Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Ξεκινούν τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά - Συστήνεται Διεύθυνση Επιστροφών

Μηταράκης: Ξεκινούν τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά - Συστήνεται Διεύθυνση Επιστροφών
"Μέσα στον Φεβρουάριο, συστήνουμε Διεύθυνση Επιστροφών" αναφέρει ο Ν. Μηταράκης
Μέσα στον Φεβρουάριο θα συσταθεί μια Διεύθυνση Επιστροφών στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών μεταναστών, προαναγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης,  σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Όπως αναφέρει η σύσταση της Διεύθυνσης θα περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, για τις επιστροφές στην Τουρκία, επισημαίνει ότι  συνολικά τον Ιανουάριο έφυγαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές επιστροφές και δύο εθελοντικές, ενώ μέσα σε τρεις εβδομάδες αντιμετωπίστηκαν πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής.
Προσθέτει πως «παρακολουθούμε πολύ συστηματικά τις υποθέσεις στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κερδίσαμε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ σε λιγότερο από μια εβδομάδα: μια οικογένεια Σύρων αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών και ζήτησε από το ΕΔΑΔ να μην επιστραφεί στην Τουρκία.
Το ΕΔΑΔ μας επέτρεψε να εκτελέσουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την επιστροφή».
Σημειώνει πως «η  συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, απ’ ό,τι μου λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα».
Υπενθυμίζει ότι «βάσει του νέου νόμου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά μπορούν να κρατούνται στα κλειστά κέντρα που δυστυχώς δεν έχουν ετοιμαστεί ακόμη», προσθέτοντας πως «έχουμε καταλήξει στους χώρους και θα είμαστε πολύ σύντομα στη θέση να ξεκινήσουμε έργα».
Σχετικά με το νέο νόμο για το άσυλο, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής εφαρμόζονται οι προθεσμίες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό».
«Στο νέο άσυλο (από 1/1/2020), έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν οι πρώτες προσφυγές στην Επιτροπή Προσφυγών.
Θεωρώ ότι ένας λογικός χρόνος θα ήταν σε τρεις μήνες να μπορούμε να εξετάζουμε τις υποθέσεις: μέχρι 30 ημέρες ο πρώτος βαθμός, μέχρι 60 ο δεύτερος.
Θα γίνει επίσης μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εκκαθαρίσουμε τις 87.000 εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν μέχρι 31/12/2019», αναφέρει.
Για τα πλωτά φράγματα ο υπουργός εξηγεί ότι «θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά» και «αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει.
Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς».
Ο ίδιος σημειώνει πως «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είναι πράγματι οικονομικοί μετανάστες.
Στο Αφγανιστάν, υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».
Προσθέτει ότι «για τους Αφγανούς συγκεκριμένα, προσπαθούμε να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν.
Στις νέες προτάσεις της Κομισιόν, που αναμένονται Μάρτιο-Απρίλιο, θα παίξει μεγάλο ρόλο το θέμα των κοινών επιστροφών».
Σημειώνεται ότι η έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που μετακόμιζε αυτό το Σαββατοκύριακο, θα είναι από αύριο το κτίριο Κεράνη στη λεωφόρο Θηβών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης