Τελευταία Νέα
Οικονομία

Fitch: Οι τρεις όροι για την αναβάθμιση της Ελλάδας – Δεν αναμένουμε πρόωρες εκλογές

Fitch: Οι τρεις όροι για την αναβάθμιση της Ελλάδας – Δεν αναμένουμε πρόωρες εκλογές
Για τη Fitch είναι πιθανή μια πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μία ποσοστιαία μονάδα
Πρόκληση που δεν είναι μη ρεαλιστική, αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, εκτιμά ο επικεφαλής του αρμόδιου για τη  Δυτική Ευρώπη τμήματος κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου αξιολόγησης  Fitch, Michele Napolitano, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία».
Ωστόσο, ζητά ανάκαμψη των επενδύσεων, πρόοδο στο τραπεζικό «μέτωπο» και αποδείξεις πως η κυβέρνηση τηρεί μια συνετή στάση στα δημοσιονομικά, διαφοροποιώντας παράλληλα το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.   
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν μπορεί η αξιολόγηση  της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα μέσα του 2021, απαντά πως η επίτευξη αυτού «είναι πρόκληση, αλλά δεν είναι μη ρεαλιστική», προσθέτοντας ότι «τα τρία πεδία που θα αξιολογήσουμε είναι τα εξής: Ανάκαμψη των επενδύσεων και κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επενδύσεων, βελτίωση στους δείκτες και στην ποιότητα ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα, καθώς όμως και αποδείξεις πως η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρεί μια συνετή  δημοσιονομική στάση, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπεί το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».
Όπως εξηγεί, «η καταγραφή προόδου σε αυτά τα πεδία μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της αξιολόγησης προς τα πάνω».       
Κληθείς να απαντήσει ποιον θεωρεί  σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ως τον βασικότερο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία,  απαντά ότι «κατά την άποψή μας, ένας κίνδυνος είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση στην ελληνική κοινωνία».
Αφού σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός έχει βιώσει πολλά, τονίζει ότι «εάν η ανάπτυξη δεν ανακάμψει με βιώσιμο τρόπο, τότε η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολη, από πολιτική άποψη, με την πάροδο του χρόνου» και «από αυτήν την άποψη, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες  για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων είναι σημαντικές».
Για τη Fitch είναι πιθανή μια πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όμως αν αυτό δεν προκύψει, ο Michele Napolitano διευκρινίζει ότι δεν θα ήταν παράγοντας που θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της χώρας.
Όπως αναφέρει ο ίδιος «θεωρούμε ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ.
Θεωρούμε ότι θα υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  της ελληνικής κυβέρνησης , αλλά αυτό  που είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε είναι ότι  εάν δεν υπάρξει συμφωνία και ο στόχος παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ, αυτό δεν θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγησή μας».
Προσθέτει πως «υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% του ΑΕΠ».
Τέλος, ο Michele Napolitano  αναμένει πως «δεν αναμένουμε πρόωρες εκλογές», προσθέτοντας πως ακόμη και εάν προέκυπταν  «μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άλλαζε την εκτίμησή μας  ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι πιο σταθερό σε σχέση με το παρελθόν και λιγότερο πιθανό να οδηγήσει  σε απότομη ανατροπή των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στη χώρα».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης