Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση για το προσφυγικό - Συγκεντρώσεις κατά της επίταξης και των κλειστών κέντρων - Τι ζητούν οι νησιώτες

«Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση για το προσφυγικό - Συγκεντρώσεις κατά της επίταξης και των κλειστών κέντρων - Τι ζητούν οι νησιώτες
(upd) Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο προσφυγικόα/μεταναστευτικό, καθώς οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Βορεία Αιγαίου εξακολουθούν να αντιδρούν έντονα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών δομών και την επίταξη ακινήτων για τον σκοπό αυτό.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και δήμαρχοι των νησιών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον υπουργείο Εσωτερικών, με τον κ. Μουτζούρη να ζητά τη μεταφορά προσφύγων στα ηπειρωτικά.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδιασμού της, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να διαμηνύει ότι ο διάλογος τελείωσε και ήρθε η ώρα της δράσης.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το κτίριο του υπουργείου επί της οδού Βασ. Σοφίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.
«Ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση.
Είναι ένας τρόπος αυταρχικός, ένας τρόπος που βασίζεται σε επιτάξεις και σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ενώ τόνισε ότι «θέλουμε με δημοκρατικό διάλογο να βρούμε λύσεις».
«Όσο υπάρχουν αυτές οι επιτάξεις αρνούμαστε να συζητήσουμε.
Εάν η κυβέρνηση εκλογικευτεί και πει ότι θα συζητήσουμε δημοκρατικά, εδώ είμαστε», κατέληξε ο κ. Μουτζούρης.

Πέτσας για επίταξη ακινήτων στα νησιά: Δεν πρόκειται για δήμευση αλλά για επινοικίαση για τρία χρόνια

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε δήμευση αλλά σε επινοικίαση τους για τρία χρόνια διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην επίταξη ακινήτων στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους μετανάστες.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση έκανε εξαντλητικό διάλογο 2,5 μηνών με τους φορείς των νησιών για τα κλειστά κέντρα, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν αιφνιδιάστηκε κανείς, καθώς από την πρώτη στιγμή συζητούσαν για συγκεκριμένες περιοχές, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στις κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς.
Παράλληλα, ο κ.Πέτσας εκτίμησε ότι η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των νησιών δεν θα επιμείνουν στην απόφαση τους να σταματήσουν την επαφή τους με την Κυβέρνηση, ενώ σχετικά με την επίταξη, ανέφερε ότι από την στιγμή που δεν υπήρξε πρόταση από τους φορείς, έπρεπε κάποιος να πάρει την απόφαση.
«Δεν πρόκειται για δήμευση των συγκεκριμένων περιοχών αλλά ουσιαστικά για επινοικίαση τους για τρία χρόνια.
Οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν ενοίκια» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι θα κλείσουν οι σημερινές ανοικτές δομές.
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, έπειτα από τη συνάντηση των υπουργών άμυνας  Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, ο κ. Πετσας τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία,  ακόμη  και όταν υπάρχει ένταση».
«Η τουρκική προκλητικότητα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να γίνουν σοβαρά βήματα» είπε ο κ.Πέτσας, εκτιμώντας ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης καθώς και ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θα έχουμε νέο επεισόδιο με το Ορούτς Ρέις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν θα  επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Συγκεντρώσεις σε Χίο και Μυτιλήνη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, στο πολύκεντρο Μανταμάδου εναντίον της επίταξης 261 στρεμμάτων γης στη θέση Καράβα - Καβακλή για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτεε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά» σημείωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στα όρια του οποίου βρίσκεται η επιταγμένη έκταση.
Οι συγκεντρωμένοι μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και πολίτες συναποφάσισαν -με πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή- τη σύσταση επιτροπής αγώνα, τον προειδοποιητικό αποκλεισμό για ένα 48ωρο της επιταγμένης περιοχής και την άρνηση κάθε διαλόγου με τη κυβέρνηση έως ότου καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάχθηκε η περιοχή που, όπως αναφέρεται, ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι και λειτουργούν εκεί κτηνοτροφικές μονάδες.
Έντονη ήταν και η αντίδραση στη Χίο από ομάδες κατοίκων ιδιαίτερα της πόλης της Χίου, του Βροντάδου και του χωριού Πιτυός αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής που διαδήλωσαν στον χώρο της θέσης «17» στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου - Βολισού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης, προκειμένου να κατασκευασθεί δομή προσφύγων και μεταναστών.
Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα και δεν θα το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ύψωσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειός υποστήριξαν δε ως μόνη λύση τη δημιουργία μιας μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

«Θαλασσοταραχή» στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την έξαρση του μεταναστευτικού

Παρά το γεγονός - ενδεχομένως λόγω καιρού - ότι έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές ωστόσο οι αντιδράσεις, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου «καλά κρατούν».  
Και μπορεί η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη με τη χωροθέτηση κλειστών κέντρων στις επιλεγμένες τοποθεσίες ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η νησιωτική χώρα δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη.
Μάλιστα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν σήμερα οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών μοιάζει με προάγγελο πως οι αντιδράσεις διευρύνονται.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαρκώς αυξανόμενες ροές από την Τουρκία αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την ασφυξία στα νησιά.
Το 2017 έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι, το 2018 οι ροές ξεπέρασαν τις 45.000, το 2019 έφτασαν τις 72.000 και φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν έρθει πάνω από 4.000 άνθρωποι.
Και γι αυτό το λόγο, η κυβέρνηση ποντάρει και στις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Το 2019 έγιναν συνολικά 391 επιστροφές ενώ φέτος μόνο τον Ιανουάριο έχουν γίνει 85. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται με γνώμονα, να γίνονται 800 επιστροφές το μήνα ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι και οι πέντε νέες δομές να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, οι νησιώτες του βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν χάσει πλέον το αίσθημα εμπιστοσύνης προς κάθε εξουσία και δη προς την κυβέρνηση αδυνατούν να δεχτούν τη δημιουργία των πέντε κλειστών κέντρων και δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για αυτή την απόφαση επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη για αποσυμφόρηση ενώ η κυβέρνηση δηλώνει πως κάποτε πρέπει να τελειώσει ο διάλογος και προφανώς κάτι πρέπει να γίνει.
Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό επιμένουν στο ότι πρέπει να γίνει μια επιπλέον κίνηση αποσυμφόρησης των νησιών.
Και αυτό, πρέπει να γίνει γρήγορα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δηλώνει πως κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αφού πρώτα αρχίσουν να κατασκευάζονται ή έστω να τοποθετούνται τα καινούργια κέντρα.
Ας ελπίσουμε ότι ο χρόνος θα επιτρέψει αυτός ο διάλογος να προχωρήσει.
Διότι και τα κέντρα ασφαλώς, θα γίνουν, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αλλά και τα νησιά πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν θα συνεχίσουν για άλλα πέντε ή και δεκαπέντε χρόνια να ζουν όπως έζησαν τα προηγούμενα πέντε. Ειδικά, μάλιστα, όταν μπαίνουμε στη νέα τουριστική σεζόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης