Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα Τσίπρα - Βρούτση για τον κατώτατο μισθό - «Αυθαίρετες» χαρακτήρισε τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ ο υπ. Εργασίας

Κόντρα Τσίπρα - Βρούτση για τον κατώτατο μισθό - «Αυθαίρετες» χαρακτήρισε τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ ο υπ. Εργασίας
Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εργασίας, αναφορικά με όσα την κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό
Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού και για το τι έχει πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση.
Παράλληλα και το ΚΚΕ επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε σχετικό σχέδιο νόμου.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πριν από έναν χρόνο προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και στην παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, καταθέτουμε πρόταση νόμου για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, δηλαδή 698 ευρώ για φέτος και 751 ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Παράλληλα, από το 2022 και μετά η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού επιστρέφει στους κοινωνικούς εταίρους.
Ενάμισι χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι προβλέψεις της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνουν την αποκατάσταση των απωλειών που είδαν οι εργαζόμενοι στους μισθούς τους την περίοδο 2010-2014, όταν με μία απλή υπουργική απόφαση εξανεμίστηκαν στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας.
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και την αγοραστική τους δύναμη, τονώνοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Γιατί η ανάπτυξη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη ή δεν θα υπάρξει.
Ο κ. Μητσοτάκης που προεκλογικά έταζε «πολλές και καλές δουλειές» και δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, οφείλει τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Θα στηρίξει έστω και μια φορά τους εργαζόμενους ή θα συνεχίσει όπως ξέρει να στηρίζει μονάχα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;».

Βρούτσης: Αυθαίρετες οι εξαγγελίες Τσίπρα για τον κατώτατο μισθό

Απάντηση στον κ. Τσίπρα έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος έκανε λόγο για «αυθαίρετες και ανεύθυνες εξαγγελίες».
«Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο αμετανόητος κ. Τσίπρας επιστρέφει στις προσφιλείς του τακτικές, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.
Μιλάει για αυξήσεις του κατώτατου μισθού με έναν εντελώς αυθαίρετο τρόπο χωρίς να τεκμηριώνει από πού και, κυρίως, πώς δικαιολογείται μία τέτοια αύξηση» επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.
«Με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο προσπαθεί για μία ακόμα φορά να εξαπατήσει τους εργαζόμενους υποσχόμενος αυξήσεις με χρήματα του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα, μετατρέποντας την διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού σε προϊόν δημοπρασίας.
Είναι ο ίδιος που ένα χρόνο πριν εκθείαζε το νόμο 4172/13, τον οποίο και χρησιμοποίησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα, όμως, θέλει να καταργήσει» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.
«Ένας νόμος που όταν ψηφιζόταν, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο τον καταψήφισε αλλά τον κατήγγειλε ως ''γαλέρα'' και ''εργασιακό μεσαίωνα'' εξαπατώντας με φθηνό λαϊκισμό τον κόσμο της εργασίας.
Στην συνέχεια, όμως, τον χρησιμοποίησε και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση στερώντας για δύο ολόκληρα χρόνια από τους εργαζόμενους, τη δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.
«Στις αυθαίρετες και ανεύθυνες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της μερικής απασχόλησης και των μισθών κάτω από το επίδομα ανεργίας, απαντάμε με το μεταρρυθμιστικό έργο μας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.
Είναι ο μόνος ασφαλής και υπεύθυνος δρόμος που θα επιτρέψει τη δημιουργία βιώσιμων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με αυξήσεις δίκαιες και ανάλογες των κόπων και των θυσιών των εργαζομένων» καταλήγει ο Γιάννης Βρούτσης.

KKE: Κοροϊδία η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάθεση πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, εξαπολύοντας κατηγορίες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Κοροϊδία ως κυβέρνηση, κοροϊδία και ως αντιπολίτευση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο απέρριψε, ως κυβέρνηση, την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 και πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τώρα, με την πρόταση νόμου που καταθέτει, παραπέμπει στο 2022 την κατάργηση του νόμου που παραχωρεί στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας την αρμοδιότητα να αποφασίζει το ύψος του κατώτατου μισθού, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων!
Αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα είναι η πλήρης κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που συνδιαμόρφωσαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, η κατάργηση του άθλιου νόμου "Βρούτση-Αχτσιόγλου", η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η πλήρης αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης