Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αναδρομικά εγκεφαλικά σε 80.000 συνταξιούχους από τις ΔΟΥ που διεκδικούν μέχρι 9.000 ευρώ από συντάξεις

tags :
Αναδρομικά εγκεφαλικά σε 80.000 συνταξιούχους από τις ΔΟΥ που διεκδικούν μέχρι 9.000 ευρώ από συντάξεις
Χιλιάδες εγκεφαλικά προκάλεσαν σε περισσότερους από 80.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ραβασάκια που έλαβαν από την εφορία με πρόστιμα και προσαυξήσεις
Χιλιάδες εγκεφαλικά προκάλεσαν σε περισσότερους από 80.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ραβασάκια που έλαβαν από την εφορία με πρόστιμα και προσαυξήσεις (ως 9.000 ευρώ) για διαφορές συντάξεων που έλαβαν σε σχέση με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς που βρίσκονταν από την στιγμή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμένα, τα ασφαλιστικά ταμεία ενημέρωσαν μέσα στο 2019 για τη χορήγηση αναδρομικών συντάξεων τις ΔΥΟ, οι οποίες με τη σειρά τους αντί να επιμερίσουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο κάθε συνταξιούχος στην χρονιά που αντιστοιχούσαν (από το 2011 ως το 2016) τα έβαλαν όλα σε ένα έτος (2019), με αποτέλεσμα να φορολογηθούν ως πρόσθετα μη δηλωθέντα ποσά με συντελεστή 40% προσαυξημένα με πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.
Το  Ενιαίο  Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί  ότι  τα συγκεκριμένα αναδρομικά είχαν αργήσει να εισπραχθούν από τους δικαιούχους αρκετά χρόνια, δεν εμφανίζονταν στις βεβαιώσεις αποδοχών καθώς και στο ηλεκτρονικό σύστημα του TAXIS NET.
Γι’ αυτό το λόγο δεν είχαν κατατεθεί τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος στο ΒΝ, «δεν υπήρξε καμία γραπτή ή ηλεκτρονική ενόχληση στους  συνταξιούχους», καθώς και πρόθεση των ιδίων να μην καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις.
Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στους παραλήπτες είναι και  συνταξιούχοι ΑΜΕΑ καθώς και συνταξιούχοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρουσιάζει δωρεάν ενδικοφανή προσφυγή (ως μέτρο αντίστασης) την οποία παραλαμβάνουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι προκειμένου να καταθέσουν στη ΔΟΥ.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφορία, διότι έλαβαν με καθυστέρηση αναδρομικά παρελθόντων ετών που δεν εμφανίζονταν στις βεβαιώσεις αποδοχών και για το λόγο αυτό δεν κατατέθηκαν εκ μέρους των δικαιούχων τροποποιητικές δηλώσεις αλλά στην ουσία πληρώνουν για δεύτερη φορά φόρους και πρόστιμα που δεν τους αναλογούν.
Παράλληλα, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ζητά την άμεση παρέμβαση τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της δικής τους ολιγωρίας, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα με τόκους υπερημερίας και πρόστιμα.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή δεν φτάνει  που η τότε κυβέρνηση είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια να εκδώσει τις συντάξεις, και όχι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, «έρχεστε εσείς και μας κοινοποιείτε σήμερα χρεωστικά σημειώματα για κάτι το οποίο δεν ευθυνόμαστε ώστε να χρεωθούμε με φόρους και πρόστιμα για την δική σας ολιγωρία».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης