Οικονομία

Bloomberg για ελληνικά ομόλογα: Από το 45% στο 1% - Οι εκτιμήσεις Allianz, Investec

Bloomberg για ελληνικά ομόλογα: Από το 45% στο 1% - Οι εκτιμήσεις Allianz, Investec
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παραμένει κάτω από το 1%
Για δεύτερη ημέρα συνεχή ημέρα το Bloomberg αναφέρεται στην υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.
«Από το 45% στο 1%. Έρχεται το 0%;» σχολιάζει ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι «οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τη στρατόσφαιρα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε μόλις λίγο πάνω από το 0% μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία.
Τώρα οι επενδυτές αποδέχονται το αδιαμφισβήτητο: τη απόδοση του τίποτα ακόμα και να επενδύσουν στα ομόλογα της πιο επικίνδυνης χώρας στην ευρωζώνη».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο QE της ΕΚΤ, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.
Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα μπορούσε να υποχωρήσει στο μηδέν.
«Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο.
Ακόμα και πέντε χρόνια πριν, λίγοι πίστευαν ότι θα δέχονταν να επενδύσουν σε ομόλογα με αποδόσεις κάτω από το μηδέν από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Δεν γίνεται να παραβλέψουμε το πόσο απελπισμένοι είναι οι επενδυτές όταν έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικές αποδόσεις» επισημαίνει ο Mike Ridd από την Allianz Global Investors και συμπληρώνει «έτσι, θα έλεγα ότι όλα είναι πιθανά εάν η ΕΚΤ δώσει περισσότερη ζάχαρη στον κόσμο».
Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για ακόμα μία ένδειξη ότι οι αγορές βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά.
Από την πλευρά του, ο Russell Silberston από την Investec Asset Management επισημαίνει ότι πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν έναντι των γερμανικών με premium μόλις 8 μονάδων βάσης.
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο κάποια στιγμή σύντομα, η πορεία των ελληνικών ομολόγων υποδηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε να περιοριστεί το τρέχον premium των 135 μονάδων βάσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης