Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε ότι έως την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάρξουν εξελίξεις σε κάποια από τις υπόλοιπες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κ. Χατζηδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης της ΔΕΗ για την υπογραφή συμφωνίας χρηματοδότησης του ΔΕΔΔΗΕ από την ΕΤΕπ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με την ιδιωτικοποίηση θα εκχωρηθεί το 49% του Διαχειριστή, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει χρειάζεται για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι έως την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάρξουν εξελίξεις σε κάποια από τις υπόλοιπες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται.
Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από τις εν εξελίξει διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στη λίστα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται επίσης η πώληση περαιτέρω μεριδίου των ΕΛΠΕ, η αποθήκη της Καβάλας, καθώς και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εκφραστεί σημαντικό ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, και μάλιστα από διεθνείς εταιρείες. Πάντως, με βάση τη ΔΕΗ, για την επιτυχία του διαγωνισμού θεωρείται σημαντικό να υπάρχει μακροχρόνιος «ορίζοντας» για τα κέρδη του Διαχειριστή. Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τη ΡΑΕ για τον καθορισμό του WACC σε βάθος αρκετών ετών.
Στην τελετή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ΔΕΗ υπέγραψαν σήμερα την δεύτερη, εικοσαετούς διάρκειας, δανειακή σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.
O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «Η σημερινή σύμβαση ενδυναμώνει την ήδη μεγάλη χρηματοοικονομική στήριξη και την πολύτιμη τεχνογνωσία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της χώρας και δη σε έργα κρίσιμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του. Προσβλέπουμε στη στήριξη της ΕΤΕπ –με δεδομένο και τον μετασχηματισμό της σε κλιματική τράπεζα της ΕΕ- και στα επόμενα χρόνια για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με κορωνίδα τη Δίκαιη Μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή».
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι «το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί διαχρονικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου και η ανάπτυξή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη ΔΕΗ. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η σταθερή παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως στρατηγικού χρηματοδοτικού εταίρου, υποστηρίζοντας το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε έργα μεγάλης σημασίας τόσο για τον Όμιλο ΔΕΗ όσο και για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ομίλου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, διαδικασία η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορά και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση του δικτύου διανομής απαιτούνται σημαντικού ύψους επενδύσεις, στη χρηματοδότηση των οποίων η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα συνεχίσει να είναι πρωταρχικής σημασίας».
O Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος δήλωσε από την πλευρά του ότι: «Η σταθερή χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί σε στενή συνεργασία με τον όμιλο ΔΕΗ για την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και αποτελεί εχέγγυο για τον εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ και των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς όλους τους Έλληνες πολίτες».
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Werner Hoyer, δήλωσε: «Οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει τις καίριας σημασίας επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και θα εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ηλεκτρικές
διασυνδέσεις νησιών και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ελλάδα».

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης