Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στο ΧΑ +0,46% στις 920 μον. παρά την άνοδο των διεθνών αγορών - Το 2020 δεν θα είναι η χρονιά των ελληνικών τραπεζών

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στο ΧΑ +0,46% στις 920 μον. παρά την άνοδο των διεθνών αγορών  - Το 2020 δεν θα είναι η χρονιά των ελληνικών τραπεζών
Η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε με υποτονικούς ρυθμούς και μέτριες συναλλαγές, με εμφανή την αδυναμία των τραπεζών
(upd12)Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 920 μονάδες, με τις τράπεζες να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της αγοράς για μια ακόμη συνεδρίαση ενώ ήπιες στηρίξεις πρόσφεραν επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και παρά την σημαντική άνοδο των διεθνών αγορών.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπωλεί η ειδησεογραφία γύρω από τον κορωνοϊό της Κίνας ενώ προς το παρόν έχουν αφήσει πίσω τους τις
ανησυχίες τους καθώς θετικά έχει επιδράσει η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας η οποία διοχέτευσε ρευστότητα ύψους 242 δισ. δολαρίων με στόχο τον άμεσο έλεγχο των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, οι ελπίδες για την εξεύρευση θεραπείας του κορωνοϊού από κινέζους ερευνητές οδηγούν σε σημαντικά κέρδη τα διεθνή χρηματιστήρια.
Στις διεθνείς αγορές, συνεχίστηκε η ανάκαμψη των ασιατικών αγορών, με τον δείκτη Shanghai στην Κίνα στο +1,25% ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία στο +1,2% και με άνοδο +0,75% ο δείκτης Dow Jones στην Wall Street.
Στα της ελληνικής αγοράς, οι τράπεζες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα και με χαμηλές συναλλαγές, με την Πειραιώς στο +0,62%, Eurobank στο +0,48% - υψηλό ημέρας +1,94% - και Εθνική +0,41% ενώ η Alpha Bank υποχώρησε στο -1,80% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Το 2020 δεν θα είναι η χρονιά των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
Από την άλλη, ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ενώ ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,2%, ΟΠΑΠ +1,59%, Aegean +1,57%.......
Στο επίκεντρο βρέθηκε η ΔΕΗ η οποία έκλεισε αμετάβλητη - με χαμηλό ημέρας -1,83% -  καθώς σύμφωνα με τις αναφορές του Υπουργού Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, μπορεί να υπάρξουν ζημιές 400 εκατ. ευρώ το 2020 από τις λιγνιτικές μονάδες.
Στα τραπεζικά νέα, συνεχίζεται η προβληματική εικόνα των τραπεζικών μετοχών οι οποίες είναι εγκλωβισμένες πέριξ των τιμών των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων του 2015 με δύο εξαιρέσεις την Eurobank που βρίσκεται πολύ υψηλότερα μετά την αναπροσαρμογή λόγω της απορρόφησης της Grivalia και της έκδοσης νέων μετοχών και της Πειραιώς να υπολείπεται περίπου 50% από την προσαρμοσμένη τιμή αύξησης τα 6 ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες και η εκτίμηση είναι πως μέχρι την Άνοιξη οι περισσότερες  αν όχι όλες θα έχουν ζητήσει τμήμα της εγγύησης του Ηρακλή.
Η συνολική  προσπάθεια των διοικήσεων των τραπεζών να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια με απώτερο στόχο να προχωρήσουν σε νέα πιστωτική επέκταση χρηματοδοτώντας τελικώς την οικονομία,  θα οδηγήσει σύντομα τα πιστωτικά ιδρύματα να αναζητήσουν κεφάλαια.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο Ηρακλής είναι μια καλή λύση για τα NPEs αλλά για την επανεκκίνηση των τραπεζών δεν φθάνει μόνο να τιτλοποιηθούν 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η πλειοψηφία των επενδυτών προβλέπει ότι θα είναι αναπόφευκτες οι κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου, απαραίτητες για την πραγματική εξυγίανση και ανάπτυξη των τραπεζών..
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποιητικά, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,18% με χαμηλό 1,1320% στις 30/1, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,96% με το μεταξύ spread στις 22 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στις 105 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4721 μονάδες βάσης από 5138 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,05% και τον Γενικό Δείκτη +0,08%.
Λίγο πριν τις 13:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και με τα ήπια κέρδη των τραπεζών, o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,99% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,02%.
O Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 834,01 μονάδες με πτώση -0,31%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,46% στις 920 μονάδες έχοντας υψηλό στις 926,12 μονάδες και χαμηλό στις 915,85 μονάδες.
Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 1,82 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 1,82 εκατ. ευρώ και όγκου 111 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 54 χιλ. τεμάχια αξίας 749 χιλ. ευρώ, η Jumbo 32 χιλ. τεμάχια αξίας 592 χιλ. ευρώ και Motor Oil 25 χιλ. τεμάχια αξίας 481 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 920 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι  950 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  900 μονάδες και ακολουθούν οι 885 και οι 865 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 834 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 820 μονάδες και ακολουθούν οι 810 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι  880 -890 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2020 θα υποβάλλει η Eurobank την αίτηση για την ένταξη της στον Ηρακλή μέσω της τιτλοποίησης Cairo ύψους 7,5 δισεκ.
Πριν την υποβολή της αίτησης θα έχει αξιολογηθεί το χαρτοφυλάκιο NPEs από τον Καναδικό οίκο DBRs με στόχο τα διαμορφωθεί η βαθμολογία σε ΒΒ- κατ΄ ελάχιστον.
Εν συνεχεία η Eurobank στα 4 σαββατοκύριακα του Μαρτίου αρχής γενόμενης από 7 και 8 Μαρτίου και μέχρι 28 με 29 Μαρτίου σχεδιάζει την μετάπτωση των μηχανογραφικών συστημάτων ώστε να αποφευχθούν μηχανογραφικά και τεχνικά προβλήματα.
Εν τω μεταξύ στο διάστημα 14 με 21 Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την μεταφορά 500 περίπου εργαζομένων από την Eurobank στην FPS.
Από τις αρχές Απριλίου η Eurobank θα λειτουργεί ως δύο τράπεζες, η νέα Eurobank η υγιής και η FPS που έχει πάρει πάνω της όλα τα προβληματικά δάνεια.
Η ολοκλήρωση ένταξης του Cairo στον Ηρακλή αναμένεται το αργότερο τον Μάιο 2020.
Ως προς την χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής της Eurobank πιέστηκε το τελευταίο διάστημα γιατί το Capital Group μείωσε την επενδυτική του θέση στα 182,23 εκατ μετοχές ή 4,98% ή σχεδόν 1,2 εκατ μετοχές.

Η επικαιρότητα

Σε συναγερμό παραμένει ο πλανήτης καθώς η επιδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς καθημερινά αυξάνονται τόσο ο αριθμός των θυμάτων όσο και των κρουσμάτων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό πάντως να ανακοινώνει ότι η μετάδοση του ιού δεν έχει εξελιχθεί σε πανδημία.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αρμόδια επιτροπή Υγείας της Κίνας, οι νεκροί ανέρχονται συνολικά σε 492 – αυξήθηκαν κατά 65 μέσα σε ένα 24ωρο – ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 24.000
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των θυμάτων στην Κίνα από το νέο κορωνοϊό ξεπερνά τους νεκρούς της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που έπληξε την Κίνα την περίοδο 2002-2003, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους 349 άνθρωποι.
Η Κίνα έχει δαπανήσει ήδη 6,8 δις δολάρια για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας (τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και αγορά ιατρικού εξοπλισμού) ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το Πεκίνο αποφάσισε να επιτρέψει σε Αμερικανούς ειδικούς στον χώρο της υγείας να εισέλθουν στην Κίνα για να συνδράμουν στην προσπάθεια καταπολέμησης της επιδημίας.
Εν τω μεταξύ, ελπίδες υπάρχουν για την εξεύρευση θεραπείας του κορωνοϊού από κινέζους ερευνητές καθώς όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ένα κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περίπτωση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της εταιρίας Gilead Sciences των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να παράσχει θεραπεία για τον κορωνοϊό.
Πάντως, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε σε δηλώσεις του πως αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστή καμία αποτελεσματική θεραπεία κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η μείωση των ονομαστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2021 και 2022 θα βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών με τον Ευρωπαίο επίτροπο Paolo Gentiloni που επισκέπτεται αύριο Πέμπτη 6/2 τη χώρα μας.
Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα αδράξει την ευκαιρία βάζοντας σφήνα στον διάλογο με τον κ. Gentiloni το αίτημα για λιγότερη λιτότητα στα δύο τελευταία χρόνια της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Gentiloni έρχεται στην Αθήνα την ημέρα που συνεδριάζει το EuroWorking Group (EWG), το οποίο καλείται να πιστοποιήσει ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, εν συνεχεία, στο Eurogroup του Μαρτίου να επικυρωθεί η 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.

Συνεχίστηκαν τα κέρδη στις ασιατικές αγορές

Συνεχίστηκαν τα κέρδη στις αγορές της Ασίας δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, όσο και από τις προσπάθειες της Κίνας να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη χώρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,25% στις 2818,09 μονάδες, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία με κέρδη +1,02% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με άνοδο +0,42%.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να διαγράφουν τις απώλειες που σημειώθηκαν στο άνοιγμα.
Οι επενδυτές να αφήνουν προς το παρόν την ανησυχία για τον κορωνοϊό ενώ πληροφορίες υπάρχουν για την εξεύρευση θεραπείας του κορωνοϊού από κινέζους ερευνητές.
Eπίσης κέρδη καταγράφουν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, λόγω τόσο της χαλάρωσης των ανησυχιών για τον κορωνοϊό όσο και ιδιαίτερα θετικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο συρρίκνωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το 2019, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς οι κινεζικοί δασμοί οδήγησαν σε μείωση των εισαγωγών.
Παράλληλα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +1,2%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,4%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,4 και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,55%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,75%, ο S&P στο +0,65%, ο Nasdaq στο +0,35% ενώ οριακά κέρδη +0,21% καταγράφει το ETF GREC (9,57 δολ.)

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Alpha Bank 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια κόπωσης και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Πτωτικά έκλεισε η Alpha Bank στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ οριακά κέρδη κατέγραψαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9420 ευρώ, με άνοδο +0,41%, με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε  στα 1,75 ευρώ με πτώση -1,80% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,26 ευρώ, με άνοδο +0,62% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8290 ευρώ, με άνοδο +0,48% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2780 ευρώ, με πτώση -0,16% και με κεφαλαιοποίηση 570 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3770 ευρώ, με άνοδο +0,53% και όγκο 184 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 174 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 318 εκατ. ευρώ.

Με ήπια κέρδη οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ήπια κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και Aegean….
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησαν Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Lamda...
H Coca Cola έκλεισε στα 33,27 ευρώ, με άνοδο +0,21% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,89 ευρώ, με άνοδο +0,21% και αποτίμηση 6,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,26 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 988 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,38 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,53 ευρώ με άνοδο +1,59% και αποτίμηση 3,71 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,44 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,00 ευρώ με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,17 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,45 ευρώ με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,44 ευρώ με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,56 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 805 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,83 ευρώ, με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση στα 303 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,11 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,18%, με την Ιταλία 0,96% το spread 22 μ.β. – Στο 1,73% το νέο 15ετές

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα παρά τις ανησυχίες για τον Κορωναιό, μετά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας οι αγορές εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης.
Όταν θα κοπάσει η ανησυχία για τον Κορωναιό το ράλι στα ομόλογα θα ξεφουσκώσει, θα υπάρχουν επιθετικές πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,73% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,18% από 1,1320% ιστορικό χαμηλό στις 30 Ιανουαρίου 2020 ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,18% με το αμερικανικό 10ετές 1,63% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 22 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,50 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,13% με απόδοση αγοράς 0,15% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,75 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 0,31%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό 0,48% στις 27 και 30 Ιανουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83  μονάδες βάσης και απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1,01%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,17% με απόδοση αγοράς 1,18% και απόδοση πώλησης 1,15%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 1,1320%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,98 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 101,93 μονάδες βάσης και 1,73% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 139,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,06% σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4721 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,05% ή 105 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/2/2020 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης