Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Περαιτέρω άνοδο σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2020 - Στις 51,3 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Περαιτέρω άνοδο σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2020 - Στις 51,3 μονάδες ο σύνθετος PMI
Η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2019
Άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (5/2) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο συνολικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες, έναντι 50,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019.
Ο κλάδος υπηρεσιών της Ευρωζώνης είχε καθοριστική συμβολή στην αύξηση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2019.
Αντίθετα, ο κλάδος μεταποίησης διατήρησε την πτωτική του πορεία, παραμένοντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με τους ρυθμούς πτώσης ωστόσο να είναι οι μικρότεροι από τον περασμένο Ιούνιο.
Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στην έρευνα της Markit κατέγραψαν επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με την Ιρλανδία να καταγράφει την ισχυρότερη άνοδο των τελευταίων έντεκα μηνών, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,7 μονάδες.
Ο δείκτης PMI της Γερμανίας σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, και συγκεκριμένα στις 51,2 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά την Ιταλία διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2019.
Στον αντίποδα, οι δείκτες PMI στην Ισπανία και τη Γαλλία υποχώρησαν σε χαμηλά τριών και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα, παραμένοντας ωστόσο για έναν ακόμα μήνα πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Ο δείκτης PMI της Ισπανίας διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης PMI στη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες, έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 51,5 μονάδες.
Το εμπόριο με τις χώρες εκτός Ευρωζώνης συνέχισε να ασκεί πιέσεις στη συνολική δραστηριότητα, καθώς ο σχετικός υποδείκτης υποχώρησε για 16ο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός πτώσης ήταν οριακός, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης στελέχωσης του κλάδου παραμένει πάνω από τις 50 μονάδες εδώ και πέντε χρόνια.
Όσον αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο σχετικός υποδείκτης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2018, με τις επιχειρήσεις της Ιρλανδίας να παραμένουν οι πιο αισιόδοξες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
«Αν και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υποχώρησαν, η εμπορικής ρητορική των ΗΠΑ έχει στραφεί πλέον στην Ευρώπη, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτος απέναντι στις απειλές δασμών», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ, οι εμπορικές συνομιλίες θα προκαλέσουν αναμφισβήτητα μία ατμόσφαιρα αβεβαιότητας πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο».
«Ο κορωνοϊός της Ουχάν εν τω μεταξύ έναν νέο δυνητικό καταστολέα για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο», επεσήμανε ο κ. Williamson, για να διευκρινίσει πως «ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση το 2020, αλλά θα δυσκολευτεί να επιτύχει ανάπτυξη 1%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης