Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάμικτα συναισθήματα χαράς και λύπης για το Brexit– Σκέψεις Johnson για ελέγχους στα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης

Ανάμικτα συναισθήματα χαράς και λύπης για το Brexit– Σκέψεις Johnson για ελέγχους στα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson ,σκοπεύει να επιβάλλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης
To Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε την Παρασκευή 31/1 στις 23:00 (Σάββατο 1/2 - 1:00 ώρα Ελλάδας) από την ΕΕ μετά από 47 χρόνια, με τους οπαδούς του Brexit να δηλώνουν νικητές και να ανοίγουν σαμπάνιες για να γιορτάσουν την «ημέρα ανεξαρτησίας», η οποία, κατά τους ίδιους, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα.
Mπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο υποστηρικτές του Brexit, κρατώντας σημαίες στα χέρια, φιλιόντουσαν, αγκαλιάζονταν και τραγουδούσαν “God Save the Queen”.
Στην πλατεία είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave, ενώ σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.
«Η δουλειά μας ως κυβέρνηση - η δική μου δουλειά - ήταν να ενώσουμε τον κόσμο και να πάμε μπροστά, απόψε δεν φτάνουμε σε ένα τέλος, αλλά σε μία αρχή, είναι μία στιγμή εθνικής ανανέωσης και αλλαγής»,  δήλωσε ο πρωτεργάτης του Brexit,  Boris Johnson.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, σε ομιλία του που μεταδόθηκε μία ώρα πριν την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ένωση δεσμεύθηκε για μια «μεγαλειώδη επιτυχία», «όποια κι αν είναι τα εμπόδια», τονίζοντας πως «το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για την αρχή, τη στιγμή που ξημερώνει και η αυλαία σηκώνεται σε μία νέα πράξη» και υποσχόμενος «την έναρξη μιας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας» με την ΕΕ.
«Ο πόλεμος τελείωσε: κερδίσαμε», δήλωσε ο Nigel Farage του κόμματος του Brexit απευθυνόμενος στο πλήθος, σημειώνοντας πως «αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του μεγάλου έθνους μας».
Ωστόσο, στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πραγματοποιήθηκε ολονυκτία με κεριά προκειμένου οι συμμετέχοντες να θρηνήσουν για το Brexit.
«Η Σκοτία θα επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη χώρα» υποσχέθηκε σε μήνυμά της στο Twitter η πρωθυπουργός της Nicola Sturgeon , όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε εκτός της ΕΕ.
Στο μεταξύ, οι ισχυρότεροι ηγέτες της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος A, Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron χαρακτήρισαν το Brexit μια λυπηρή στιγμή και σημείο καμπής για την Ευρώπη.
O Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ανέφερε από την πλευρά του ότι το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit βασίστηκε σε ψέματα, σε υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και έκανε λόγο για μία λυπηρή μέρα.
Πρόσθεσε, όμως, ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία έχουν μία μακρά, κοινή ιστορία και πλέον η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει από άλλη βάση για να γίνει πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική και να μείνει για πάντα μοναδική.

Σκέψεις Johnson για τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους στα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ,Boris Johnson, σκοπεύει να επιβάλλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους στα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, για να κλιμακώσει την πίεση του Λονδίνου στις Βρυξέλλες στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα The Telegraph.
«Σχεδιάζουμε πλήρεις ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά προέλευσης ΕΕ — πιστοποιητικά εξαγωγών, πιστοποιητικά ασφάλειας, ελέγχους υγείας ζώων, [υγειονομικούς ελέγχους] των ειδών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ, που θα περνούν από [τελωνεία και] σημεία συνοριακών ελέγχων», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις στην Telegraph.
Όπως ανέφερε η ίδιαπηγή, αυτό «θα διπλασιάσει την πρακτική πρόκληση στα σύνορα τον Ιανουάριο του 2021».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης