Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Που αποδίδεται η επιτυχία της τράπεζας Πειραιώς στο Tier 2; - Θα πληρώνει 235 εκατ τόκους ετησίως για 3 δισεκ. ομόλογα

Που αποδίδεται η επιτυχία της τράπεζας Πειραιώς στο Tier 2; - Θα πληρώνει 235 εκατ τόκους ετησίως για 3 δισεκ. ομόλογα
Η Πειραιώς βάζει σε προτεραιότητα την ενίσχυση των κεφαλαίων και σε δεύτερη μοίρα το κόστος των ομολόγων που εκδίδει.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχία της τράπεζας Πειραιώς στην έκδοση Tier 2 για 500 εκατ με επιτόκιο 5,5% και με προσφορές 4,5 δισεκ. είναι μεγαλύτερη εάν ληφθεί υπόψη ότι η τράπεζα είναι στοχοποιημένη για τα κεφάλαια της και επίσης επειδή πρόσφατα έκδωσε Tier 2 με επιτόκιο 9,75%.
Η Πειραιώς όντως μπορεί να υποστηρίζει ότι ήταν επιτυχής η έκδοση όχι μόνο λόγω της συμμετοχής των 350 ξένων επενδυτών αλλά και λόγω προσφορών και επιτοκίου.
Η τράπεζα κατάφερε να επιτύχει επιτόκιο 5,5% όταν πριν την πρώτη έκδοση οι προσφορές ήταν στο 14%.
Γιατί λοιπόν έχει σημειωθεί τέτοιας κλίμακας ράλι και εκδηλώνεται τόσο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα των τραπεζών;
Να ληφθεί υπόψη ότι και η Alpha bank εξέδωσε πρόσφατα Tier 2 με επιτόκιο 4,25% και προσφορές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό πάνω από 10 φορές.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Το βασικό κίνητρο των επενδυτών των τραπεζικών ομολόγων είναι το κυνήγι των αποδόσεων.
Επιτόκιο 5,5% δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, αντιθέτως ομόλογα αξίας 14 τρισεκ. έχουν αρνητικά επιτόκια.
Το κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις καθιστά τόσο τα κρατικά ομόλογα όσο και τα τραπεζικά ανάρπαστα, αδιαφορώντας για το ρίσκο που φέρουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε έκδοση κρατικού ομολόγου σε Ιταλία και Ισπανία οι προσφορές ξεπέρασαν τα 55 δισεκ. ενώ αντλήθηκαν 2,5 δισεκ.
Οι επενδυτές αισθάνονται ασφαλείς, ότι λόγω της ΕΚΤ δεν θα καταρρεύσουν τα ομόλογα οπότε σπεύδουν να αγοράσουν ότι έχει απόδοση.
Φθάσαμε στο σημείο να θεωρούμε στις αγορές high yields επιτόκια στο 2% και αυτό σίγουρα είναι πρωτοφανές.
Η Πειραιώς και η διοίκηση Μεγάλου εκμεταλλεύεται την συγκυρία και έχει αντλήσει 1 δισεκ. μέσω Tier 2 και 2 δισεκ. από το Cocos.
Πρακτικά για 3 δισεκ. ομόλογα θα πληρώσει 160 εκατ τόκους για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο, 48 εκατ για το πρώτο ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης και 27 εκατ για το δεύτερο ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.
Η Πειραιώς εμφανίζει καθαρά έσοδα από τόκους 350 εκατ σε τριμηνιαία βάση ή 1,4 δισεκ. περίπου ετησίως, οπότε τα 235 εκατ τόκους μπορεί να τα απορροφήσει.
Η Πειραιώς βάζει σε προτεραιότητα την ενίσχυση των κεφαλαίων και σε δεύτερη μοίρα το κόστος των ομολόγων που εκδίδει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης