Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εγρήγορση o πλανήτης για τον κορωνοϊό, 811 οι νεκροί, 37.198 τα κρούσματα - Ξεπέρασε τον αριθμό των θυμάτων του SARS

Σε εγρήγορση o πλανήτης για τον κορωνοϊό, 811 οι νεκροί, 37.198 τα κρούσματα - Ξεπέρασε τον αριθμό των θυμάτων του SARS
Εξαιρετικά δυσοίωνες οι προβλέψεις τόσο για την εξέλιξη του ιού όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει σε κινεζική και παγκόσμια οικονομία
(Upd9) Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ο οποίος πλήττει από τον περασμένο Δεκέμβριο τον πλανήτη και κυρίως την Κίνα, όπου ο αριθμός νεκρών και των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται με αμείωτη ένταση.
Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 89 θάνατοι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος απολογισμός να κάνει λόγο για 811 νεκρούς και για περισσότερα από 37.000 κρούσματα.
Νεκροί καταγράφονται πλέον και εκτός ηπειρωτικής Κίνας – σε Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία – ενώ τουλάχιστον 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες 27 χώρες.
Ήδη ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του νέου κοροναϊού ήδη έχει ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων που καταγράφηκαν παγκοσμίως από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) την περίοδο 2002-2003, καθώς είχαν ανέλθει σε  774 άτομα παγκοσμίως.
Στην Ισπανία, το  δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαίωσε την Κυριακή 9/2 το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας στη χώρας, στη Βρετανία καταγράφηκε το τέταρτο κρούσμα, ενώ στη Νότια Κορέα τα επιβαβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 27. Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής (8/2) δύο Έλληνες πολίτες από την Κίνα.
Επιπλέον,  ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στην Ιαπωνία.
Πρόκειται για έναν  Ιάπωνα που νοσηλευόταν με πνευμονία στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο μιας επιδημίας κοροναϊού.
Ο θάνατος αυτός είναι ο πρώτος στην Ιαπωνία από την ασθένεια, όπως είπε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών καθώς η κυβέρνηση δεν γνωρίζει άλλον Ιάπωνα που έχει πεθάνει από την επιδημία του κοραναϊού, η οποία έχει σκοτώσει 811 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα και έχει προσβάλει 37.198 άτομα.
Ο θάνατος στην Ουχάν καταγράφεται την ώρα που ο αριθμός των επιβατών που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε κρουαζιερόπλοιο που είναι σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμας στην Ιαπωνία ανήλθε στους 64.
Εν τω μεταξύ η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που ερευνά την επιδημία του νέου κορωνοϊού αναχώρησαν για την Κίνα.

Κίνα: Στους 811 οι νεκροί και σε 37.198 τα κρούσματα – Ξεπέρασε τον αριθμό των θυμάτων του SARS

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, αλλά και τα κρούσματα.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, σε 811 ανήλθαν πλέον οι νεκροί από την επιδημία στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, καθώς υπέκυψαν ακόμη 89 ασθενείς το Σάββατο 8/2, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 9/2 η εθνική επιτροπή υγείας.
Ακόμη, στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, καταγράφησαν ακόμη 81 θάνατοι.
Στο μεταξύ, σε όλη την ηπειρωτική Κίνα καταγράφησαν το Σάββατο 8/2 2.656 νέα επιβεβαιωμένα  κρούσματα του 2019-nCoV, ανεβάζοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.
Πάντως, ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του νέου κοροναϊού ήδη έχει ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών που καταγράφηκαν παγκοσμίως από τον Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) την περίοδο 2002-2003, με βάση τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές.
Σημειώνεται ότι 774 άτομα παγκοσμίως είχαν χάσει τη ζωή του από την επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Κίνα: Έκτακτη χορήγηση δανείων 1,44 δισ. δολαρίων από την Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης - Κλειστά έως 1/3 τα σχολεία στην επαρχία Χεμπέι


Την έκτακτη χορήγηση δανείων οικονομικού ύψους 10,07 δισ. γουάν (περίπου 1,44 δισ. δολαρίων) για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ενέκρινε η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κίνα (ADBC), η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την χρηματοδότηση δράσεων αγροτικής πολιτικής.
Στόχος είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την παραγωγή και την αγορά ιατρικών υλικών ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο εξάπλωσης της επιδημίας, αλλά και για την αγορά δημητριακών, βαμβακιού και πετρελαίου, σύμφωνα με την ADBC.
Παράλληλα, τουλάχιστον μέχρι την 1η Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην επαρχία Χεμπέι, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με την  εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που επικαλείται την τοπική υπηρεσία εκπαίδευσης.
Η επαρχία Χεμπέι, κοντά στην πρωτεύουσα Πεκίνο, είναι μια από τις επαρχίες και τους δήμους που παρατείνουν τη διακοπή των σχολικών μαθημάτων μέχρι το τέλος του μήνα, μαζί με άλλες όπως η Σαντόνγκ, Τζιανγκσού και Σαγκάη.
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι στην πόλη της Σανγκάης είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου και να συνεργάζονται με τα κέντρα ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με οδηγία που εξέδωσε την Κυριακή 9/2 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Βάσει της οδηγίας, οι κάτοικοι πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου και να δέχονται έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος τους, όταν εισέρχονται σε δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων είναι τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι σταθμοί του μετρό και των λεωφορείων, τα νοσοκομεία, τα εμπορικά κέντρα, αλλά και οι υπεραγορές.
Ακόμη, το Πεκίνο ενισχύει τις προσπάθειές του για την ομαλή κίνηση των οχημάτων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Δύο κρούσματα, σε Βρετανία - Γαλλία, συνδέονται με τους πέντε ασθενείς στις Άλπεις

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν την Κυριακή (9/2/2020) ότι δύο άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ο ένας στη Βρετανία και ο δεύτερος στην Ισπανία, συνδέονται με την ομάδα των πέντε Βρετανών που ασθένησαν σε ένα θέρετρο στις γαλλικές Άλπεις.
Οι πέντε Βρετανοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό το Σάββατο (8/2) στο ορεινό χωριό Λε Κονταμίν-Μονζουά, όπου διέμεναν όλοι μαζί σε ένα σαλέ.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας Agnes Bouzyn, είχαν έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη.

Δεύτερο κρούσμα στην Ισπανία - Στη Βρετανία τέταρτο κρούσμα - Τα 27 έφτασαν στη Νότια Κορέα

Το δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαίωσε την Κυριακή 9/2 το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας της Ισπανίας.
Οι εξετάσεις που έγιναν σε ένα από τα τέσσερα άτομα, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι προσβλήθηκαν από τον ιό στη Μαγιόρκα, βγήκαν θετικές στον ιό. Για τους υπόλοιπους τρεις, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.
Ο ασθενής, μαζί με τους άλλους 3, είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση στη Μαγιόρκα την Παρασκευή 7/2 , αφότου ήρθαν σε επαφή με κάποιον στη Γαλλία, ο οποίος διαγνώστηκε με τον ιό.
Στο μεταξύ, ένα τέταρτο άτομο στην Βρετανία εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοϊό, ενώ προσβλήθηκε από έναν άλλο Βρετανό ασθενή στην Γαλλία που είχε διαγνωστεί προηγούμενα να νοσεί από τον ιό, σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου για τις ιατρικές υπηρεσίες στην Βρετανία.
«Ο ασθενής έχει μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο στο νοσοκομείο (The Royal Free Hospital), ενώ τώρα εφαρμόζουμε ισχυρά μέτρα ελέγχου των μολύνσεων, για να προλάβουμε κάθε πιθανή εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο επιδημιολόγος  Chris Whitty,υπεύθυνος για τις ιατρικές υπηρεσίες στην Βρετανία.
Παράλληλα, στη Βρετανία προσγειώθηκε την Κυριακή 9/2 και το δεύτερο αεροπλάνο που είχε ναυλώσει το Λονδίνο για τον επαναπατρισμό σχεδόν 200 Βρετανών και άλλων ξένων πολιτών που βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι.
Οι επαναπατρισθέντες θα μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Τέλος, στους 27 έφτασε πλέον ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα, καθώς ανιχνεύτηκαν δύο ακόμη άνθρωποι θετικοί στο νέο κοροναϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση των κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Άλλοι 100 επιβάτες του Diamond Princess αισθάνθηκαν αδιαθεσία

Περίπου 100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo το Σάββατο (8/2/2020).
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι επιβάτες αυτοί θα επανεξεταστούν κατεπειγόντως.
Μέχρι τώρα, 64 άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 3.700 εκδρομείς από 50 χώρες.
Το Diamond Princess απέπλευσε από τη Γιοκοχάμα στις 20 Ιανουαρίου και επέστρεψε στις 3 Φεβρουαρίου.
Μεταξύ των επιβατών ήταν και ένας Κινέζος που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό.
Ο ασθενής αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου.
Οι ιαπωνικές αρχές διέταξαν το κρουαζιερόπλοιο να αράξει στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα για να εξεταστούν οι επιβάτες και το πλήρωμα.
Η καραντίνα θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Η εταιρία Foxconn στην Σεντζέν θα ξαναρχίσει την λειτουργία της

Tο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Σεντζέν στα νοτιοανατολικά της Κίνας  δήλωσε την Κυριακή (9/2/2020) ότι δεν εμπόδισε τα σχέδια τoυ προμηθευτή της Apple, Foxconn για την επανέναρξη της παραγωγής της, προσθέτοντας ότι η εταιρία θα αρχίσει να λειτουργεί, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων.
Η εφημερίδα «The Nikkei Business Daily» ανέφερε ότι η Κίνα είχε εμποδίσει τα σχέδια της εταιρίας για την έναρξη της παραγωγής της μετά από ανησυχίες, σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Πέντε Βρετανοί προσβλήθηκαν στη Γαλλία

Πέντε Βρετανοί πολίτες διαγνώστηκαν με τον κορωνοϊό στη Γαλλία, μετά τη διαμονή τους στο ίδιο σαλέ και την επαφή που είχαν με ένα πρόσωπο το οποίο είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε το Σάββατο (8/2/2020) η υπουργός Υγείας  Agnes Bouzyn.
Στα νέα κρούσματα περιλαμβάνεται ένα παιδί, πρόσθεσε η Bouzyn, αναφέροντας ότι οι ασθενείς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η υπουργός είπε ότι οι Βρετανοί που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό στη Γαλλία έμειναν όλοι στο ίδιο σαλέ στην ορεινή περιοχή της Σαβοΐας, στην ανατολική Γαλλία.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Γαλλία έχει ανέλθει πλέον στους 11.

Η Volkswagen ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην κοινοπραξία της με την SAIC Motor εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο FAW Group, μέχρι την 17η Φεβρουαρίου εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Μόνο ένα εργοστάσιο παραγωγής που η γερμανική εταιρία λειτουργεί με την SAIC στην Σανγκάη και κάποια εργοστάσια στην κοινοπραξία της με την FAW θα λειτουργήσουν στις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε ηλεκτρονικά  η VW.

 Αυστηρότερη ταξιδιωτική οδηγία της Γαλλίας για την Κίνα

Η γαλλική κυβέρνηση επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την Κίνα.
Δεν προτείνει επισκέψεις στην Κίνα, παρά μόνο για τις «απολύτως απαραίτητες» περιπτώσεις, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Πέθανε Αμερικάνος στην Ουχάν

Ένας Αμερικανός που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό πέθανε στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και φαίνεται να πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο Αμερικανού από την επιδημία, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη εκπρόσωπο της πρεσβείας στο Πεκίνο.
"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας Αμερικανός πολίτης 60 ετών, που ήταν φορέας του κοροναϊού, πέθανε σε νοσοκομείο της Ουχάν, στην Κίνα, στις 6 Φεβρουαρίου", δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.
Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα επτά νέα κρούσματα του κοροναϊού, που διαγνώστηκαν σε τρεις Ταϊλανδούς και τέσσερις Κινέζους.
Τα νέα κρούσματα αυξάνουν σε 32 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Ο ΟΠΕΚ εξετάζει τις επιπτώσεις

Οι συζητήσεις γύρω από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της ομάδας των χωρών ΟΠΕΚ+, ενώ συντονίζονται από την γραμματεία του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον Αζέρο υπουργό Ενέργειας Parviz Shahbazov.
«Οι χώρες του [ΟΠΕΚ+] συζητούν για τον κορωνοϊό στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ και με τον συντονισμό της γραμματείας του.
Το Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζει την θέση του», δήλωσε ο Shahbazov.

Ελπίδες όλων το εμβόλιο


Τις ελπίδες που διατυπώθηκαν για τη δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έσπευσε να υποβαθμίσει ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι θα απαιτηθούν ακόμα αρκετοί μήνες για να κατασκευαστεί και επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή κάποια αποτελεσματική θεραπεία κατά του ιού.
Σε ανακοίνωση του στις 6 Φεβρουαρίου 2020 τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσει ότι η επιδημία του κοροναϊού έχει κορυφωθεί.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πλανήτης αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προστατευτικών στολών, μασκών, γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας.
Συνέπεια αυτού, η προσοχή όλων – και κυρίως της Κίνας – στρέφεται στις προσπάθειες να περιοριστεί όσο το δυνατόν η επιδημία, αν και ήδη το σύστημα υγείας της Κίνας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.
Αν και το Πεκίνο έχει δαπανήσει ήδη 6,8 δισ. δολάρια για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας (τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και αγορά ιατρικού εξοπλισμού), αν και στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, αναμένεται άλλα οκτώ κτήρια - κλειστά γήπεδα, εκθεσιακά και αθλητικά κέντρα - να μετατραπούν σε νοσοκομεία, οι ελλείψεις παραμένουν σοβαρές.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιο εισαγόμενο «κρούσμα» εντός των επόμενων εβδομάδων και για αυτό το λόγο λαμβάνονται ήδη αυξημένα μέτρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κυρίως στις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο.
Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 630 ανθρώπων στην Κίνα.
Πρόκειται για ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.
«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς την προέλευση του ιού, επικαλούμενοι άλλοι τα φίδια κι άλλοι τις νυχτερίδες ως πηγή μεταφοράς.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, μετά από έλεγχο σε δείγμα άνω των 1.000 φολιδωτών μυρμηγκοφάγων, οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας ανακάλυψαν πως οι γονιδιωματικές αλληλουχίες των ιών στους παγκολίνους είναι κατά 99% ταυτόσημες με αυτές όσων νοσούν από τον κορωνοϊός.
O παγκολίνος θεωρείται το περισσότερο παρανόμως διακινούμενο ζώο στον πλανήτη και πάνω από ένα εκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί την τελευταία δεκαετία στα δάση της Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Καταλήγουν στις αγορές της Κίνας και του Βιετνάμ όπου οι φολίδες τους χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική και το κρέας τους πωλείται στη μαύρη αγορά.
Επιπρόσθετα εταιρείες διοργάνωσεις κρουαζιέρων διατηρούν σκληρή στάση προς την Κίνα, με την Royal Caribbean να απαγορεύει την είσοδο στα κρουαζιερόπλοιά της σε όσους έχουν κινεζικό διαβατήριο.
Εν τω μεταξύ το State Department ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 100 εκατ. δολ. τόσο προς την Κίνα όσο και προς άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έξαρση του κορωνοϊού.

Image


Image

Δεκάδες αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τα δρομολόγια τους προς την Κίνα, ενώ αρκετές χώρες ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ, απαγορεύουν την είσοδο σε όσους υπήρξαν στην Κίνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Image
Διεθνής διάσκεψη επιστημόνων στη Γενεύη σε αναζήτηση θεραπείας


Υπό αυτά τα δεδομένα, σε πλήρη συντονισμό βρίσκεται και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία αναζητά τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παρασκευή εμβολίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να βρεθούν στη Γενεύη εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικοί σε μια προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας.
Όπως αναφέρεται, η προσοχή τους θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι έρευνες για την κατασκευή των κατάλληλων φαρμάκων και εμβολίων.
Παράλληλα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων θα επισκεφθεί την Κίνα.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Tarik Jarasevic ήταν ξεκάθαρος για το κατά πόσο είμαστε κοντά σε ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού ύστερα από τις πληροφορίες που υπήρξαν χθες 5/2 και που έδωσαν ώθηση στις αγορές.
«Δεν υπάρχει κάποια γνωστή, αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό» είπε ο Jarasevic.
Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περίπτωση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της εταιρίας Gilead Sciences των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να παράσχει θεραπεία για τον κορωνοϊό.
Image
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής με κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε βελτίωση της κατάστασής του αφού έλαβε το Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες ανέφεραν πως ερευνητές από τη Μ. Βρετανία υποστηρίζουν πως έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην ανακάλυψη εμβολίου.
Συγκεκριμένα, το βρετανικό Sky News μετέδωσε ότι ο προβεβλημένος Βρετανός επιστήμονας Robin Shattock έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μειώνοντας ένα τμήμα του συνήθους χρόνου ανάπτυξης του φαρμάκου από δύο με τρία χρόνια σε μόλις 14 ημέρες.
Ο Shattock, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο πανεπιστήμιο του Imperial στο Λονδίνο, δήλωσε ότι βρίσκεται τώρα στο στάδιο να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου σε ζώα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ανθρώπους οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι, αν εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι.
«Με τις συνηθισμένες προσεγγίσεις απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν ακόμη φτάσεις στην κλινική για την παρασκευή του.
Και εμείς έχουμε περάσει, από το χρονοδιάγραμμα αυτό, στο να δημιουργήσουμε ένα υποψήφιο φάρμακο στο εργαστήριο μέσα σε 14 ημέρες» ανέφερε ο Shattock.
Image
Σύμφωνα με το Sky News, το εμβόλιο πάντως θα έρθει πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί το σημερινό ξέσπασμα της επιδημίας, αλλά θα είναι πολύτιμο σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος.


Ελπίδες ΠΟΥ για μη περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού – Το προφίλ των ασθενών

Δεδομένου ότι το εμβόλιο θα αργήσει για αρκετούς ακόμα μήνες, όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί με βεβαιότητα ότι η επιδημία έφτασε στην κορύφωσή της, οπότε μια ύφεση θα ήταν αναμενόμενη από εδώ και πέρα, σημείωσε ωστόσο ότι στις 5 Φεβρουαρίου καταμετρήθηκαν τα λιγότερα νέα κρούσματα.
Ο ΠΟΥ επαινεί την Κίνα για τα ισχυρά μέτρα που έχει λάβει, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτά προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως.
Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο, ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που έχει εμφανιστεί στην Κίνα, δεν έχει εξελιχθεί ακόμα σε πανδημία.
Με τον όρο πανδημία περιγράφεται η κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το 80% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών ενώ άνω του 75% είχαν προβλήματα υγείας.
Το ποσοστό θνησιμότητας από το νέο κορωνοϊό ανέρχεται σε 2,1%, τονίζει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι είναι χαμηλότερο από του Sars (9,6%), που είχε προκαλέσει τον θάνατο 800 ανθρώπων παγκοσμίως στην περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και περίπου 300 στο Χονγκ Κονγκ.
Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 97% των θυμάτων του νέου ιού προέρχονται από την επαρχία Χουμπέι, τη στιγμή που το ποσοστό θνησιμότητας εκτός της επαρχίας Χουμπέι ανέρχεται σε μόλις 0,16%.

Σύγκριση με SARS και άλλους ιούς

Η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για 811 νεκρούς και για περισσότερα από 37.000 κρούσματα.
Όμως τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000.
Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS.
Όταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννεάμηνη εξάπλωση, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών.
Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο.
Η «ισπανική» γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς.
Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.
Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερες λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

Το Πεκίνο φιμώνει τους επικριτές

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε στις 6/2 το Πεκίνο, ότι φιμώνει τις επικρίσεις, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές αντιμετώπισαν την ιογενή πνευμονία, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στάση αυτή έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να επιδεινώνει την εξάπλωση της επιδημίας.
«Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην αντίδραση της Κίνας στον κορωνοϊό, τα οποία επιδείνωσαν την επιδημία», υποστήριξε ο διευθυντής του HRW, Kenneth Roth μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Ο Roth επέκρινε κατά κύριο λόγο τη μαζική καραντίνα αλλά και τη «διαγραφή» των αναφορών για τον ιό στην Κίνα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της επιδημίας.
Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Πεκίνου να φιμώσει τις επικρίσεις σε βάρος του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν υπάρχει θέση για μυστικά στον αγώνα εναντίον μιας επιδημίας», είπε ο Roth, στον οποίο απαγορεύτηκε τον Ιανουάριο η είσοδος στο Χονγκ Κονγκ, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του HRW για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Είναι η ώρα για απόλυτη διαφάνεια, έστω και αν αυτή στεναχωρεί, επειδή η δημόσια υγεία προέχει της διατήρησης της όποιας πολιτικής εξουσίας.
Δυστυχώς, δεν ήταν αυτή η προσέγγιση του Πεκίνου», τόνισε.
Η καραντίνα, όπως αυτή που έχει επιβληθεί στην Ουχάν, στο επίκεντρο της επιδημίας «γενικά δεν λειτουργεί», είπε ο Roth.
«Η καραντίνα που επιβάλλουν οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας είναι πολύ πιο στοχευμένη.
Αφορά τα πρόσωπα που έχει διαπιστωθεί ότι είναι φορείς του ιού», εξήγησε.
«Οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό, στέγη, (ιατρική) φροντίδα και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης για αυτές τις ανάγκες», επέμεινε.
Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας εξέδωσε μια ανακοίνωση ασυνήθιστα επικριτική για την αστυνομία, ο «ζήλος» της οποίας να καταστείλει τις «φήμες» ενδέχεται να καθυστέρησε την ενημέρωση του κοινού για τη νέα ασθένεια.
Μάλιστα, προς επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζεται, έγινε γνωστό πως ο Κινέζος οφθαλμίατρος που προσπάθησε να προειδοποιήσει άλλους για την επιδημία του νέου κοροναϊού πέθανε στις 6/2 από την ασθένεια.
Την ίδια ημέρα που ο Li Wenliang έστειλε το μήνυμα στους φίλους του, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Ουχάν ενημέρωσε τις ιατρικές υπηρεσίες της επαρχίας ότι ασθενείς, εργαζόμενοι στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν, έπασχαν από «πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης