Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψαλιδόπουλος (ΔΝΤ): Με το ΔΝΤ δεν θα τελειώσουμε ποτέ - Πρόβλημα ανεργία και τράπεζες - Χαμηλότερη από 4% η ανάπτυξη το 2020

Ψαλιδόπουλος (ΔΝΤ): Με το ΔΝΤ δεν θα τελειώσουμε ποτέ - Πρόβλημα ανεργία και τράπεζες - Χαμηλότερη από 4% η ανάπτυξη το 2020
Τα υψηλά πλεονάσματα στερούν δημοσιονομικό χώρο για πρωτοβουλίες ώστε να ενταθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία
Την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον θέμα ανησυχία για το ΔΝΤ καθώς το κλίμα για την Ελλάδα βελτιώνεται συνεχώς" εκφράζει ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
 Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπογραμμίζει πως "η πρόσφατη πρόβλεψη του  Ταμείου προειδοποιεί για συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα μικροοικονομικά της Ελλάδας έχουν σταθεροποιηθεί και οι προοπτικές είναι ευοίωνες ενώ βέβαιο πρόβλημα παραμένουν η υψηλή ανεργία και το τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται σε αναδιάταξη"  
Αναφερόμενος στο κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα ο κ Ψαλιδόπουλος αναφέρει ότι "η ενισχυμένη εποπτεία παραμένει, αλλά και αυτή θα ατονήσει στο μέτρο που θα αποπληρώσουμε κι ένα μέρος των δανείων μας, βαδίζοντας προς τον μηδενισμό τους".
Υπογραμμίζει ωστόσο ότι, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση "με το ΔΝΤ δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Είμαστε μέλλος από τη γένεση του και έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις ως χώρα μέλος σε ένα θεσμό της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης".
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πετύχει το στόχο του 4% στην ανάπτυξη ο καθηγητής τονίζει  ότι "εάν ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση, η οικονομία θα λάβει μεγάλη ώθηση και μια χιονοστιβάδα επενδύσεων στη χώρα ίσως κάνει εφικτό το στόχο του 4% στην ανάπτυξη. Ωστόσο οι πρόσφατες εκτιμήσεις για το 2020 είναι για χαμηλότερο ποσοστό".
Σχετικά με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων  υπογραμμίζει πως "τίποτα δεν είναι απίθανο όταν κάποιος έχει  επιχειρήματα και επιμονή" τονίζοντας ότι θα υπάρξουν δυσκολίες καθώς το συγκεκριμένο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ενσωματωθεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους  του ΕΜΣ του 2018.
Και καταλήγει λέγοντας ότι "τα υψηλά πλεονάσματα στερούν δημοσιονομικό χώρο για ποικίλες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ελληνική πολιτική ώστε να ενταθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης