Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan για Ίμια: Αφού δεν πήγαν οι Έλληνες, δεν πήγαμε ούτε εμείς - Γι' αυτό δεν είχαμε κρίση - Είχαμε προειδοποιήσει την Αθήνα

Erdogan για Ίμια: Αφού δεν πήγαν οι Έλληνες, δεν πήγαμε ούτε εμείς - Γι' αυτό δεν είχαμε κρίση - Είχαμε προειδοποιήσει την Αθήνα
Ο Erdogan υποστήριξε πως η Τουρκία είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ώστε να μην προκληθεί ένταση στα Ίμια
(upd) Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, απέναντι στην Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο της κρίσης στα Ίμια στις 31 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο Erdogan υποστήριξε ότι είχε στείλει σχετικό μήνυμα στην Ελλάδα ώστε να μην προκληθεί ένταση προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα «απαντούσε» σε οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας.
«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (Ίμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση.
Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ίμια) δεν θα γίνει και από την πλευρά μας» είπε ο Erdogan μιλώντας σε δημοσιογράφος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. 
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ίμια) και στα υπόλοιπα νησιά».

Η... βόλτα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα της επετείου των Ιμίων, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έκανε... βόλτα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, απλά να παρακολουθεί.
Πρόκειται για ένα περιστατικό που προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τις σκοπιμότητες της Τουρκίας ενώ ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η... ψύχραιμη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, το οποίο αποκάλυψε ο τελευταίος.
Πιο αναλυτικά, ο διάλογος ήταν ο εξής:
- Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση.
- Εντάξει, κύριε υπουργέ, ψυχραιμία.
Μετά από λίγες ώρες ο διάλογος Μητσοτάκη-Παναγιωτόπουλου συνεχίστηκε:
- Κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;
- Άλλαξε λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει.
- Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;
- Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ.

Οι... υπόγειες επαφές

Ως γνωστόν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε κάθε επέτειο των Ιμίων, πετούσε πάνω από τη βραχονησίδα και πετούσε στεφάνι προς τιμήν των τριών πεσόντων (Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού).
Σύμφωνα με λοιπόν με πληροφορίες που μετέδωσε τις προηγούμενες ημέρες η τηλεόραση του Σκάι, όλη την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν «υπόγειες επαφές», με την Άγκυρα να διερευνά εάν Έλληνας αξιωματούχος θα ρίξει στεφάνι στα Ίμια.
Έτσι, το Oruc Reis αποχώρησε όταν «διασφαλίστηκε», ότι δεν θα πάει κανένας Έλληνας αξιωματούχος στα Ίμια.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Akar

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα (5/2/2020) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Hulusi Akar.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Akar ήταν εκείνος που κάλεσε στις 10:30 το πρωί τον Έλληνα ομόλογο του.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, για την την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ (12 -13 Φεβρουαρίου) αλλά και για τις συναντήσεις των αρμόδιων επιτροπών Ελλάδας – Τουρκίας για τα Μέτρα Ανοικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αναζητώντας ημερομηνίες μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου.
Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι συναντήσεις θα μεταφερθούν για τις αρχές Μαρτίου.
Σε πρώτη φάση, οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.
Στόχος της ελληνικής πλευράς να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του H. Akar στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης