Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δημοπράτηση των έργων φυσικού αερίου εντός του 2020 ζητά ο δήμαρχος Γρεβενών

tags :
Δημοπράτηση των έργων φυσικού αερίου εντός του 2020 ζητά ο δήμαρχος Γρεβενών
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Γιώργο Δασταμάνη, τα έργα έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Τη δημοπράτηση των έργων «άφιξης» του φυσικού αερίου στα Γρεβενά εντός του 2020, διεκδικεί ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Δασταμάνης, απειλώντας με παραίτηση στην περίπτωση που οι διαγωνισμοί μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Μάλιστα, σημειώνει ότι για το θέμα θα συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο μέσα στη βδομάδα, ώστε να αποφασισθούν οι περαιτέρω κινήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα Γρεβενά ανήκουν στην ίδια «ομάδα» πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό, που προβλέπεται να αποκτήσουν πρώτες πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ. Δασταμάνη, υπάρχει σύμπλευση με τους δύο άλλους Δήμους, με τους οποίους θα συνταχθεί άμεσα κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης, τα έργα για τα Γρεβενά είναι πλήρως αδειοδοτημένα από τη ΡΑΕ, ενώ για την υλοποίησή τους έχουν εξασφαλισθεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επομένως, οποιαδήποτε μετάθεσή τους, θα σημαίνει πως θα χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, με δεδομένο ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο δεν θα είναι επιλέξιμα τα έργα φυσικού αερίου.

Δέσμευση πόρων από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Αντίθετα, στην περίπτωση των υπόλοιπων πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας όπου επίσης προγραμματίζεται η «άφιξη» του φυσικού αερίου, όπως η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα και η Φλώρινα, τα έργα δεν είναι αδειοδοτημένα, ενώ δεν έχουν εξασφαλισθεί ούτε οι απαραίτητοι πόροι. Έτσι, τα κεφάλαια θα προέλθουν πιθανότατα από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Αν επιχειρηθεί να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τη χρηματοδότηση των έργων στα Γρεβενά, την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό, σύμφωνα με τον κ. Δασταμάνη, τότε οι λιγνιτικές περιοχές θα αντιδράσουν, καθώς τα κεφάλαια αυτά προορίζονται για την προσαρμογή τους στη μεταλιγνιτική εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), από το οποίο θα καλυφθεί πάνω από το 50% του προϋπολογισμού του. Έτσι, τη στιγμή που το κόστος των έργων υπολογίζεται στα 21,2 εκατ. ευρώ, από το ΠΔΕ θα καλυφθούν τα 12,6 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης