Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στο CDU: Η Kramp - Karrenbauer παραιτείται από την ηγεσία, δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία - Απειλείται ο μεγάλος συνασπισμός;

Τριγμοί στο CDU: Η Kramp - Karrenbauer παραιτείται από την ηγεσία, δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία - Απειλείται ο μεγάλος συνασπισμός;
Σύμφωνα με πηγή του CDU, η Merkel επιθυμεί η δελφίνος της να παραμείνει υπουργός Άμυνας στην κυβέρνησή της
(upd1) Συνεχίζονται οι τριγμοί που προκάλεσε στο κόμμα της Angela Merkel το φλερτ με το AfD, καθώς η Annegret Kramp-Karrenbauer, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Kramp-Karrenbauer θα οργανώσει τη διαδικασία για την εκλογή του υποψήφιου καγκελαρίου του CDU το καλοκαίρι, οπότε και η ίδια σκοπεύει να αποχωρήσει από την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών.
Εξάλλου, η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η καγκελάριος Merkel επιθυμεί η δελφίνος της να παραμείνει υπουργός Άμυνας στην κυβέρνησή της.
Η συνεργασία του CDU με το AfD στη Θουριγγία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι η Karrenbauer δεν ήταν σε θέση να επιβληθεί στο κόμμα της.
Εν τω μεταξύ δύο από τους πρώην αντιπάλους της Kramp - Karrenbauer για την προεδρία του CDU, ο επιχειρηματίας Friedrich Merz και ο Jens Spahn, προετοιμάζονται να διεκδικήσουν ξανά τον θώκο.
Ο Merz αποχώρησε από την εταιρεία Blackrock για να επικεντρωθεί περισσότερο στην πολιτική, ενώ ο Spahn, που είναι υπουργός Υγείας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυναμικός με το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού.
Σήμερα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα του, o Merz περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι πιο σημαντικές οι έξυπνες δεύτερες σκέψεις από ό,τι οι γρήγορες δηλώσεις», ενώ ο Spahn, εξέφρασε τον σεβασμό του για την απόφαση της Kramp-Karrenbauer και έκανε λόγο για δυσκολίες που προέκυψαν από τον διαχωρισμό της καγκελαρίας από την ηγεσία του κόμματος.
«Η κατευθυντήρια γραμμή μας πρέπει τώρα να είναι η συνοχή του κόμματος», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι η Kramp-Karrenbauer θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος μέχρι να βρεθεί άλλος υποψήφιος.
«Λύπη» για την απόφαση της Annegret Kramp - Karrenbauer να μην είναι υποψήφια Καγκελάριος και να παραιτηθεί από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) φέρεται να εξέφρασε η καγκελάριος Angela Merkel κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Προεδρείου του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο ntv, η ηγετική ομάδα του CDU υποδέχθηκε με χειροκροτήματα τις ανακοινώσεις της κυρίας Kramp - Karrenbauer, ενώ πολλοί εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους.
Δεν κατέστη ωστόσο ακόμη σαφές το πότε η Πρόεδρος θα παραιτηθεί από την θέση της και αν αυτό θα γίνει πριν από το προγραμματισμένο για το Δεκέμβριο Συνέδριο εκλογής αρχηγού, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τρεις πιο πιθανοί διάδοχοι

Mετά την παραίτηση της επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer τρεις είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.
Όποιος εκλεγεί θα είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές.
Και οι τρεις προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Πρόκειται για τους Armin Laschet, Friedrich Merz και Jens Spahn.
Ο Armin Laschet, νυν πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου είναι -κατά τον Manfred Gillner του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa- ο υποψήφιος με τις καλύτερες προοπτικές να εκλεγεί καγκελάριος, αφού είναι αυτός ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω όσους ψήφισαν τους Πράσινους και να σταματήσει τις περαιτέρω διαρροές Χριστιανοδημοκρατών προς αυτούς.
Ο 59χρονος Armin Laschet εκπροσωπεί την φιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών όπως η καγκελάριος Merkel και η Annegret Kramp-Karrenbauer.
Αν εκλεγεί όμως επικεφαλής του κόμματος θα πρέπει να βρίσκεται πολύ συχνά στο Βερολίνο, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα του πατερούλη του κρατιδίου του.
Επομένως να αναλάμβανε ένα ρίσκο.
Επιπλέον, δεν υπάρχει στον ορίζοντα ο διάδοχός του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Ο 64χρονος δικηγόρος Friedrich Merz, είχε εγκαταλείψει την πολιτική εδώ και καιρό.
Μέχρι το 2002 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αλλά τον αντικατέστησε η νυν καγκελάριος Merkel.
Η σχέση τους από τότε έχει καταστραφεί.
Επανεμφανίστηκε ξαφνικά στο πολιτικό προσκήνιο όταν η Merkel αποφάσισε να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να υπερισχύσει της Annegret Kramp-Karrenbauer και να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος.
Οι οικονομικά φιλελεύθερες απόψεις του και η συντηρητική του στάση σε άλλα θέματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών.
Η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία θα αποτελούσε ένα μεταχρονολογημένο θρίαμβο γι αυτόν.
Στην περίπτωση του τρίτου υποψηφίου, του υπουργού Υγείας Jens Spahn, τίθεται το ερώτημα εάν θα είχε καν τον χρόνο για να εκτεθεί ως υποψήφιος καγκελάριος, αφού δεν περνά βδομάδα κατά την οποία να μην παρουσιάζει κάποιο νομοσχέδιο.
Πολλοί θεωρούν εδώ και καιρό ότι έχει φιλοδοξίες για την καγκελαρία.
Στις εκλογές για νέο επικεφαλής του κόμματος όμως ήρθε τρίτος μετά την Annegret Kramp-Karrenbauer και τον Friedrich Merz.
Μπορεί να επικρατήσει τώρα με αντιπάλους τον Laschet και τον Merz;
Ακόμα και αν δεν το επιτύχει τώρα να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος και επομένως αυτομάτως να είναι υποψήφιος καγκελάριος έχει χρόνο να το καταφέρει στο μέλλον αφού είναι μόνο 39 ετών και θα είναι ο νεότερος υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Merkel δεν σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφια 

Τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Annegret Kramp-Karrenbauer θα υποβάλλει την παραίτηση της από την ηγεσία του CDU και δεν θα είναι υποψήφια καγκελάριος στις επόμενες εκλογές επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η Kramp-Karrenbauer θα παραμείνει υπουργός Άμυνας.
«Η Kramp-Karrenbauer θα ήθελε να παραμείνει υπουργός Άμυνας και η Καγκελάριος στηρίζει ολόψυχα αυτή την επιλογή», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ καλή συνεργασία» στο πλαίσιο της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η Angela Merkel έχει πλέον αναθεωρήσει την απόφασή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία, ο Seibert επανέλαβε την σχετική της δήλωση, με την οποία δημοσιοποίησε την απόφαση της να μην διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας της και τόνισε ότι «σε αυτό δεν υπάρχει κάτι καινούργιο - έτσι έχει η κατάσταση».

Gabriel για CDU: Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στην Γερμανία

Πρόωρες εκλογές και το τέλος του CDU «βλέπει» ο πρώην Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Sigmar Gabriel, μετά τις εξελίξεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και κάνει λόγο για κυβέρνηση «η οποία παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο».
«Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές», δήλωσε ο Gabriel στην εφημερίδα «BILD» και χαρακτήρισε την επικείμενη παραίτηση της Annegret Kramp-Karrenbauer «λογική συνέπεια», καθώς στο θέμα της Θουριγγίας δεν κατάφερε να επιβληθεί.
«Οι διάφορες πτέρυγες εντός του κόμματος έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο.
Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στην Γερμανία», τόνισε ο Gabriel.

Τείχος εναντίον του AfD ζητούν οι Πράσινοι 

Ζήτημα σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης της αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, να παραιτηθεί, θέτουν οι Πράσινοι, απαιτώντας άμεση διευθέτηση του ζητήματος.
Η αρχηγός των Πρασίνων Annalena Baerbock έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» για τη χώρα και για τον «κίνδυνο» να προκύψει «ακόμη μεγαλύτερο κενό εξουσίας».
«Το CDU πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς μπορεί, υπ' αυτές τις συνθήκες, να στηρίξει μια σταθερή κυβέρνηση.
Όλα τα κόμματα απαιτείται τώρα να μην αρχίσουν τους τακτικισμούς με γνώμονα τις στρατηγικές τους, αλλά να υψώσουν ένα σαφές τείχος εναντίον της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
Η αστάθεια της Θουριγγίας δεν επιτρέπεται να εξαπλωθεί σε όλη την Γερμανία», τόνισε η Baerbock.

To φλερτ με το AfD

Όλα άρχισαν όταν, στο κοινοβούλιο της Θουριγγίας, το CDU αποφάσισε να στηρίξει τον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την πρωθυπουργία σε συνεργασία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). 
Συγκερκιμένα, η τοπική CDU υπερψήφισε τον Thomas Kemmerich των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σε μια ψηφοφορία όπου «έτυχε» να αποφασίσουν να τον στηρίξουν και οι βουλευτές της AfD.
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κρατίδιο ο ηγέτης της τοπικής AfD, Björn Höcke, θεωρείται από τους πιο ακραίους ηγέτες του ακροδεξιού σχηματισμού και πέρσι ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι επιτρεπτό οι επικριτές του να τον αποκαλούν «φασίστα».
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανατρίχιασαν όταν θυμήθηκαν ήταν πάλι στη Θουριγγία, το 1930, που οι Ναζί συμμετείχαν για πρώτη φορά σε κυβερνητικό συνασπισμό.
Το γεγονός προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Merkel, η οποία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας ασυγχώρητο, ενώ μίλησε για μια κακή μέρα για τη Δημοκρατία, υποδεικνύοντας την ανάγκη να γίνουν νέες εκλογές.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην πολιτική θύελλα, Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ζητούν με κοινή τους δήλωση πρόωρες εκλογές στη Θουριγγία.
Από την πλευρά του, ο Kemmerich, υπέβαλε την παραίτηση του, ώστε να διευκολύνει την εξαγωγή των εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης