Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να συντρίψει την παγκόσμια αγορά LNG, αν καταρρεύσει η ζήτηση της Κίνας

Fitch: Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να συντρίψει την παγκόσμια αγορά LNG, αν καταρρεύσει η ζήτηση της Κίνας
Οι αγορές LNG στην Ευρώπη και την Ασία, θα μπορούσαν να υποστούν ισχυρότατο σοκ, αν οι κινεζικές εισαγωγές σε LNG υποστούν την σοβαρή πτώση που αναμένεται, λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας
Η πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει μία από τις «μεγαλύτερες κρίσεις στις αγορές πετρελαίου από την εποχή της κρίσης της Lehman Brothers».
Όπως αποκαλύπτει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε νέα έκθεσή του, η ταχέως μεταδιδόμενη μόλυνση του νέου κορωνοϊού, έχει αρχίσει και προσβάλλει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Οι αγορές LNG στην Ευρώπη και την Ασία θα μπορούσαν να υποστούν ισχυρότατο σοκ, αν οι κινεζικές εισαγωγές σε LNG υποστούν την σοβαρή πτώση που αναμένεται, λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι ελπίδες για μια εξισορρόπηση της αγοράς που αναμενόταν, καθυστέρησε λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στην Κίνα είναι ο πλέον σοβαρός κίνδυνος.
Ήδη οι τιμές spot των εμπορευμάτων και οι ναύλοι μειώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά το πρώτο τρίμηνο.
Οι εισαγωγείς LNG στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσαν να μειώσει τις εισαγωγές ακόμη και κατά 70% το Φεβρουάριο 2020.
Οι μεταφορές των δεξαμενόπλοιων LNG στην Ευρώπη προς την Ασία και τον Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική έχουν πέσει τις τελευταίες 30 ημέρες.
Οπως επισημαίνει ο οίκος Fitch, οι κινεζικές εισαγωγές LNG αντιπροσωπεύουν το 17% των παγκόσμιων αγορών το 2018 και αποτελούσαν το 50% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης το 2016-2018.
Οποιαδήποτε διακοπή της ζήτησης από την Κίνα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τις παγκόσμιες αγορές LNG και τις βασιζόμενες σε βασικά προϊόντα οικονομίες.
Η μαζική απώλεια της ζήτησης από την Κίνα θα επηρεάσει αδιαμφισβήτητα τις τιμές spot φυσικού αερίου φέτος, να οδηγήσει σε μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ορισμένες εταιρείες σε πιστωτική κρίση.
 
Image
Η παγκόσμια αγορά LNG είχε παρουσιάσει μια σημαντική άνοδο το 2019, λόγω της πρόσθετης παραγωγής από την Αυστραλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, η οποία ήρθε σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.
Ο θερμότερος καιρός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία έχει αναμφίβολα οδηγήσει σε αύξηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου και τις τιμές spot για το φυσικό αέριο να παρουσιάσουν πτώση κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο.
 
Image
Η επιδημία θα μπορούσε σύντομα να εξαπλωθεί από τις πτωτικές τιμές των βασικών εμπορευμάτων στις αγορές ομολόγων, αναγκάζοντας τα spreads να ανέλθουν.
Με τα δύο τρίτα της οικονομίας της Κίνας κλειστά και να μην υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πότε θα επανέλθει η πλήρης παραγωγή, μια μεγάλη πτώση-σοκ της ζήτησης λόγων του κορωνοϊού, θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ανάπτυξη κάτω των αναμενόμενων τάσεων.
Όσο για την έκρηξη παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, είναι ήδη στα τελευταία της στάδια με την προσφορά σε πτώση, η οποία συνέβαλε ώστε ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων να έχουν αρνητικές ταμειακές ροές, καθώς οι άμεσες τιμές παραμένουν χαμηλές.
Η μόλυνση του κορωνοϊού εξαπλώνεται στον ενεργειακό τομέα και αυτό δεν θα έχει καλό τέλος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης