Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η έξοδος της Βρετανίας στερεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 60 δισεκ. ευρώ - Ποιος θα τα καλύψει;

Deutsche Welle: Η έξοδος της Βρετανίας στερεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 60 δισεκ. ευρώ - Ποιος θα τα καλύψει;
Ο Charles Michel βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με τους ηγέτες καθενός από τα κράτη-μέλη ενόψει της κρίσιμης συνόδου, για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, 2021 – 2027 αναζητώντας τη μέση οδό, που για άλλη μια φορά είναι δύσκολο να βρεθεί
Δύο εβδομάδες πριν από την ειδική σύνοδο της ΕΕ για τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021 – 2027 (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) που συγκαλεί ο Βέλγος πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα μεταξύ των κρατών-μελών στην μετά-Βrexit εποχή.
Ο Charles Michel βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με τους ηγέτες καθενός από τα κράτη-μέλη ενόψει της κρίσιμης συνόδου, αναζητώντας τη μέση οδό, που για άλλη μια φορά είναι δύσκολο να βρεθεί.
Πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη έρθει από τη Δανία, με την πρωθυπουργό της χώρας, Mette Frederiksen να δηλώνει ότι ακόμη κι αν οι χώρες της ΕΕ συνεισέφεραν μόνο το 1% του ΑΕΠ τους μελλοντικά, η Δανία θα έπρεπε να δίνει είκοσι φορές περισσότερα από ό,τι σήμερα.
«Πολλά από τα χρήματα της συνεισφοράς μας είναι παράλογα, για παράδειγμα, όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή ή τα κύματα προσφύγων. Θα συνεισφέρουμε με περισσότερα χρήματα, αλλά δεν θέλω να συνεισφέρουμε με πολύ περισσότερα χρήματα» δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας.
Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz αναμένει νέα πρόταση από τον Charles Michel.
«Η Αυστρία συγκαταλέγεται στους 'καθαρούς εισφορείς' της ΕΕ», είπε σχετικά με το θέμα, συμπληρώνοντας: «Ακριβώς όπως και η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία, είμαστε της άποψης ότι οι συνεισφορές μας δεν πρέπει να αυξάνονται απεριόριστα».

Ποιος θα καλύψει το κενό μετά το Brexit;

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μετά το Brexit τα ευρωπαϊκά ταμεία θα χάσουν 60 δις ευρώ.
Για το λόγο αυτό η γερμανική συνεισφορά θα πρέπει να αυξηθεί από 12 έως 40 δις ευρώ το χρόνο.
Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται ιδίως για τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σουηδία.
Αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο της 20ης Φεβρουαρίου, διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναμένεται συμφωνία, εάν δεν γίνουν παραχωρήσεις και εκπτώσεις.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Loefven δήλωσε μάλιστα ήδη ότι «οι εκπτώσεις είναι απαραίτητες».
Βάσει υπολογισμών, περί το τέλος της επόμενης δημοσιονομικής περιόδου το 2027, πέντε χώρες θα είναι εκείνες που θα εισφέρουν το 75% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Μέχρι στιγμής μεταξύ των κρατών-μελών καταγράφονται διαφορετικές απόψεις γύρω από το θέμα.
Από την άλλη πλευρά ο Charles Michel, αν και δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο των επαφών του με τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ, θεωρεί ότι ένας συμβιβασμός είναι εφικτός.
Πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί λύση, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος για πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία εξαρτώνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μάλιστα ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez υπογράμμισε πρόσφατα τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, για την υλοποίηση του στόχου της ψηφιοποίησης αλλά και για τη λειτουργία της κοινής αγροτικής πολιτικής.
Τέλος, αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Σλοβακία, με τον πρωθυπουργό Peter Pelegrini να επισημαίνει ότι οι όποιες εκπτώσεις αναφορικά με το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ πρέπει να ισχύουν ισοδύναμα για όλους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης