Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αργεντινή για 10η φορά ζητάει αναδιάρθρωση στο χρέος της, ενώ η Ελλάδα ανακάμπτει – Στο επίκεντρο 44 δισ. δάνεια του ΔΝΤ

Η Αργεντινή για 10η φορά ζητάει αναδιάρθρωση στο χρέος της, ενώ η Ελλάδα ανακάμπτει – Στο επίκεντρο 44 δισ. δάνεια του ΔΝΤ
Συνολικά η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει 9 φορές έως τώρα και φαίνεται ότι έχει ακόμη μέλλον.
Το ΔΝΤ βρίσκεται εκ νέου στην Αργεντινή εν μέσω κρίσης χρέους αναφέρει το Torino  Economics με στόχο να εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Αργεντινή μαστίζεται από τον φαύλο κύκλο του χρέους.
Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές αδυναμίες και για 10η φορά δηλώνει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Μάλιστα ζητάει από το ΔΝΤ να υπάρξει αναδιάρθρωση στα δάνεια που πρόσφατα έδωσε το Ταμείο στην Αργεντινή ύψους 44 δισεκ. ευρώ.
Η νέα τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αργεντινή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε τον σκόπελο της χρεοκοπίας και δανείζεται στα 10 χρόνια στο 0,92% όταν το αντίστοιχο ομόλογο της Αργεντινής έχει επιτόκιο 52%.
Την ίδια στιγμή το ελληνικό CDS βρίσκεται στις 98 μονάδες βάσης ή 98% και της Αργεντινής στις 5.100 μονάδες.
Η περίπτωση της Ελλάδος απέδειξε ότι ο δρόμος της ανάκαμψης περνάει πρώτα από λιτότητα και θυσίες ώστε σταδιακά η οικονομία να ανακάμψει, απαιτείται συνέπεια και επιμονή.
Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον βηματισμό της, δεν έχει επιλύσει τα ζητήματα του χρέους αλλά σίγουρα βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης.
Η Αργεντινή έχει εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο όπου η χρεοκοπία καραδοκεί.
Το pesos της Αργεντινής αποτιμάται σε 1 δολάριο προς 61,38 pesos από τα μέσα Αυγούστου του 2019 το pesos διολίσθησε επιθετικά και έκτοτε δεν έχει ανακάμψει.  
Μια ομάδα του ΔΝΤ έφτασε για συνομιλίες στο Μπουένος Άιρες στην πρωτεύουσα της Αργεντινής η οποία επιδιώκει να αναδιαρθρώσει το μη βιώσιμο εξωτερικό χρέος. Η ύφεση της Αργεντινής επιδεινώθηκε όταν το pesos δραματικά υποτιμήθηκε  πριν  από 18 μήνες.
Ο κεντροαριστερός ηγέτης Fernandez έχει καταστήσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Αργεντινής κύριο στόχο του στο δρόμο για την ανάκαμψη.

Η αποστολή του ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες

Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έφθασε στο Μπουένος Άιρες για να αναθεωρήσει τους δημόσιους στόχους και να αξιολογήσει την οικονομική κατάσταση και να διεξαγάγει συνομιλίες με αξιωματούχους, επιχειρηματίες και οικονομικούς αναλυτές προτού η χώρα επαναδιαπραγματευθεί το χρέος των 44 δισεκ. δολαρίων  με το ΔΝΤ.
Εκτιμάται ότι θα συναντηθούν τις προσεχείς ημέρες με αξιωματούχους της Αργεντινής από τον φορολογικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα μαζί με τις αρχές της Κεντρικής Τράπεζας για να διαγνώσουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές .
Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή του ΔΝΤ, Alejandro Werner, "η αποστολή θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με τις αρχές της Αργεντινής για την κατανόηση των οικονομικών πολιτικών της χώρας για την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της κατάστασης της φτώχειας και την επανενεργοποίηση της οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομίας Martin Guzman αναμένεται επίσης να εξηγήσει στη Βουλή τη διαδικασία αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους, όχι μόνο με το ΔΝΤ αλλά και με ιδιωτικούς φορείς.

Η απίστευτη αποτυχία του ΔΝΤ στην Αργεντινή

Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η μεγάλη αποτυχία του ΔΝΤ το οποίο μόλις πριν μήνες χορήγησε δάνειο 57 δισεκ. δολαρίων στην Αργεντινή και αυτή χρεοκόπησε στις 29 Αυγούστου του 2019.
Η Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Αργεντινή για μια ημέρα σε επιλεκτική χρεοκοπία ή selective default.
Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που απέτυχε το ΔΝΤ, η περίπτωση της Αργεντινής είναι η μεγάλη απόδειξη ότι το ΔΝΤ έχει υποπέσει σε απίστευτα λάθη, προβλέψεις, οικονομικές πολιτικές και στρατηγικές.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που επισκέπτονταν την Αργεντινή κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης δήλωσαν ότι αναλύουν τα μέτρα.
Το προσωπικό του ΔΝΤ κατανοεί ότι οι αρχές έχουν λάβει αυτά τα σημαντικά μέτρα – εννοεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ομολόγων και των δανείων του ΔΝΤ - για την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας και των αποθεματικών", ανέφερε το ΔΝΤ..
Το αναξιόπιστο ΔΝΤ, το οποίο πολλοί κατηγορούν ότι προκάλεσε την πτώχευση της Αργεντινής αναμένεται να εκταμιεύσει άλλα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια τους προσεχείς μήνες μετά την συμφωνία ρεκόρ 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και αυτό δεν είναι πλέον βέβαιο δεδομένης της αποχώρησης της Lagarde από το ΔΝΤ για να αναλάβει την ΕΚΤ … και να καταστρέψει την Ευρώπη.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ διακόψει την παροχή δανείων στην Αργεντινή και χωρίς πρόσβαση στην αγορά, η χώρα αντιμετωπίζει μια γρήγορη και οδυνηρή αφερεγγυότητα.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley εκτιμάται ότι η Αργεντινή χρειάστηκε 12,9 δισ. δολάρια για αποπληρωμές κρατικών ομολόγων τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2019.
Οι περισσότερες από αυτές τις πληρωμές έχουν μετακυληθεί για το 2020.
Εν τω μεταξύ, η Αργεντινή καταναλώνει γρήγορα τα τελευταία εναπομείναντα αποθέματα σε δολάρια.
Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν στα 57,5 δισ. δολάρια, αλλά η Capital Economics εκτιμά ότι τα καθαρά αποθεματικά που εξαιρούν τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες ανέρχονται σήμερα στα 19 δισ. δολάρια, από 30 δισ. δολάρια στα μέσα 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία οι ακαθάριστες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Αργεντινής είναι ύψους 100 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει το χρέος που λήγει το 2020 συν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Με άλλα λόγια, είτε οι πιστωτές της χώρας θα συμφωνήσουν σε ένα τεράστιο κούρεμα - haicut, είτε το ΔΝΤ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ακόμη διάσωση της Αργεντινής, χωρίς καμία εγγύηση ότι το κράτος δεν δηλώσει αδυναμία πληρωμής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα χρεοκοπία είναι η 2η για το ΔΝΤ που αφορά την Αργεντινή.
Συνολικά η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει 9 φορές έως τώρα και φαίνεται ότι έχει ακόμη μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης