Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Γερμανία δεν είναι ασφαλής παρά το μικρότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ

Reuters: Η Γερμανία δεν είναι ασφαλής παρά το μικρότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ
Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το 2019, ανήλθαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ωστόσο με τον Trump επικριτή των μεγάλων πλεονασμάτων της Γερμανίας, η Γερμανία δεν είναι ασφαλής - Μπορεί να στρέψει τον θυμό του στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ μειώθηκε οριακά πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου, αλλά αυτό δεν αναμένεται να καθησυχάσει τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump που έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το εμπόριο.
Οι γερμανικές εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ το 2019 ανήλθαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, αν και η Γερμανία αγόρασε επίσης περισσότερα αμερικανικά οχήματα, ζωοτροφές και φάρμακα με αποτέλεσμα να υπάρξει μια ήπια εξισορρόπηση του εμπορίου.
Ο Trump, ανέκαθεν επικριτής των μεγάλων πλεονασμάτων της Γερμανίας, άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να αναδιαρθρώσει την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την ΕΕ ύψους άνω του 1 τρισεκ. δολαρίων, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός ακόμα δασμολογικού πολέμου, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και ο ίδιος επιδιώκει την επανεκλογή του.
«Η Γερμανία δεν είναι ασφαλής», δήλωσε στο Reuters ο Gabriel Felbermayr, πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
Αφού ο Trump κήρυξε νίκη της εμπορικής πολιτικής του σε βάρος της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού και του Καναδά, είναι τώρα πιθανόν να στρέψει τον θυμό του προς την ευρωζώνη, δήλωσε ο Felbermayr.
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της.
«Παρόλο που το έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία έχει μειωθεί λίγο, τα αμερικανικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το έλλειμμα με την ευρωζώνη έχει αυξηθεί μάλλον σημαντικά», δήλωσε ο Felbermayr.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,5 δισεκ. ευρώ περίπου στα 47 δισεκ. ευρώ πέρυσι, χάρη και στην αύξηση των γερμανικών εισαγωγών, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Εξαιρουμένων των υπηρεσιών, οι εξαγωγές γερμανικών αγαθών προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,7% στο 2019 στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των σχεδόν 119 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Χειρότερη από την Κίνα»

Συνολικά, η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών επιβραδύνθηκε στο 0,8% πέρυσι ύστερα από αύξηση κατά 3,0% το 2018 και 6,2% το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς οι μεταποιητικές εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και αυξημένη επιχειρηματική αβεβαιότητα λόγω των εμπορικών διαφωνιών και του Brexit.
Ο Trump έχει πει ότι η ΕΕ είναι «χειρότερη από την Κίνα» στο θέμα του εμπορίου και έχει κατ’ επανάληψη απειλήσει να επιβάλει υψηλότερους δασμούς εισαγωγής στα ευρωπαϊκά οχήματα, το οποίο θα πλήξει ιδιαίτερα τη Γερμανία.
Ο Jens Suedekum, ειδικός σε θέματα εμπορίου στο Πανεπιστήμιο Heinrich-Heine στο Ντίσελντορφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος προορισμός για τις γερμανικές εξαγωγές εν μέρει διότι οι μεγάλες εμπορικές διαμάχες της Ουάσινγκτον αφορούσαν έως τώρα κυρίως την Κίνα.
«Αυτό από μόνο του τονώνει τις γερμανικές εξαγωγές, που γίνονται πιο φθηνές για τους Αμερικανούς καταναλωτές όταν συγκριθούν με τα κινεζικά προϊόντα για τα οποία πρέπει να πληρώσουν δασμούς», δήλωσε ο Suedekum.
Η ζήτηση για γερμανικά προϊόντα στις ΗΠΑ επωφελείται επίσης από την εύρωστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, πρόσθεσε.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν φθάσει σε ανακωχή αυτή τη στιγμή, άρα ο Trump θα στρέψει την προσοχή του προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία», προειδοποίησε ο Suedekum.
«Το πλεόνασμα των γερμανικών εξαγωγών είναι από τους μεγάλους παράγοντες ενόχλησης για εκείνον και ίσως τιμωρήσει ολόκληρη την ΕΕ γι' αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης