Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική πτώση έως -6% παρέσυρε το ΧΑ -1,14% στις 910 μον. - Μην ποντάρετε το 2020 στις τράπεζες - Το λάθος της Lagarde προκαλεί ράλι στα ομόλογα 1,04%

Τραπεζική πτώση έως -6% παρέσυρε το ΧΑ -1,14% στις 910 μον. - Μην ποντάρετε το 2020 στις τράπεζες - Το λάθος της Lagarde προκαλεί ράλι στα ομόλογα 1,04%
Ο Τραπεζικός Δείκτης κράτησε την σημαντική στήριξη των 800 μονάδων με χαμηλές συναλλαγές
(upd12) Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 910 μονάδες, ειδικότερα στην Πειραιώς -5,72% ενώ τα κέρδη του δεικτοβαρή ΟΤΕ +2% ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς... με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για την αλλαγή της τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ στις διεθνείς αγορές το ράλι των τελευταίων ημερών κάλυψε τις αρχικές ανησυχίες για τον κορωνοϊό.

Aπό την άλλη, σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 7 Φεβρουαρίου στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετες ομόλογο να βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,04%.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι εκτός από τα κρατικά ελληνικά ομόλογα, ράλι σημειώνεται και στα τραπεζικά.
Η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ με την δήλωση της ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σύντομα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέρασε ένα λάθος μήνυμα.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα και αυτό δεν θα συμβεί σύντομα.
Μόνο εάν θεωρούμε το σύντομα σε ένα χρόνο από σήμερα, μετά τα μέσα του 2021.  
Στις διεθνείς αγορές, επικρατούν ήπιες πτωτικές τάσεις, μετά το ράλι που σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες, με τις ανησυχίες αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Κίνα να διατηρούνται… με τον Dax στην Γερμανία στο -0,50% και τον o Dow Jones στο -0,45%..
Στα της ελληνικής αγοράς, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, με την Πειραιώς -5,72% - με χαμηλό ημέρας -6,91% - και ακολούθησαν Eurobank -3,51% η οποία κάλυψε το 60% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, Εθνική -3,06% ενώ απώλειες -3,39% κατέγραψε και η Alpha Bank παρά την επιτυχή έκδοση ομολόγου.
Πάντως για μια ακόμη φορά πρέπει να τονιστεί ότι οι επενδυτές για το ορατό μέλλον δεν θα πρέπει να ποντάρουν στις τραπεζικές μετοχές ήδη διαπραγματεύονται με παραδοχές 2021 και θεωρούνται ακριβές.
Παράλληλα, με απώλειες έκλεισε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Viohalco -2,81%, Ελλάκτωρα -2,71%, Μυτιληναίος -2,11%, ΔΕΗ -1,6%...ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο δεικτοβαρής ΟΤΕ +2% και η Aegean +1,91%......
Είναι αξιοσημείωτο, ότι το τελευταίο διάστημα ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι πιέσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, στα τραπεζικά ομόλογα καταγράφεται ράλι.
Η αιτία πίσω από αυτή την αντίθεση, λογικά θα έπρεπε το ράλι στα ομόλογα να έχει αντίκτυπο και στις μετοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες αποτιμώνται με όρους 2021 και χωρίς τον κίνδυνο αθέτησης των στόχων μείωσης των NPEs.
Επίσης, το ράλι στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες αλλά είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης της ΕΚΤ λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης και αποτέλεσμα ακραίας κερδοσκοπίας.
Σημειώνεται ότι χθες 7/2, η Alpha bank έκδωσε ομολογιακό Tier 2 στο 4,25% το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια
Η Alpha bank εκμεταλλεύτηκε την δυναμική και το ράλι στα ομόλογα κρατικά και τραπεζικά οπότε είναι εύλογη η εντυπωσιακή απόκλιση έναντι των άλλων τραπεζών
Σημειώνεται ότι η απόδοση της αντίστοιχης έκδοσης της Εθνικής Τράπεζας από 8,25% έχει υποχωρήσει στο 3,55% και της  Πειραιώς από 9,75%  έχει υποχωρήσει στο 5,35%.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews  η Eurobank σχεδιάζει έκδοση tier 2 έχοντας στόχο το 4% αλλά πλέον ρεαλιστικός θα είναι ο στόχος για 3% τον Απρίλιο που μπορεί να εκδώσει το ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης..
Επιπλέον, σημαντική βελτίωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα, γιατί πολλοί επενδυτές αναζητούν… θετικά επιτόκια καθώς στην  Ευρώπη υπάρχουν ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, τα οποία φθάνουν στα 13,88 τρισεκ. δολάρια.
Στην αγορά ομολόγων, νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,04% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 0,93% με το μεταξύ τους spread στις 11 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 100 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4803 μονάδες βάσης από 4654 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Σταθεροποιητικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,01%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις, ειδικότερα στην Πειραιώς -6,91% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,99%, επιδρώντας στο Γενικό Δείκτη με απώλειες -1,26%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στοις 803,40 μονάδες με πτώση -3,64%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,14% στις 910 μονάδες έχοντας υψηλό στις 921,42 μονάδες και χαμηλό στις 909,88 μονάδες.
Ο τζίρος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 5,4 εκατ. ευρώ και όγκου 4,49 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, Eurobank διακίνησε 5,3 εκατ. τεμάχια αξάις 2,8 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 26 χιλ. τεμάχια αξίας 112 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 87 χιλ. τεμάχια αξίας 1,24 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 72 χιλ. τεμάχια αξίας 619 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 910 μονάδων και ακολουθούν οι 900, 885 και οι 865 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  930 μονάδες και ακολουθούν οι  950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 803 μονάδες, πλησίον της στήριξης των 800 μονάδων έχοντας διασπάσει ενδοσυνεδριακά την στήριξη των 820 και 810 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι  880 -890 μονάδες.

Η αρνητική έκθεση της Goldman Sachs για την Τρ. Πειραιώς

Η έκθεση της Goldman Sachs – η οποία λειτουργεί και ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης – ήταν πολύ σκληρή για την τράπεζα Πειραιώς.
Υποβάθμισε την τιμή στόχο, πρότεινε sell και προειδοποίησε για dilution των μετόχων δηλαδή αραίωση των μετόχων.
Να τονιστεί ότι η Goldman Sachs ήταν αυτή που πριν δύο χρόνια είχε εκπονήσει μελέτη για την διάσπαση της τράπεζας Πειραιώς σε good και bad bank αναφέροντας ότι σε κεφάλαια και funding gap θα χρειαζόταν 13 δισεκ.
Η μελέτη αυτή ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά το bankingnews είναι σε θέση να γνωρίζει ότι είναι υπαρκτή.
Από τότε όμως έως σήμερα η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου έχει κάνει πολλά βήματα προόδου στην κυριολεξία.
Η Πειραιώς σήμερα διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια αλλά 5,6 δισεκ. fully loaded με το DTA τον αναβαλλόμενο φόρο στα 6,56 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια  που χρειάζεται η Πειραιώς είναι περίπου 5 δισεκ. δεν είναι ένα αυθαίρετο νούμερο εδράζεται σε πραγματικές παραδοχές
Στρατηγικά  η Πειραιώς έχει μια πρόκληση ύψους 3 δισεκ. για τα NPEs και 2 δισεκ. για τα cocos δηλαδή 5 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς πρέπει να μειώσει τα NPEs από 24,5 δισεκ. σε 2,5 δισεκ. δηλαδή από 49% που είναι τα NPEs σήμερα σε 5% που είναι ο στόχος για όλες τις τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδος.
Με σημερινές παραδοχές – δηλαδή αναγωγή σε παρούσες αξίες – χρειάζεται περίπου 4,5 δισεκ. κεφάλαια και λαμβάνοντας υπόψη το μοντέλο Alpha bank.
Ωστόσο η Πειραιώς θα δημιουργεί κεφάλαιο στα επόμενα χρόνια ακόμη και σε μικρή κλίμακα και θα βελτιώνει την κερδοφορία της.
Οπότε τα 4,5 δισεκ. σε παρούσες αξίες θα μπορούσαν να μειωθούν στα 3,5 δισεκ. αλλά υπάρχουν και 2 δισεκ. cocos.
Το θέμα που πρέπει να απαντηθεί λοιπόν είναι ποιος επενδυτής  θα εισφέρει 2 δισεκ. ευρώ γιατί τέτοιο ύψος αύξησης χρειάζεται η Πειραιώς
Οι βασικοί μέτοχοι ΤΧΣ με 26,5% και Paulson με 9,23% μπορούν να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον;
Η απάντηση είναι πως αποκλείεται να συμμετάσχει το ΤΧΣ και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά – έως βεβαιότητα – ότι δεν θα συμμετάσχει ο Paulson.
Η Πειραιώς θα μπορούσε να εκδώσει και νέο tier 2 όταν μάλιστα η απόδοση στο υπάρχον tier 2 έχει υποχωρήσει στο 5,35% από 9,75% που εκδόθηκε.

Η επικαιρότητα

Σε πλήρη συναγερμό παραμένει ο πλανήτης σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός που πλήττει από τον περασμένο Δεκέμβριο κυρίως την Κίνα, όπου ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται με αμείωτη ένταση.
Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 79 θάνατοι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος απολογισμός να κάνει λόγο για 637 νεκρούς και για περισσότερα από 31.000 κρούσματα.
Τις ελπίδες που διατυπώθηκαν για τη δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έσπευσε να υποβαθμίσει ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι θα απαιτηθούν ακόμα αρκετοί μήνες για να κατασκευαστεί και επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή κάποια αποτελεσματική θεραπεία κατά του ιού.
Σε ανακοίνωση του στις 6 Φεβρουαρίου 2020 τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσει ότι η επιδημία του κοροναϊού έχει κορυφωθεί.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιο εισαγόμενο «κρούσμα» εντός των επόμενων εβδομάδων και για αυτό το λόγο λαμβάνονται ήδη αυξημένα μέτρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κυρίως στις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο.
Την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, προανήγγειλε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Paolo Gentiloni.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι αξιωματούχο, ο οποίος στα εγκαίνια του χώρου ''ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ'' στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η εκτίμηση της Κομισιόν για το 2020 θα βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι Χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι χτες 6/2 κατά τη διάρκεια των επαφών του με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικούς αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες, εξέφρασε πολλές φορές την υποστηρικτική θέση της Επιτροπής για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για την επενδυτική αξιοποίηση των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP, ANFAs)

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (7/2) οι αγορές της Ασίας, μετά το ράλι που σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας που αφορούν τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,33% στις 2875,96 μονάδες, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία στο -0,19% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες -0,33%

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ.
Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών από την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα και ο ρυθμός εξάπλωσής της πλήττουν το κλίμα στις αγορές.
Επίσης, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις σημαντικών κερδών και κατάκτηση νέων ιστορικών υψηλών ήπιες πιέσεις δέχονται και οι αμερικανικοί δείκτες και παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,6%.
.Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,45%, ο S&P στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,30% ενώ απώλειες -1,30% καταγράφει το ETF GREC (9,29 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές -Στο επίκεντρο η Πειραιώς -5,72% 

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8480 ευρώ, με πτώση -3,06%, με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,71 ευρώ με πτώση -3,39% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,00 ευρώ με πτώση -5,72% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7980 ευρώ, με πτώση -3,51% με όγκο 10,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,96 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2580 ευρώ, με πτώση -0,94% και με κεφαλαιοποίηση 561 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3665 ευρώ, με πτώση -2,27% και όγκο 206 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 169 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,96 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ανοδικά ο ΟΤΕ με κέρδη +2%

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος,  ΔΕΗ...
Στον αντίποδα ανοδικά έκελισαν μόνο ο δεικτοβαρής ΟΤΕ, Aegean, Jumbo και ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,91 ευρώ, με πτώση -1,35% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,28 ευρώ, με άνοδο +2% και αποτίμηση 6,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,20 ευρώ, με πτώση -1,64% και αποτίμηση 974 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε 2,3750 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 551 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε 11,54 ευρώ με άνοδο +0,52% και αποτίμηση 3,71 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,68 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,90 ευρώ με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,10 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,30 ευρώ με πτώση -2,11% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισει στα 18,64 ευρώ με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,40 ευρώ, με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 788 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με πτώση -1,89% και κεφαλαιοποίηση στα 296 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1080 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ.

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,04% και το νέο 15ετές στο 1,65% λόγω Lagarde

Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα κυρίως λόγω της αναφοράς της Lagarde ΕΚΤ ότι τα ελληνικά χρεόγραφα θα ενταχθούν σύντομα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,65% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1 και 7/2/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2020, στο 1,04% που είναι ιστορικό ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,11% με το αμερικανικό 10ετές 1,62% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,32% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 0,31%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,50 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό 0,44% στις 7 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,57 μονάδες βάσης και απόδοση 0,67%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,15  μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,74 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,02% και απόδοση πώλησης 1,03%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,04%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103 μονάδες βάσης και 1,65% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 132,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,78%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 141,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,89% σημειώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4803 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,00% ή 100 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,93%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/2/2020 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,743%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης