Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Κομισιόν): Αναγκαία η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης

Gentiloni (Κομισιόν): Αναγκαία η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης
Η Κομισιόν θα ξεκινήσει διαβούλευση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, υποστήριξε ο Gentiloni
Υπέρ του εκσυγχρονισμού των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης τάσσεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Paolo Gentiloni σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Πρώτα θα πρέπει να συσκεφθούμε με όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και με οικονομικά ινστιτούτα, τους κοινωνικούς εταίρους, ακόμη και ακαδημαϊκούς καθώς οι κανόνες μας έχουν πλέον παλιώσει και παράλληλα περάσαμε μία πολύ δύσκολη κρίση.
Ο εκσυγχρονισμός των κανόνων είναι αναγκαίος.
Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία δημοσιονομική πολιτική η οποία στηρίζει την ανάπτυξη», υποστήριξε ο κ. Gentiloni.
Σαφώς, όμως, δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο, καθώς οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης που τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 1993 εξακολουθούν να διχάζουν τις χώρες του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης.
Βάσει αυτών το χρέος μίας χώρας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ της και το έλλειμμά της να είναι χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ.
Φυσικά τα εν λόγω ποσοστά έχουν παραβιαστεί από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που έπληξε αρκετά κράτη-μέλη του ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat το μέσο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης ήταν στο 85,9% του ΑΕΠ το 2018, δηλαδή πολύ υψηλότερο από το 60% που θέτει ο κανόνας.
Η Ελλάδα (σ.σ.: στοιχεία του 2018) είναι η χώρα με το υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ, καθώς έφθασε το 181,2% και ακολουθείται από Ιταλία (134,8% του ΑΕΠ), Πορτογαλία (122,2% του ΑΕΠ0 και Κύπρο (100% του ΑΕΠ), ενώ υψηλό είναι το χρέος τόσο της Ισπανίας όσο και της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης