Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κέρδη για το Δημόσιο έβγαλε η διαπραγμάτευση του ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρα με τη Lamda

tags :
Κέρδη για το Δημόσιο έβγαλε η διαπραγμάτευση του ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρα με τη Lamda
Μικρές «μπουκιές» από την έκταση φιλέτο του Ελληνικού «δάγκωσε» το ΥΠΟΙΚ, με τον υπουργό να διεκδικεί όλο και κάτι περισσότερο από την ανάδοχο του έργου Lamda  Development
Μικρές «μπουκιές» από την έκταση φιλέτο του Ελληνικού «δάγκωσε» το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα να διεκδικεί όλο και κάτι περισσότερο από την ανάδοχο του έργου Lamda  Development, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή διεκδικούσε να κρατήσει όλο το «φιλέτο» για τον εαυτό της.
Με βάση τη συμφωνία παραχώρηση η ανάδοχος  εταιρεία το έργου θα κρατήσει για πάντα το 30% της έκτασης και το υπόλοιπο 70% θα επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο μετά  από 99  χρόνια.
Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που προσδιορίζει τα δικαιώματα επί της έκτασης των 6000 στρεμμάτων μετά  το 2119.
Ο υπουργός Οικονομιών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε το Δημόσιο να κατέχει έκταση  από την πλευρά της Βουλιαγμένης  και συγκεκριμένα να έχει μερίδιο στην περιοχή που θα ανεγερθεί το κτίριο γραφείων και τα ακίνητα με εμπορικές χρήσεις. Η διαπραγμάτευση  διήρκησε περισσότερο από δύο μήνες με τις κρατικές υπηρεσίες να διεκδικούν το καλύτερο.
Πάντως  η πλευρά της Lamda θύμιζε στη διαπραγμάτευση, ότι είναι η εταιρεία που θα χρηματοδοτήσει το έργο των 8 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να απεμπολήσει τα δικαιωματα της  σε βάρος της επένδυσης. Επίσης τόνιζε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα καταγράψει οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου και δεν μπορεί να εγείρονται  επιπλέον αξιώσεις από ένα αντισυμβαλλόμενο που δεν βάζει ένα ευρώ στην επένδυση.  
Πάντως  το Δημόσιο θα κατέχει τη  γη που θα  αναπτυχθούν τα κοινωφελή έργα και οι κοινόχρηστοι  χώροι.
Στη Lamda θα μείνουν για πάντα το παραλιακό μέτωπο προς  την πλευρά της Ποσειδώνος που θα ανεγερθούν οι κατοικίες, οι βίλες  πολυτελείας, τα ξενοδοχεία, το καζίνο.
Περίπου 1800 στρέμματα  θα  ανήκουν στην ανάδοχο εταιρεία ενώ για τα υπόλοιπα 4.200 θα έχει δικαίωμα επιφανείας για να μπορέσει να κάνει εργασίες στην έκταση.
Το υπουργείο Οικονομικών  ανακοίνωσε  ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χωρίς καθυστερήσεις η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, με την οποία οριστικοποιήθηκε η συμφωνία επί ενός διαγράμματος διανομής των ακινήτων που συγκροτούν τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.
Ακόμη  επισημαίνεται,  ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε ταχύτατα, επιτυγχάνοντας πλήρως τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει στη διαπραγμάτευση, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και τη σπουδαιότητα της επένδυσης για την εθνική οικονομία, εκπληρώνοντας εμπρόθεσμα μία ακόμη συμβατική απαίτηση για την ολοκλήρωση του έργου και αποδεικνύοντας έμπρακτα την αφοσίωση και τη δέσμευσή του στον εθνικό στόχο της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία απαιτείται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα  περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη διανομή 70- 30 για να κλείσει και τυπικά η υπόθεση  που  ήταν αναγκαία  για συμπληρωθεί το πάζλ  της μεταβίβασης  της  έκτασης  από την  εταιρεία Ελληνικό ΑΕ στην ανάδοχο  εταιρεία, που να σημειωθεί  απαιτούνται κι άλλα βήματα.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης