Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Folli Follie: Τι συμβαίνει με τις μετοχές Dufry έως 66 εκατ. ευρώ - Ανέτοιμες οι Αρχές

tags :
Folli Follie: Τι συμβαίνει με τις μετοχές Dufry έως 66 εκατ. ευρώ - Ανέτοιμες οι Αρχές
Αποδεσμεύονται μετοχές Dufry, αξίας από 40 ως 66 εκατ. ευρώ, που κατέχει η Folli Follie, την ώρα που ο Δ. Κουτσολιούτσος επιδιώκει να ελέγξει εκ νέου του Δ. Σ.
Μια νέα βόμβα για την αποτελεσματικότητα, με την οποία Πολιτεία καθώς και εποπτικές και δικαστικές αρχές έχουν χειριστεί το σκάνδαλο Folli Follie, συνιστά η ορατή αποδέσμευση μέρους ή του συνόλου των μετοχών Dufry, που κατέχει η Folli Follie.
Το ποσό που θα εισπράξει η FF Group από την αποδέσμευση και εν συνεχεία πώληση των μετοχών αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 40 με 66 εκατ. ευρώ. Αποτελεί, δηλαδή, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο, αυτή τη στιγμή, του πτωχευμένου ομίλου, για τον οποίο το καλύτερο μελλοντικό σενάριο αποτελεί μια συμφωνία εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106.
Παρά, όμως, το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του περιουσιακού στοιχείου, αρχές και Πολιτεία πιάστηκαν για άλλη μια φορά ανέτοιμες, όταν ο Δημ. Κουτσολιούτσος, μεγαλομέτοχος της Folli Follie και κατά αρκετούς ιθύνων νους της πολύκροτης υπόθεσης, ζήτησε με επιστολή του να μπει ως θέμα στην έκτακτη γενική συνέλευσης της 20ης Φεβρουαρίου η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρεία.
Ο Δ. Κουτσολιούτσος ελέγχει το 35,06% της Folli Follie καθώς ουδείς κινήθηκε για να δεσμεύσει τις μετοχές του, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της απάτης για τα οικονομικά στοιχεία της δραστηριότητας στην Ασία.
Προφανώς η κίνηση Κουτσολιούτσου για αλλαγή του Δ.Σ έχει ως φόντο τη διαχείριση των ελεύθερων πλέον από δεσμεύσεις μετοχών Dufry, εξ ου και διενεργείται μερικούς μήνες πριν την αναμενόμενη αποδέσμευση.
Με βάση όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το Bankingnews η αρχική συμφωνία για την πώληση της ΚΑΕ στην Dufry περιλάμβανε όρους που έχουν στην πλειονότητά τους εκπληρωθεί ως προς την καταβολή του υπερτιμήματος.  
Είναι επομένως βέβαιο ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2019 από την Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ( ΚΑΕ) θα αποδεσμευτεί σημαντικό μέρος των μετοχών Dufry, κυριότητας Folli Follie. Το ακριβές ύψος αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, μεταξύ της Folli Follie και του ελβετικού ομίλου.
Η Folli Follie κατέχει 804.728 μετοχές Dufry, που αποτελούν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑE).  Η συμφωνία, μεταξύ των δύο ομίλων, για την πώληση της ΚΑΕ από την Folli Follie στην Dufry ενείχε όρους ως προς την αποδέσμευση των παραπάνω 804.728 μετοχών.
Ο ένας είχε να κάνει με την επίτευξη από την ΚΑΕ προκαθορισμένων επιπέδων EBITDA, ο άλλος με τη διατήρηση ως και το τέλος του 2020 της πώλησης αφορολογήτων ειδών από τους παραμεθόριους σταθμούς της ΚΑΕ στα σύνορα της Ελλάδας με χώρες της Ε.Ε.
Το Ελληνικό Δημόσιο διευκόλυνε μάλιστα την επίτευξη των παραπάνω όρων καθώς η Βουλή, με διακομματική συναίνεση, ψήφισε από το τέλος του 2016 ως την Άνοιξη του 2019, τέσσερις τροπολογίες, με τις οποίες παρείχε παράταση στη λειτουργία των παραμεθόριων σταθμών της ΚΑΕ, αναστέλλοντας την εφαρμογή του νόμου 3842/2010, με τον οποίο προβλέπεται η παύση πώλησης από 1/1/2017 αφορολογήτων ειδών σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός Ε.Ε.  
Η τελευταία παράταση, δίνει στην ΚΑΕ τη δυνατότητα να δουλέψει καταστήματα πώλησης στους παραμεθόριους σταθμούς με Αλβανία, Β. Μακεδονία και Τουρκία ως το τέλος της φετινής χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης