Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H φράση «σύντομα η Ελλάδα στο QE» της Lagarde (ΕΚΤ) πόσο σύντομα θα είναι; - Υπολογίστε τουλάχιστον 520 ημέρες

H φράση «σύντομα η Ελλάδα στο QE» της Lagarde (ΕΚΤ) πόσο σύντομα θα είναι; - Υπολογίστε τουλάχιστον 520 ημέρες
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE εάν πρώτα δεν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης.
(upd) Τελικά η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν είναι Draghi (πρώην Διοικητής της ΕΚΤ).
Ο Draghi ήταν πιο τεχνοκράτης, πάντα ζύγισε τις απαντήσεις του και στην ερώτηση πότε θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα απαντούσε… όταν θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Αντιθέτως η Lagarde προέβη σε μια πολιτική δήλωση στο ευρωκοινοβούλιο όταν ρωτήθηκε πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «σύντομα».
Η έννοια σύντομα υποδηλώνει σε χρόνο πολύ κοντά από το σήμερα το πολύ λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Η απάντηση είναι πως όχι.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE εάν πρώτα δεν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης.
Π.χ. η Γερμανική Scope θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα αλλά δεν θα μετρήσει στην αξιολόγηση της ΕΚΤ.
Το θέμα είναι πότε θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Η απάντηση είναι το νωρίτερο σε 520 ημέρες από σήμερα δηλαδή το νωρίτερο μέσα Καλοκαιριού του 2021 με πιθανότερο σενάριο τέλος του 2021.
Αλλά το βασικό σενάριο μέσα του 2021 και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στην εθνική οικονομία, τις διεθνείς αγορές και οι δανειστές δώσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο.

Τι θα γίνει το 2020 και πότε η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή τουλάχιστον ΒΒΒ-;

Η απόφαση της Fitch να αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου κατά μια βαθμίδα στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ- και τις προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές ήταν έκπληξη.
Η απόφαση της Fitch μοιάζει να έχει περισσότερο πολιτικά κριτήρια δηλαδή να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στην προτελευταία έκθεση της η Fitch στις 2 Αυγούστου 2019 προφανώς και δεν μπορούσε να προβεί σε κάποια αναβάθμιση καθώς μόλις είχε αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Όμως τόνιζε η Fitch ότι υπάρχει αδύναμη μεσοπρόθεσμη προοπτική στην ανάπτυξη της Ελλάδος, εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλό επίπεδο χρέους.
Η Fitch στην νέα έκθεση της στις 24 Ιανουαρίου 2020 που αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ ανέφερε ότι βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδος… ενώ 4 μήνες νωρίτερα πάλι η Fitch τόνιζε ότι τα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων δεν συνηγορούν σε αναβάθμιση των οικονομιών της ευρωζώνης.
Προφανώς φάσκει και αντιφάσκει η Fitch, ποντάροντας στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% από το 2021.
Επίσης προκαλεί απορία προς με 2,5% για το 2020 και 2021 η Fitch είναι ικανοποιημένη… όταν στην Πορτογαλία η μείωση του ΑΕΠ έως το 2,9% με 3% ήταν προειδοποιητικό μήνυμα.
Το μόνο στοιχείο που δεν επιδέχεται πολιτικής ανάλυσης είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλό κεφαλαιακό μαξιλάρι σχεδόν στο 16% του ΑΕΠ εξέλιξη που καθιστά πολύ εύκολη την οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου, όπως το 15ετές που σχεδιάζεται 28 Ιανουαρίου ή 4 Φεβρουαρίου 2020 με επιτόκιο 1,90%.

Το ΒΒ το μέγιστο της βαθμολογίας από τους επίσημους οίκους για το 2020

Το 2020 το μέγιστο της βαθμολογία που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι το ΒΒ οπότε ακολουθούν η Scope που δεν είναι αναγνωρισμένος οίκος και θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+, ενώ η Standards and Poor’s και DBRS θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ στις 24 Απριλίου 2020.
Η Moody’s κατά δήλωση της έχει αναφέρει ότι δεν θα προβεί σε άλλη αναβάθμιση, ωστόσο δεν θα ήταν απίθανο να πάριε γραμμή από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και να αναβαθμίσει την Ελλάδα ίσως στην κλίμακα Ba3 από Β1 δηλαδή κατά μια κλίμακα.
Η Moody’s θα είναι ο τελευταίος οίκος που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade – όποτε αυτό συμβεί -

Θα είναι διστακτικοί οι οίκοι αξιολόγησης με την Ελλάδα

Γενικώς πρέπει να τονιστεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα είναι διστακτικοί να αναβαθμίσουν την Ελλάδα επιθετικά για 5 λόγους
Α)Η πορεία του ΑΕΠ με ρυθμό πέριξ του 2,5% δεν συνηγορεί σε επιθετικές αναβαθμίσεις.
Η πολιτική σταθερότητα είναι πλεονέκτημα αλλά το 2,5% ΑΕΠ δεν συνηγορεί σε επιθετικές αναβαθμίσεις μόνο εάν το 2021 μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Β)Απαιτείται μετατροπή του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο
Γ)Το σχέδιο Ηρακλής για την μείωση των NPEs συμβάλλει στην αναβάθμιση της οικονομίας κατά μια κλίμακα δηλαδή σε ΒΒ
Δ)Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και το κόστος δανεισμού δεν συνυπολογίζονται καθώς οι οίκοι αξιολόγησης δεν τα αποτιμούν καθώς αναγνωρίζουν ότι οφείλονται στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
Τα χαμηλά επιτόκια δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Ε)Όσο η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα, τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι αναβαθμίσεις.
Συνολικά 10 φορές θα αξιολογήσουν οι 5 οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης την Ελλάδα μέσα στο 2020.  
Η πρώτη γεύση αναβάθμισης σε ΒΒ δόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020 από την Fitch.
Νέα αναβάθμιση της Ελλάδος θα έχουμε στις 24 Απριλίου όπου δύο οίκοι η Standard and Poor’s και ο καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσουν την Ελλάδα.
Είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση κατά μια κλίμακα.
Με βάση ισχυρές ενδείξεις μόνο η Scope ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης που δεν αναγνωρίζεται – ακόμη – από την ΕΚΤ θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ στις 6 Μαρτίου ή 17 Ιουνίου 2020 από ΒΒ που ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα.
Η Moody’s είναι πολύ πιθανό να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα το 2020 αλλά εάν το πράξει θα είναι μόνο μια κλίμακα σε Ba3 από Β1 χαμηλότερα δηλαδή από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος.
Με βάση τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής

Fitch ΒΒ ή 2 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade
Moody’s Β1 ή 4 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα ή investment grade
Standard and Poor’s ΒΒ- ή 3 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade
Scope ΒΒ ή 2 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade
DBRS ΒΒ Low ή 3 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade

Εκ των πραγμάτων η Ελλάδα είναι αδύνατο να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν τα μέσα ή τέλη του 2021, ουσιαστικά αποκλείεται να αναβαθμιστεί μέσα στο 2020.

Τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade;


Τα ομόλογα που βαθμολογούνται σε επενδυτική βαθμίδα
1)Δεν είναι junk bond δηλαδή σκουπίδια
2)Θεωρούνται ομόλογα αξιόπιστα και χαμηλού ρίσκου
3)Η ΕΚΤ τα κάνει αποδεκτά για πράξεις νομισματικής πολιτικής, εντάσσονται αυτόματα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
4)Ομόλογα που βαθμολογούνται σε επενδυτική βαθμίδα μπορούν να προσελκύσουν μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως pension funds τα οποία εκ του καταστατικού τους δεν μπορούν να επενδύσουν σε junk bond.
Η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει και τις ελληνικές τράπεζες να προβαίνουν σε εκδόσεις διαφόρων τίτλων με πολύ χαμηλά επιτόκια μεταξύ 3% και 3,5% π.χ. εκδόσεις Tier 2 ή Tier 1
 
Οίκοι αξιολόγησης και ημερομηνίες για την Ελλάδα το 2020
Οίκοι αξιολόγησης Ημερομηνίες αξιολόγησης
Moody’s Β1
8 Μαΐου 2020
6 Νοεμβρίου 2020
Standard and Poor’s ΒΒ-
24 Απριλίου 2020
23 Οκτωβρίου 2020
Fitch ΒΒ 24/1/2020

24 Ιανουαρίου 2020
24 Ιουλίου 2020
DBRS ΒΒ Low
24 Απριλίου 2020
23 Οκτωβρίου 2020
Scope BB


6 Μαρτίου 2020
17 Ιουνίου 2020
4 Δεκεμβρίου 2020
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης