Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Λάθος το νέο ασφαλιστικό - Να μειωθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα

Capital Economics: Λάθος το νέο ασφαλιστικό - Να μειωθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, οι δαπάνες για τις συντάξεις πρέπει να μειωθούν
Άλλο ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Capital Economics το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, οι δαπάνες για τις συντάξεις πρέπει να μειωθούν.
Μία δεκαετία μετά την ελληνική διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταφέρει να καλύψει το κόστος του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις συντάξεις υποδεικνύει ότι το κόστος συνταξιοδότησης θα αυξηθεί, αντί να μειωθεί, τα επόμενα χρόνια.
Το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας υπήρξε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνήσεων και των πιστωτών.
Η Ελλάδα δαπανά ένα δυσανάλογο ύψος δημόσιων κονδυλίων για τις συντάξεις και παρέμενε απρόθυμη για χρόνια, στο να προχωρήσει στις περικοπές που απαιτούνται για να βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε μια πιο βιώσιμη πορεία, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
H Capital Economics αναγνωρίζει ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις κατά την τελευταία δεκαετία.
Από το 2010 η Ελλάδα έχει αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, κατήργησε τις λεγόμενες 13η και 14η συντάξεις, επέβαλε ποινή για την πρόωρη συνταξιοδότηση , αύξησε τον αριθμό των ετών εργασίας για πλήρη σύνταξη.
Επίσης, αύξησε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άρχισε να αυξάνει τον φόρο εισοδήματος στους πλουσιότερους συνταξιούχους.
Οι συνολικές δαπάνες για συντάξεις μειώθηκαν από 33,5 δισ. ευρώ το 2010 σε 29,8 δισ. ευρώ το 2017.
Ωστόσο, υπάρχουν και τομείς στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οι οποίοι εμφανίζονται ακόμη πιο προβληματικοί σε σχέση με το 2010.
Τα έξοδα για τις δημόσιες συντάξεις αντιστοιχούσαν στο 16,5% του ΑΕΠ το 2017 - το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα πλήρη στοιχεία.
Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 2% υψηλότερο από το 2010 και είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της ζώνης ευρώ 11,2%. (Βλέπε Διάγραμμα 1)
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι δημόσιες συντάξεις αντιπροσώπευαν το 35% των κρατικών δαπανών το 2017, καταγράφοντας  δραματική αύξηση από το 28% το 2010 και σχεδόν διπλασιασμό του μέσου όρου του ΟΟΣΑ στο 18%.
Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων στον πληθυσμό τους, αλλά δαπανούν μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ στις συντάξεις. (Βλ. Διάγραμμα 2)
Ο μέσος συνταξιούχος συνταξιοδοτείται νωρίτερα στην Ελλάδα από ό, τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης - η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες είναι 62 έναντι 64 στη νομισματική ένωση - και έχει υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, λαμβάνοντας τη σύνταξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εξηγούν οι αναλυτές.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Capita Economics, το νέο ασφαλιστικό, το οποίο προτείνει αύξηση των συντάξεων, αποτελεί ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και αποδεικνύει φρούδες τις ελπίδες ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις.
Εν κατακλείδι, οι αναλυτές τονίζουν ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά και να μειώσει τον δείκτης χρέους προς ΑΕΠ, θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των δαπανών για τις συντάξεις.

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης