εταιρειών, που εξαρτάται από τον Πτωχευτικό Κώδικα που να σημειωθεί  δεν προβλέπει τίποτα  για τους  προηγούμενους μετόχους, κάποιο ρόλο  στη νέα εταιρεία, με αποτέλεσμα το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί έναντι των ατομικών συμφερόντων των μικροεπενδυτών για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Το κεφάλαιο επένδυση κλείνει οριστικά για τους  ίδιους ως μία λάθος επιλογή, οι οποίοι  πρέπει να αποδεχθούν την οικονομική ζημιά που  φτάνει σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση της Creta Farms, οι μικρομέτοχοι κατείχαν περίπου  το 15% και το υπόλοιπο 85% ήταν στα  χέρια  των αδελφών Κωνσταντίνου και Μάνου Δομαζάκη.
Οι τρέχουσες εξελίξεις όμως εμφανίζουν στο μετοχολόγιο της εταιρείας  μόνο  τις τράπεζες που είχαν χρηματοδοτήσει την  εταιρεία  με  τα δυο  αδέρφια  να έχουν  χάσει τις μετοχές  που κατείχαν  λόγω τραπεζικών χρεών.
Τα συνολικά δάνεια ξεπερνούσαν τα 110 εκατ. ευρώ.
Πλέον η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 31,17%, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων το 25,36%  η Τράπεζα Πειραιώς το 10,1 % η Eurobank το 8,84% και η Alpha Bank  το 7,93%,  συγκεντρώνοντας στα χέρια τους το  74,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Creta Farms.
Η νέα  εταιρεία θα έχει ως βασικό μέτοχο την εταιρεία Impala Invest με ποσοστό 100%  που  θα ανήκει στον κ. Δημήτρη Βιντζηλαίο.
Οι μικρομέτοχοι και οι τράπεζες δεν θα υπάρχουν σε νέο σχήμα  με τις τράπεζες όμως να  λαμβάνουν εγγυήσεις για την  αποπληρωμή των δανείων από  το νέο μέτοχο της εταιρείας.
Σε μεγαλύτερη έκταση θα είναι η ζημιά για τους μικροεπενδυτές και για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια καθώς η μετοχή της Folli – Follie είχε διασπορά των μετοχών στα επίπεδα του 45%.
Η ίδια πηγή  υποστηρίζει ότι καμία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί  να προστατεύσει τους μικροεπενδυτές μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Προσθέτει ότι και οι δύο υποθέσεις αποδεικνύουν στη πράξη ότι η επιλογή μιας εταιρείας   για την τοποθέτηση κεφαλαίων με την προσδοκία το κέρδος είναι μία  δύσκολη υπόθεση  και απαιτεί γνώση  όπως και την ανάληψη κινδύνου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης