Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις του SPD στο CDU - «Δεν υπάρχει μεγάλος συνασπισμός χωρίς τη Merkel»

Πιέσεις του SPD στο CDU - «Δεν υπάρχει μεγάλος συνασπισμός χωρίς τη Merkel»
Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας
Τις πιέσεις τους στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εντείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, καθώς διαμηνύουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διαλυθεί, ένα αναγκαστεί να αποχωρήσει η καγκελάριος Angela Merkel, λόγω πρόωρων εκλογών.
Με φόντο την πρόθεση της Annegret Kramp-Karrenbauer να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU και τη διεκδίκηση της καγκελαρίας, το CDU πρέπει να εκλέξει νέο αρχηγό και υποψήφιο καγκελάριο για τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2021.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η παραίτηση της Merkel από την καγκελαρία, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το Reuters.
Ο γενικός γραμματέας του SPD Lars Klingbeil, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τον μεγάλο συνασπισμό, εφόσον αποχωρήσει η Merkel από την καγκελαρία, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.
«Δεν γνωρίζω κάποια άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του SPD.
Ο εύθραυστος συνασπισμός του SPD με το CDU έχει φτάσει κοντά στην κατάρρευση αρκετές φορές. Ωστόσο πολλοί βουλευτές επιθυμούν να αποφύγουν την αναστάτωση μιας εκλογικής αναμέτρησης το διάστημα που η Γερμανία θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Ο Klingbail επεσήμανε ότι ελπίζει οι Συντηρητικοί να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους και «να μην παρασυρθούν».
Το SPD ίσως δυσκολευτεί να συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο από τους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας του CDU, τον Friedrich Merz και τον Jens Spahn, οι απόψεις των οποίων βρίσκονται πιο δεξιά από αυτές της Μerkel.
«Το αν μπορούμε να βασιστούμε στο CDU θα αποδειχθεί από τη στάση τους προς τη δεξιά.
Το CDU πρέπει να πάρει σημαντικές αποστάσεις από το εσωτερικό φαν κλαμπ του AfD», του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, κατέληξε ο γενικός γραμματέας του SPD.
H Kramp-Karrenbauer χαρακτηρίστηκε ευρέως ως η διάδοχος της Merkel, ωστόσο, μία σειρά εκλογικών ηττών, οι διχασμοί για την κατεύθυνση του κόμματος και μια εμφανής έλλειψη ικανότητας να επιβληθεί, οδήγησε στην παραίτησή της.
Η μάχη για την εκλογή της νέας ηγεσίας του CDU, αναμένεται να λάβει χώρα το καλοκαίρι και υπάρχουν ήδη πιθανοί υποψήφιοι για το ρόλο, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην αντιπάλων της Kramp-Karrenbauer στις εσωκομματικές εκλογές του 2018.
Ως πιθανότεροι διάδοχοι της Karrenbauer, εμφανίζονται ο Friedrich Merz, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Armin Laschet.
Ως αουτσάιντερ θεωρούνται από τους αναλυτές ο Markus Soeder, επικεφαλής του CSU και τα στελέχη του CDU, Daniel Günther και Raplhp Brinkhaus.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης