Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα ο De Guindos: Προς ομαλοποίηση η ελληνική οικονομία, σοβαρή αδυναμία τα NPLs - Στουρνάρας: Επαρκή τα κεφάλαια των τραπεζών

tags :
Στην Αθήνα ο De Guindos: Προς ομαλοποίηση η ελληνική οικονομία, σοβαρή αδυναμία τα NPLs - Στουρνάρας: Επαρκή τα κεφάλαια των τραπεζών
Οι εταίροι έχουν στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι κάτω από 2,75% του ΑΕΠ  δεν πρόκειται να κατέβει ο στόχος, από 2- 2,5% του ΑΕΠ που ζητά η κυβέρνηση
Νέες επαφές, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, θα έχει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση με σκοπό την στήριξη των ελληνικών θέσεων για τη μείωση των ονομαστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα και την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για την σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Στην Αθήνα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis De Guindos, ενώ την Πέμπτη 6/2 θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα και ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Paolo Gentiloni.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, δήλωσε σε ημερίδα του ΙΟΒΕ και του Konrad Adenauer Stiftung (KAS) in Greece & Cyprus, ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς ομαλοποίηση.
Όσον αφορά τα NPLs, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τα χαρακτήρισε ως τη βασική αδυναμία των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας.
Ο ίδιος έδωσε τα εύσημα στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έκανε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι οποίες μάλιστα πλέον δείχνουν ότι έχουν πιάσει τόπο.
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο De Guindos ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης, αλλά το ξέσπασμα του κορωνοϊού συγκαταλέγεται μεταξύ των παραγόντων που δημιουργούν αβεβαιότητα.
"Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε όμως κάποια σημάδια σταθεροποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο De Guindos.
Στην ίδια γραμμή με την επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, ο De Guindos ζήτησε από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας, καθώς όπως παραδέχτηκε οι παράπλευρες συνέπειες της νομισματικής πολιτικής γίνονται όλο και πιο αισθητές.

Image


Σταϊκούρας: Η Ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας υποστήριξε ότι η βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους αποτελεί την ασφαλέστερη οδό προκειμένου να επιτευχθεί είτε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος τα επόμενα χρόνια, είτε να συμφωνηθεί μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Χαρακτήρισε δε την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας ως τις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αλλά και να ενεργοποιηθεί ο κοινός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων.
Ο ίδιος πρότεινε την ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή διαδικασία.
"Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο στερέωμα.
Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι, με ταχύτητα και καλύτερο συντονισμό", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Brexit, αναιμική ανάπτυξη, γεωπολιτικά ζητήματα, είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί η Ένωση και η αποτελεσματικότητά της, τόνισε ο υπουργός. Όπως ανέφερε, πρέπει να υπάρξει συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ είναι αναγκαίο να προχωρήσει η ολοκλήρωση της τραπεζικής Ένωσης.

Στουρνάρας: Ανάπτυξη +2,5% το 2019

Με ρυθμό +2,5% αναμένεται να τρέξει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα του ΙΟΒΕ, τόνισε ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκή, ενώ χαρακτήρισε καταλύτες της ανάκαμψης τη μείωση των NPLs και την πιστωτική επέκταση.
Συμφώνησε και αυτός ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν την σημαντικότερη πρόσκληση για τις ελληνικές τράπεζες υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να μειωθούν κάτω από τον στόχο του 20% στον οποίο έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι εκτός από το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ απαιτούνται συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για την μείωσή τους, σημείο στο οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι τα κέρδη της ανταγωνιστικότητας που έχουν προκύψει για τις ελληνικές επιχειρήσεις μετά από την μείωση του κόστους εργασίας έχουν υπεραντισταθμιστεί από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.
Όπως ανέφερε, το κόστος δανεισμού κατά μέσο όρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις κυμαίνεται στο 4,9% έναντι 2,3% που είναι για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στην Αθήνα ο Gentiloni την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου

Η συνέχεια θα δοθεί την Πέμπτη με την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Paolo Gentiloni στην Αθήνα.
Είναι η πρώτη φορά που o Gentiloni έρχεται στην χώρα μας και θεωρείται κομβικής σημασίας αυτή η επίσκεψη λόγω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Ελλάδα καθώς: από αυτές τις επαφές θα κριθεί εάν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα υπάρξουν αναφορές, έστω και με την μορφή προθέσεων για τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Αθήνα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Gentiloni έρχεται στην Αθήνα, την ημέρα που συνεδριάζει το Euroworking Group (6 Φεβρουαρίου) και το οποίο καλείται να πιστοποιήσει ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου, εν συνεχεία, στο Eurogroup του Μαρτίου να επικυρωθεί η 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.
Στις 5 Μαρτίου μεσολαβεί μία ακόμη συνεδρίαση EWG, όπου είναι ακόμη πιο σημαντική για την ελληνική πλευρά. Επειδή ακριβώς σε αυτή τα μέλη της ευρωομάδας θα ανοίξουν τους δύο από τους τρεις ελληνικούς φακέλους που έχουν στα χέρια τους. Πρόκειται για τη χρήση για επενδυτικούς σκοπούς των κερδών της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα ( και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους) και τη υιοθέτηση μηχανισμού μεταφοράς πρωτογενών υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.
Ότι θα ανοίξουν οι ελληνικοί φάκελοι δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν και αποφάσεις… Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τον Μάιο που θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις, σε επίπεδο 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο. Εκτός απρόοπτου βέβαια…
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να συντάξουν το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2024 τοποθετώντας τον πήχη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το σημερινό ασφυκτικό όριο του 3,5% του ΑΕΠ, που είναι συνδεδεμένο με τη λιτότητα και την ασφυκτική εποπτεία της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Οι εταίροι πάντως έχουν στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι κάτω από 2,75% του ΑΕΠ  δεν πρόκειται να κατέβει ο στόχος, από 2- 2,5% του ΑΕΠ που ζητά η κυβέρνηση ενώ αφήνουν ανοικτό η αναμόρφωση του στόχου να ισχύσει μόνο για το 2022,τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης