Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης για τουρκική προκλητικότητα: Έχουμε 3 επιλογές – Δεν είναι απλή υπόθεση η προσφυγή στη Χάγη

Χατζηδάκης για τουρκική προκλητικότητα: Έχουμε 3 επιλογές – Δεν είναι απλή υπόθεση η προσφυγή στη Χάγη
Η Τουρκία «δεν έχει αποδεχθεί τη διαδικασία της Χάγης διότι τη φοβάται, διότι γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης
Τρεις επιλογές έχουμε σε ότι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News".
Όπως αναφέρει, η πρώτη επιλογή είναι να μεσολαβήσει μια τρίτη χώρα ως «χωροφύλακας» για να αποτραπούν τα χειρότερα, αμφιβάλλοντας αν αυτό μπορεί να συμβεί στην παρούσα φάση.
Η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ήταν ένα θερμό επεισόδιο, για το οποίο λέει ότι «μπορούμε να κερδίσουμε, διότι έχουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις», προσθέτοντας όμως ότι «σε μια περίοδο που προσπαθούμε να βγούμε από την οικονομική κρίση ο αντίκτυπος ενός τέτοιου συμβάντος θα μας οδηγήσει προς τα πίσω».
Τρίτη επιλογή, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης είναι «η διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», που όμως «δεν είναι μια απλή υπόθεση», καθώς όπως σημειώνει «έχουν σημασία η ατζέντα και το συνολικό κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνει η προσφυγή».
Ο κ. Χατζηδάκης εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές θέσεις «διότι στηριζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο»,  σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία «δεν έχει αποδεχθεί τη διαδικασία της Χάγης διότι τη φοβάται, διότι γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο».
«Δεν έχουμε συνεπώς κανένα λόγο να είμαστε ηττοπαθείς.
Από εκεί και πέρα, όποιος έχει τέταρτη λύση, παρακαλώ να την προτείνει» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση,  υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει εν λειτουργία «μόνο μια λιγνιτική μονάδα ως το 2023 και να πετύχουμε την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028».
Αφού σημειώνει ότι η ΔΕΗ έχασε το 2018 από τον λιγνίτη 200 εκατ. ευρώ και το 2019 300 εκατ.ευρώ, τονίζει ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της μετάβασης στη δυτική Μακεδονία , αλλά και στη Μεγαλόπολη, συστήθηκε διυπουργική επιτροπή που θα εκπονήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου το «Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης» των περιοχών αυτών, όπου θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες.
Κατά τον ίδιο, το σχέδιο αυτό θα βασιστεί «σε πόρους έως 4,4, δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Λιγνιτικής Μετάβασης της ΕΕ και από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές πηγές», ώστε «να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για αυτές τις περιοχές».
Σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τακτοποιούνται όλα με το ισχύον πλαίσιο και  «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα με βαριές παραβάσεις της κατηγορίας 5».
«Στο δεύτερο στάδιο -από τον Ιούλιο και για μια πενταετία- θα είναι δυνατή η τακτοποίηση για τα αυθαίρετα των υπόλοιπων τεσσάρων κατηγοριών και θα διέπονται από τρεις αρχές: Πρώτον, μόνο όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μέχρι τις 27/7/2011 θα μπορούν να τακτοποιηθούν, όπως έχει αποφασίσει το ΣτΕ. Δεύτερον, η τακτοποίηση θα συνδέεται με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας και δεν θα χρειάζεται πια όλης της πολυκατοικίας, αλλά θα αρκεί του διαμερίσματος.
Και τρίτον από τον Ιούλιο και μετά,  θα επιβάλλεται πρόστιμο 20% για την τακτοποίηση με προσαύξηση 5% για κάθε επιπλέον χρόνο καθυστέρησης».
Ερωτηθείς για την ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «το δίλημμα είναι μεταξύ της ξαφνικής πτώχευσης και της εφαρμογής της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για παράλληλο διαγωνισμό πώλησης του εργοστασίου και των ορυχείων, έτσι ώστε να βρεθεί ίσως ο ίδιος επενδυτής και να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης απαλλαγμένης από βάρη».
«Με μια τέτοια λύση οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε σχετικά πλεονεκτική θέση διότι ο επόμενος επενδυτής θα πάει κατά προτεραιότητα σε αυτούς, λόγω της εξειδίκευσης που έχουν στο νικέλιο» συμπληρώνει.
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το ποδόσφαιρο «νοσεί και χρειάζεται μαχαίρι», αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η ένταση με την Τουρκία, η υπέρβαση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, η καταπολέμηση της ανεργίας και η αντιμετώπιση των ζητημάτων της Υγείας και της Παιδείας.
Προσθέτει για το ποδόσφαιρο που «νοσεί και χρειάζεται μαχαίρι» ότι «αν δεν το βάλουν μόνοι τους, θα το βάλει η πολιτεία.
Διότι, η Ελλάδα δεν μπορεί να διχάζεται στο εσωτερικό και να εξευτελίζεται στο εξωτερικό με αφορμή το ποδόσφαιρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης