Πως η λύση της Comer Group μπορεί να δώσει εναλλακτική στην MIG, να πουληθεί η Attica Group και να βελτιωθεί η Πειραιώς

Πως η λύση της Comer Group μπορεί να δώσει εναλλακτική στην MIG, να πουληθεί η Attica Group και να βελτιωθεί η Πειραιώς
Το τι κερδίζει η Πειραιώς από το deal είναι εμφανές - Κερδίζει 250 εκατ και ταυτόχρονα μετατροπή των 550 εκατ δανείων της MIG σε ενήμερα με θετικές προφανώς επιδράσεις στον ισολογισμό της
Προς την λύση του βρετανικού fund που δραστηριοποιείται στο real estate η Comer Group συγκλίνουν η Πειραιώς και η Marfin Investment Group.
Όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το bankingnews οι δύο βασικοί ενδιαφερόμενοι για την MIG είναι το βρετανικό fund Comer Group και ο όμιλος Τσεχικών συμφερόντων – που συνδέεται με τον ΟΠΑΠ – η Emma.
Μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων προβάδισμα έχει αποκτήσει η Comer Group κυρίως γιατί η Emma ενδιαφέρεται για την Vivartia.
Πως δομείται το deal;
Η Comer Group θα καταβάλλει 250 εκατ ευρώ για τα δάνεια της Πειραιώς στην MIG στην μητρική holding.
Ταυτόχρονα και η Πειραιώς θα χορηγήσει δάνειο έως 170 εκατ στην Comer οπότε η Comer με 250+170= 420 εκατ ευρώ θα έχει αποκτήσει με haircut 23% περίπου τα δάνεια ύψους 550 εκατ της MIG ως εταιρία holding.
Η Πειραιώς θα λάβει 250 εκατ και με τα 170 εκατ δάνεια που θα χορηγήσει θα καταστήσει τα δάνεια στην MIG όλα ενήμερα οπότε θα κάνει και αντιστροφή πρόβλεψης.
Στο 9μηνο του 2019 η Πειραιώς στις λογιστικές καταστάσεις ανέφερε ότι ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά ανοίγματα έφθασαν στα 489 εκατ ευρώ ενέταξε και άλλα 700 εκατ δάνεια στην κατηγορία NPEs για τεχνικούς και στρατηγικούς λόγους.
Προφανώς και τα δάνεια αυτά αφορούν το σύνολο των δανείων της MIG ως εταιρία συμμετοχών περίπου 550 εκατ ευρώ.
Τι σημαίνει όμως τεχνικοί και στρατηγικοί λόγοι;
Οι τεχνικοί λόγοι σχετίζονται με τις αναθεωρήσεις που ζήτησε ο SSM και στρατηγικοί λόγοι σχετίζεται με προφανώς νέο σχεδιασμό της τράπεζας Πειραιώς για την MIG.
Η Πειραιώς έχει διενεργήσει πρόβλεψη όχι 700 εκατ αυτή δεν είναι πραγματική πρόβλεψη αλλά λογιστική απεικόνιση των δανείων της MIG αλλά περίπου 80 εκατ ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι εάν πουληθούν τα δάνεια στα 420 εκατ θα εγγράψει μια οριακή ζημία αλλά… ταυτόχρονα όλα τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Πειραιώς στην MIG θα μετατραπούν σε ενήμερα.
Άρα ένα βάρος στον ισολογισμό της Πειραιώς θα μειωθεί και ταυτόχρονα ο νέος επενδυτής στην MIG θα μπορεί να προβεί σε διάφορες επενδυτικές και στρατηγικές κινήσεις.
Το τι κερδίζει η Πειραιώς από το deal είναι εμφανές.
Κερδίζει 250 εκατ και ταυτόχρονα μετατροπή των 550 εκατ δανείων της MIG σε ενήμερα με θετικές προφανώς επιδράσεις στον ισολογισμό της Πειραιώς.

Τι θα κερδίσει η Comer Group;    

Πέραν από το γεγονός ότι θα έχει χρησιμοποιήσει και τραπεζικό δανεισμό άρα θα έχει μειώσει το ρίσκο της στην Ελλάδα, σχεδιάζει να πουλήσει την Attica group.
Υπάρχει σχήμα ενδιαφερομένων για την Attica group θυγατρική της MIG στα 350 εκατ ευρώ.
Άρα η Comer θα έχει επενδύσει 250 εκατ θα έχει πάρει δάνειο 170 εκατ και θα πουλήσει 350 εκατ την Attica Group.
Η Comer θα έχει ελαχιστοποιήσει το ρίσκο της στην Ελλάδα και την MIG με αυτό το μηχανισμό – τέχνασμα, θα ποντάρει στην ανάκαμψη της MIG και η Πειραιώς θα έχει ενισχύσει ρευστότητα και δομή ισολογισμού μέσω μετατροπής μη ενήμερων δανείων σε ενήμερα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS