Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η τροπολογία δώρο στις πολυεθνικές και η σχέση του Γ.Γ. Αλεξανδρή με την Coca Cola

tags :
Η τροπολογία δώρο στις πολυεθνικές και η σχέση του Γ.Γ. Αλεξανδρή με την Coca Cola
Κίνηση Ματ από τους οικονομικά ισχυρούς έναντι των αδυνάτων θεωρείται η πρόσφατη τροπολογία που καθορίζει ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κοστίζει ακριβά αφού απαιτεί να καταβληθεί το 10% της οικονομικής απαίτησης
«Κίνηση Ματ» από τους οικονομικά ισχυρούς έναντι των αδυνάτων θεωρείται η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στις 28 Νοεμβρίου στο ελληνικό κοινοβούλιο και καθορίζει ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κοστίζει ακριβά αφού απαιτεί να καταβληθεί το 10% της οικονομικής απαίτησης για να φτάσει η υπόθεση στην δικαστική αίθουσα.
Οι εμπνευστές ή ο εμπνευστής της τροπολογία έδωσε και αναδρομικό χαρακτήρα έτσι ώστε να «κλειδώσει» την απομάκρυνση υποθέσεων  που απαιτούσαν οικονομική αποζημίωση από εταιρεία που με τις ενέργειες της, τους ζημίωσαν ανεπανόρθωτα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης  επικαλέστηκε την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων και στη βελτίωση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.
Όμως η τροπολογία του περασμένου Νοεμβρίου κατατέθηκε από  τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδη με την προοπτική να … επιταχύνει τις διαδικασίες αλλά δεν ..προέβλεψε ότι το περιεχόμενο της θα απέκλειε το δικαίωμα από τους μικρούς και αδυνάτους να τα βάλουν με τους εύπορους και τα μεγαθήρια της επιχειρηματικότητας αφού με τη νομοθετική παρέμβασή του , πρέπει να καταβληθεί  ως δικαστικά έξοδα το 10%ο του ποσού που ζητάει να του επιδικάσει το Δικαστήριο.
Παράδειγμα όταν η οικονομική απαίτηση είναι του 1 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 10.000 ευρώ για να  το διεκδικήσει.  
Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο έδινε διέξοδο με τις αναγνωριστικές αγωγές και η καταβολή του χαρτοσήμου και τα δικαστικά έξοδα υπολογίζονταν με βάση την δικαστική απόφαση χωρίς να επιβάλλεται εκ των προτέρων η προκαταβολή του10%ο που θεωρείται  εξοντωτική για όσους είχαν ως τελευταία ελπίδα  τη  Δικαιοσύνη για τη δικαίωσή τους,  όταν μάλιστα έχουν ζημιωθεί από άλλες μεγαλύτερες εταιρείες και ειδικά κολοσσούς.
Οι παροικούντες της Ιερουσαλήμ φωτογραφίζουν το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνο Αλεξανδρής, ο οποίος πριν αναλάβει τα καθήκοντα στο υπουργείου αποχώρησε από τη δικηγορική εταιρεία» Κυριακίδης  Γεωργόπουλος»  με  το  μεγαλύτερό  πελάτη  να  είναι η εταιρεία Coca Cola.
Να σημειωθεί ότι ο κ Πάνος Αλεξανδρής εργαζόταν στη δικηγορική εταιρεία από το 2001.
Και λέγεται ότι αρκετές φορές υπερασπίστηκε με νομικά επιχειρήματα την  εταιρεία Coca Cola η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο  της δημοσιότητας δημιουργώντας τριβές  με άλλες  εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ίδιο κλάδο.
 Και σήμερα με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τους κάνει δώρο καθώς όταν ένας  ανταγωνιστής του πολυεθνικού κολοσσού προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο της και είναι σε θέση να αποδείξει τη ζημιά που υπέστη και διατυπώνει οικονομική αποζημίωση 10 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 105.920 ευρώ για να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο.
Πριν την τροπολογία του  υπουργείου  Δικαιοσύνης  αξιοποιούσε την αναγνωριστική αγωγή και δεν κατέβαλε το εξοντωτικό ποσό για την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης συζητά να αποσύρει ή να επανεξετάσει το περιεχόμενο της  τροπολογίας  χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο.
Στο μεταξύ η Coca Cola και πιθανόν και άλλες  μεγάλες  επιχειρήσεις απέκτησαν πλεον  έχοντας  ως  αντίδικους  μικρότερες  εταιρείες  που  δεν  έχουν τα  αναγκαία χρήματα  για να προχωρήσουν σε αγωγές.  
Η αναδρομική ισχύ της  τροπολογίας   αφήνει  πολλά περιθώρια ερμηνειών και εξυπηρέτησης  καθώς  αρκετές   αγωγές  κατά  ισχυρών εταιρειών είχαν κατατεθεί  πριν   τη  ψήφιση   της  τροπολογίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η Coca Cola όπως και άλλα  εταιρικά μεγαθήρια  έχουν  να  αντιμετωπίσουν  αγωγές  πολλών εκατομμυρίων ευρώ. 
Έγκυροι   νομικοί  κύκλοι λένε ότι  το αποτέλεσμα  της  τροπολογίας  είναι να απαλλαγούν  οι ισχυροί από τις οικονομικές αξιών των «μικρών» βάζοντας  ως νομικό τέχνασμα  την προκαταβολή.
Τέλος να σημειωθεί ότι  Δικαστήριο της Πάτρας  χαρακτήρισε  αντισυνταγματική την διάταξη  για να  προχωρήσει στην εξέταση της υπόθεσης.   
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr          
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης