Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Δύσκολος γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά την ιστορική νίκη του Sinn Fein

Ιρλανδία: Δύσκολος γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά την ιστορική νίκη του Sinn Fein
Εξαιτίας του περίπλοκου ιρλανδικού εκλογικού συστήματος, η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων δεν θα είναι γνωστή παρά μετά την συνολική καταμέτρηση των ψήφων
Δύσκολο γρίφο αποτελεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιρλανδία, μετά την ιστορική νίκη του Sinn Fein στις εθνικές εκλογές της Κυριακής 9/2.
Κορυφαία  προτεραιότητα Sinn Fein, που αναδεικνύεται πρώτη πολιτική της Ιρλανδίας μετά τον πρώτο γύρο καταμέτρησης των ψήφων, θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με την συνεργασία συγγενών αριστερών κομμάτων, αλλά προτίθεται να συνομιλήσει με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα Fianna Fail και Fine Gael, που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και έναν αιώνα.
Εξαιτίας του περίπλοκου ιρλανδικού εκλογικού συστήματος, η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων δεν θα είναι γνωστή παρά μετά την συνολική καταμέτρηση των ψήφων, που μπορεί να χρειασθεί αρκετές ημέρες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Αφού κήρυξε το τέλος του δικομματισμού μπροστά στους ενθουσιασμένους υποστηρικτές του Sinn Fein που υπήρξε ο παρίας της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής ως πολιτική πτέρυγα του IRA, η Mary Lou McDonald, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στο RTE:
 «Η πρώτη μου δουλειά είναι να διαπιστώσω μαζί με άλλα κόμματα αν υπάρχουν ή όχι τα νούμερα, εάν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης χωρίς το Fianna Feil και το Fine Gael».
Για να προσθέσει ότι «φυσικά» θα μιλήσει σε όλους, άρα και στα δύο κεντροδεξιά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της καταμέτρησης, το Sinn Feinεξασφαλίζει το 24,5% των ψήφων και επικρατεί των Fianna Feil (22,2%) και Fine Gael του απερχόμενου πρωθυπουργού Lio Varadkar(20,9%).
Μένει να φανεί πώς η εκλογική αριθμητική θα κατανείμει τις έδρες των κομμάτων στην ιρλανδική κάτω βουλή, το 160εδρές Ντάιλ.
Το Sinn Fein, κόμμα της ιρλανδικής αριστεράς που αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού, δεν έχει παρουσιάσει παρά 42 υποψήφιους στις εκλογές , σχεδόν δύο φορές λιγότερους από τα δύο κεντροδεξιά κόμματα τα οποία αναμένεται να καταλάβουν περισσότερες έδρες .
Είναι πιθανόν ότι τελικά η κατανομή των εδρών θα αποκλείσει το Sinn Fein από την εξουσία, αλλά θα καταστήσει αδύνατο και τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης συνεργασίας παραπέμποντας το αδιέξοδο σε νέες εκλογές.
Fianna Feil και Fine Gael έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Sinn Fein, κάποτε πολιτική βιτρίνα του IRA, της παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολέμησε την βρετανική κυριαρχία την Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Varadkar επανέλαβε την κατηγορηματική του θέση μετά τις εκλογές, ενώ το Fiana Feil φάνηκε να αμβλύνει τη δική του άρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης