Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο 1,6 δισ. το ενεργητικό 23 Επαγγελματικών Ταμείων – Στα σκαριά άλλα 5 Ταμεία

tags :
Στο 1,6 δισ. το ενεργητικό 23 Επαγγελματικών Ταμείων – Στα σκαριά άλλα 5 Ταμεία
Στο 1,6 δισ. ευρώ έφτασε το ενεργητικό των 23 Ταμείων Επαγγελματικής  Ασφάλισης, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται  για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού
Στο 1,6 δισ. ευρώ έφτασε το ενεργητικό των 23 Ταμείων Επαγγελματικής  Ασφάλισης, με την κυβέρνηση (Γ. Βρούτσης) να δεσμεύεται σε σχετικό συνέδριο για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού, ενώ έτοιμα είναι τα καταστατικά άλλων 5 νέων ταμείων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής ασφάλισης Χρήστο Νούνη,  πέντε επιπλέον ΤΕΑ θα προστεθούν μόνο κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, ενισχύοντας έτσι τους μελλοντικούς συνταξιούχους με συμπληρωματικές παροχές, συμβολή στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.
Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) κ. Gabriel Bernardino προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να αναπτύξει τον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Όπως ανέφερε, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θεσμοθέτησαν την αυτοεμπλοκή – αυτοσυμμετοχή για τις ΜμΕ, ενώ πρότεινε:
-Να υπάρξει συμμετοχή από όλους
-Οι ίδιοι οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι να εξοικονομήσουν από μόνοι τους. Θα πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις από εργοδότες ώστε θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.
-Οι εποπτικές αρχές επίσης πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία.
Όπως τόνισε, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν σκοπό να στηρίξουν την βιωσιμότητα αλλά και την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνονται μεταρρυθμίσεις και στον 2ο και 3ο πυλώνα για την στήριξη του 1ου  πυλώνα. Και  ότι στην Ελλάδα οι επαγγελματικές συντάξεις ανέρχονται μόλις στο 1,3%, ενώ στην Δανία το 90% καλύπτονται.
Την πίστη του στην επαγγελματική ασφάλιση εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στον θεσμό και στην ανάπτυξή του.
Μάλιστα, μετά την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την κοινωνική ασφάλιση (στις 21 Φεβρουαρίου) θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος που θα ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία του 2016, οι κανονιστικές πράξεις που έπονται του σχετικού νόμου, κανονισμός δεοντολογίας, κ.λπ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης