Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell: Ανησυχεί την ΕΕ το σχέδιο Τrump - Απέχει πολύ από όσα έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο

Borrell: Ανησυχεί την ΕΕ το σχέδιο Τrump - Απέχει πολύ από όσα έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο
Για την οικοδόμηση μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, τα ανεπίλυτα θέματα τα σχετικά με το οριστικό καθεστώς θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόνισε ο κ. Borrell
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική απέρριψε σήμερα τμήματα του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου βάσει του οποίου το Ισραήλ θα κρατήσει τους οικισμούς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας πως οι προτάσεις του προέδρου Donald Trump παραβιάζουν «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».
«Η αμερικανική πρωτοβουλία, όπως παρουσιάσθηκε στις 28 Ιανουαρίου, αφίσταται των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Josep Borrell στην οποία εκφράζει την «ιδιαίτερη ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την βούληση του Ισραήλ να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπενθυμίζει την προσήλωσή της σε μία λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις και θα βασίζεται στην συνύπαρξη των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με ανταλλαγή ισότιμων εδαφών, κατ΄εφαρμογήν όσων μπορεί να συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος της Παλαιστίνης, ενιαίο, κυρίαρχο και βιώσιμο, που θα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο, ειρηνικά, με ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Josep Borrell.
«Για την οικοδόμηση μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, τα ανεπίλυτα θέματα τα σχετικά με το οριστικό καθεστώς θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές», προσθέτει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Σε αυτά περιλαμβάνονται τα θέματα που έχουν σχέση με τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την ασφάλεια και το θέμα των προσφύγων», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί τις δύο πλευρές να δεσμευθούν εκ νέου και να απόσχουν από κάθε μονομερή ενέργεια που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να οξύνει την ένταση».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις για την προοπτική προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Οχθης.
«Βήματα προς την προσάρτηση, αν γίνουν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς να αμφισβητηθούν», προειδοποιεί ο Borrell, σκληραίνοντας τη γλώσσα του έναντι του σχεδίου του Trump, σε σύγκριση με προηγούμενη τοποθέτησή του τον περασμένο μήνα, όταν ο αμερικανός πρόεδρος το είχε παρουσιάσει.
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που έχουν καταληφθεί μετά το 1967», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Josep Borrell θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 7 Φεβρουαρίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης