Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από το haircut του PSI+ 74% στο ράλι με 10ετές ομόλογο 0,95% και από το κούρεμα 70% των τραπεζικών ομολόγων στην μαζική ζήτηση με 10 δισ

Από το haircut του PSI+ 74% στο ράλι με 10ετές ομόλογο 0,95% και από το κούρεμα 70% των τραπεζικών ομολόγων στην μαζική ζήτηση με 10 δισ
Το ράλι στα ελληνικά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες αλλά είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης της ΕΚΤ λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης και αποτέλεσμα ακραίας κερδοσκοπίας.
Η Ελλάδα είναι η χώρα του παραλόγου, των ακροτήτων, της κοντής μνήμης και της ακόμη κοντύτερης λήθης.
Το 2012 σημειώθηκε εθνική καταστροφή με το PSI+ όπου το χρέος τότε στα 350 δισεκ. έναντι 334 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο υπέστη κούρεμα με καταστροφικές συνέπειες για τους ομολογιούχους και ειδικά τις ελληνικές τράπεζες.
Το 2012 η Ελλάδα υπέστη μια τρομακτική εμπειρία όπου το σοκ των ζημιών οδήγησαν την Ελλάδα σε τρία μνημόνια και 272 δισεκ. δάνεια από τους θεσμούς πάσης φύσεως.
Το 2012 το ελληνικό ομόλογο εκτοξεύτηκε στο 36,59% ήταν σκηνικό καταστροφής και ακολούθησε η δεύτερη καταστροφική περίοδος τον Ιούνιο του 2015 όπου το ελληνικό 10ετές εμφάνισε επιτόκιο 15%.
Από τότε όμως μια μεγάλη αλλαγή σημειώθηκε στην Ευρώπη η ποσοτική χαλάρωση, ο μηχανισμός χειραγώγησης των αγορών από την ΕΚΤ και τα ομόλογα σημείωσαν ένα απροσδόκητο ράλι που δεν δικαιολογείται από κανένα θεμελιώδες και επίσης κατεγράφησαν αρνητικά επιτόκια 14 τρισεκ. δολάρια σε κρατικά κυρίως ομόλογα.
Φθάνοντας στο σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο σημειώνει ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών στο 0,95% επίπεδα στα οποία συμβαδίζει με την Ιταλία άπαξ και το spread μεταξύ των δύο χωρών είναι μηδενικό.
Η Ελλάδα δεν αξίζει να έχει επιτόκια στα 10 χρόνια στο 0,95% ούτε 1,53% στα 15 χρόνια – νέο 15ετές.
Όμως η πολιτική σταθερότητα συντελεί σε ποσοστό 15% στο ράλι, η βασική αιτία του ράλι είναι ο μηχανισμός αναζήτησης θετικών αποδόσεων από τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα με την προσδοκία ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση εντός ενός έτους.
Οι δύο παράγοντες αυτοί συντελούν σε ποσοστό 85% στην διαμόρφωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά.
Η Ελλάδα προσπαθεί να κλείσει το spread με την Πορτογαλία άπαξ και μηδένισε η διαφορά με την Ιταλία.
Το Πορτογαλικό 10ετές έχει επιτόκιο 0,25% οπότε το 0,80% με 0,70% αντιστοιχεί σε ένα δίκαιο spread άπαξ και οι δύο χώρες έχουν διαφορές στην πιστοληπτική ικανότητα.
Όμως προκαλεί αλγεινή εντύπωση πόσο εύκολα ξεχνούν οι αγορές.
Από το σοκ του 2012 στην ευφορία του 2020, οι αγορές συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε και όλα αυτά στο βωμό της απληστίας στην αναζήτηση θετικών αποδόσεων.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια σε ευρώ ή από τα υψηλότερα, οι επενδυτές γνωρίζοντας και τις προθέσεις της ΕΚΤ δεν ανησυχούν για στάση πληρωμών ή haircut ή για πάσης φύσεως κουρέματα.

Από το κούρεμα των τραπεζικών ομολόγων στο τρέχον ράλι

Το Καλοκαίρι του 2013, οι ομολογιούχοι κάτοχοι υβριδικών κεφαλαίων Tier 1 και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 και μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών εμπέδωσαν πολύ καλά την έννοια Liability Management Exercise ή LME.
Ήταν η διαδικασία προαιρετικής – αλλά κατ΄ ουσία υποχρεωτικής – μετατροπής των τραπεζικών ομολόγων σε μετοχές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2013.
Το 2013 οι ομολογιούχοι κλήθηκαν να εισφέρουν τα τραπεζικά τους ομόλογα τα οποία μετατράπηκαν σε μετοχές.
Η διαδικασία ήταν προαιρετική π.χ. το 50% των ομολογιούχων συμμετείχαν στην διαδικασία μετατροπής αλλά στην πράξη ήταν μια κεκαλυμμένη στρατηγική υποχρεωτικής συμμετοχής.
Από την μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές και τις απώλειες που ακολούθησαν το haircut έφθασε στο 70% - συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας από τις χρηματιστηριακές τιμές που εν συνεχεία κατέρρευσαν.
Το 2013 οι ομολογιούχοι Tier 1 και Tier 2 υπέστησαν πραγματική καταστροφή γιατί αντί να κατέχουν ομόλογα βρέθηκαν να κατέχουν μετοχές τραπεζών που κάποια στιγμή είχαν μηδενική αξία.
Έκτοτε τα ομολογιακά Tier 1 και Tier 2 ήταν τραπεζικά προϊόντα υπό εξαφάνιση ή κατά το ορθότερο η τοξικότητα τους δεν επέτρεπε στις τράπεζες να εκδώσουν νέους τίτλους.
Φθάνοντας στο 2019 και 2020 καταγράφεται μια εντυπωσιακή ανατροπή.
Από το haircut του 2013 στο ράλι του 2020.
Και όντως είναι ράλι εάν αναλογιστεί κανείς ότι
Η Εθνική έκδωσε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 στο 8,25% με τιμή 100 μονάδες βάσης και σήμερα η τιμή – σε μέσους όρους – βρίσκεται στις 119 μονάδες βάσης ή απόδοση 3,55%.
Από 8,25% στο 3,55% η Εθνική τράπεζα.
Η Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 στο 9,75% με τιμή 100 μονάδες βάσης και σήμερα η τιμή – σε μέσους όρους – βρίσκεται στις 116,80 μονάδες βάσης ή απόδοση 5,50%.
Από το 9,75% στο 5,50% η τράπεζα Πειραιώς.
Η Πειραιώς στις 12 Φεβρουαρίου 2020 εξέδωσε νέο tier 2 με επιτόκιο 4,50%.
H Alpha bank εξέδωσε ομολογιακό Tier 2 στις 6 Φεβρουαρίου 2020 αντλώντας 500 εκατ με τις προσφορές στα 5,5 δισεκ. και με επιτόκιο 4,25% το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.
Το bankingnews πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο επεσήμανε την μεγάλη αντίθεση μεταξύ του ράλι των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών που έχουν εγκλωβιστεί στην στασιμότητα.
Η αιτία πίσω από αυτή την αντίθεση, λογικά θα έπρεπε το ράλι στα ομόλογα να έχει αντίκτυπο και στις μετοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες αποτιμώνται με όρους 2021 και χωρίς τον κίνδυνο αθέτησης των στόχων μείωσης των NPEs.
Οι τράπεζες σήμερα αποτιμώνται με όρους 2021 και το κυριότερο αποτιμώνται ωσάν να έχουν φθάσει στους στόχους μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων για το 2021 και χωρίς να υφίσταται κίνδυνος αθέτησης ή αποτυχίας επίτευξης των στόχων.
Πιο απλά, οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν ανοδικά περιθώρια.
Όμως το σημαντικότερο όλων είναι ότι το ράλι στα τραπεζικά ομόλογα είναι απόρροια κερδοσκοπίας, επενδυτές αγοράζουν οτιδήποτε έχει θετικό επιτόκιο, ακόμη και η Monte dei Paschi να εκδώσει ομόλογο θα είναι ανάρπαστο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με ελάχιστες χιλιάδες ευρώ σημειώνεται ράλι.
Το ράλι στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες αλλά είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης της ΕΚΤ λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης και αποτέλεσμα ακραίας κερδοσκοπίας.

Συγκρίνοντας Εθνική, Πειραιώς δύο φορές και Alpha bank… ακολουθεί και η Eurobank

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα 5,5 δισεκ. προσφορές για 500 εκατ που αναζητούσε η Alpha bank με επιτόκιο 4,25% στις 6 Φεβρουαρίου 2020 ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με τις τρεις εκδόσεις ομολόγων που έχουν σημειωθεί έως τώρα, Πειραιώς πρώτη που άνοιξε τον χορό, ακολούθησε η Εθνική και εν συνεχεία η Alpha bank.
Στην νέα έκδοση της Πειραιώς οι προσφορές έφθασαν τα 4,5 δισεκ. δηλαδή μόνο σε δύο εκδόσεις προσφέρθηκαν 10 δισεκ. προσφορές από 350 επενδυτές.
Η Alpha bank εκμεταλλεύτηκε την δυναμική και το ράλι στα ομόλογα κρατικά και τραπεζικά οπότε είναι εύλογη η εντυπωσιακή απόκλιση έναντι των άλλων τραπεζών, η Alpha 4,25% έναντι 9,75% η Πειραιώς.
Όμως η Πειραιώς διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο στο 5,50% η διαφορά με την Alpha bank – εάν αξιολογηθεί και η μεγάλη διαφορά κεφαλαίων – δεν είναι τόσο ουσιωδώς μεγάλη.
Εθνική και Πειραιώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υπάρχουσες εκδόσεις με νέες εκδόσεις.
Οι τυχεροί είναι αυτοί που έρχονται.
Π.χ. η Eurobank όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews σχεδιάζει έκδοση tier 2 έχοντας στόχο το 4% αλλά πλέον ρεαλιστικός θα είναι ο στόχος για 3% τον Απρίλιο που μπορεί να εκδώσει το ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης.
Το 3% ίσως να οριοθετεί fair value υπό την έννοια του καθεστώτος χειραγώγησης και όχι με βάση αποτιμήσεις πραγματικών θεμελιωδών μεγεθών.
Ούτως ή άλλως μερικώς δικαιολογείται να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ κρατικών ομολόγων και τραπεζικών ομολόγων.
Π.χ. δεν θα μπορούσε το 10ετές κρατικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,17% και το αντίστοιχο τραπεζικό να βρίσκεται στο 8%, το 3% ίσως να είναι πιο ρεαλιστικό αλλά προσοχή στο περιβάλλον ακραίας χειραγώγησης και κερδοσκοπίας που βιώνει το σύστημα.

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με το 10ετές 0,95% και το νέο 15ετές στο 1,53%

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα όπως φαίνεται η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια από αρχές Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,53% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1, 10 και 12/2/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,97% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,94%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,97% με το αμερικανικό 10ετές 1,62% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,47 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,29%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό 0,39% στις 12 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,29  μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,82%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,35 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,95%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,66 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,55 μονάδες βάσης και 1,53% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 134,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 143,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,79% σημειώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης από 141 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.566 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,00% ή 100 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,94%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/2/2020 στο -0,38% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,60%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης