Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε αυξήσεις 5,5% για τους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και σύνδεση με την αύξηση του ΑΕΠ προσανατολίζεται η κυβέρνηση

tags :
Σε αυξήσεις 5,5% για τους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και σύνδεση με την αύξηση του ΑΕΠ προσανατολίζεται η κυβέρνηση
Για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού θα γίνει διαβούλευση όπου θα συμμετάσχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς της πολιτείας αλλά και των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων
Στο προσκήνιο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα η «μάχη» σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή για τους κατώτατους μισθούς των ανειδίκευτων εργαζομένων, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει και η διαβούλευση με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς.
Τη συζήτηση ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αφορμή την κατάθεση δυο τροπολογιών από ΣΥΡΙΖΑ που ζητά αυξήσεις (7,5%) για το 2021 και άλλο τόσο για το 2022, αλλά και του ΚΚΕ που ζητά σχετικά την κατάργηση όλων των μνημονιακών υποχρεώσεων, με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει τις κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως βήμα «δημοπράτησης» και πλειοδοσίας σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.
Για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού θα γίνει διαβούλευση όπου θα συμμετάσχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς της πολιτείας αλλά και των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων, όπως η ΤτΕ, η Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ και ο ΟΜΕΔ, ενώ για την τελική απόφαση των νέων ορίων υπεύθυνος είναι  ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος ως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από το επόμενο έτος.
Το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ προσανατολίζεται σε αύξηση των κατώτατων μισθών πάνω από 5,5%, αλλά και σε σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας με το ύψος της αύξησης των κατώτατων αμοιβών.
Το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και των μνηνομιακών «υποχρεώσεων» που τις διέπουν είναι πολυσύνθετο, καθώς στη διάρκεια της κρίσης πολλές από τις κλαδικές συμβάσεις που έληξαν δεν ανανεώθηκαν, χάθηκε η μετενέργειά τους, με αποτέλεσμα πολλοί μισθωτοί να αμείβονται με βάση τις κατώτατες αποδοχές, λαμβάνοντας επιπλέον «πρόσθετη αμοιβή», την οποία έχουν συμφωνήσει με τον εργοδότη κατά την πρόσληψή τους.
Στην περίπτωση αυξήσεων των κατώτατων αποδοχών, για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τότε:

- Συμψηφίζονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τα  επιδόματα μέσω της πρόσθετης παροχή, εκτός αν έχει συμφωνηθεί με ατομική ή  συλλογική σύμβαση ότι θα καταβάλλονται επιπλέον του συμπεφωνημένου μεγαλύτερου μισθού.
- Ο κανόνας του συμψηφισμού έχει εφαρμογή και για επιδόματα που θεσπίστηκαν με συλλογική κλαδική σύμβαση εργασίας ακόμη και μετά την κατάρτιση της ατομικής σύμβασης βάσει της οποίας καταβάλλονται υψηλότερες των νομίμων αποδοχές.
- Εφόσον ο μισθωτός αμείβεται με βάση τον ελάχιστο μισθό των 650 ευρώ και την πρόσθετη παροχή, ενδεχόμενη αύξηση των κατώτατων αμοιβών θα «συμψηφισθεί» με την πρόσθετη παροχή, χωρίς να δημιουργεί νομική υποχρέωση του εργοδότη για αύξηση του καθαρού καταβαλλόμενου ποσού.

Επιτρέπεται να συμψηφιστούν με την πρόσθετη παροχή. Το επίδομα επικίνδυνης εργασίας των ηλεκτροτεχνιτών, ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα παιδικού σταθμού. Επίσης επιτρέπεται να συμψηφιστούν με την πρόσθετη παροχή μόνο με εκ των προτέρων ειδική συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου. Το επίδομα γάμου, τα ποσά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και οι οφειλόμενες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, εργασία την Κυριακή ή την αργία και η αμοιβή της υπερεργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης