Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ορατότητα στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο μειώνεται – Πότε θα αλλάξει το σκηνικό… όταν αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά Νοέμβριο 2021

Η ορατότητα στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο μειώνεται – Πότε θα αλλάξει το σκηνικό… όταν αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά Νοέμβριο 2021
H MSCI θα επανεξετάσει πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε ώριμη αγορά τον Νοέμβριο του 2021
Η ορατότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο μειώνεται ενώ την ίδια στιγμή το ρίσκο χώρας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Το χρηματιστήριο βρίσκεται καθηλωμένο στις 920 μονάδες, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει, γενικώς έχει χαθεί η ανοδική δυναμική του β 6μήνου του 2019.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,90% στο χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία και το CDS το Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας επίσης σε χαμηλά 13 ετών στις 97 μονάδες βάσης ή 0,97%.
Και ενώ στα ομόλογα σημειώνεται ένα ψευδεπίγραφο ράλι, που είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης το χρηματιστήριο όχι μόνο δεν ακολουθεί σαν να έχει χάσει πλήρως τον βηματισμό του, τις τελευταίες εβδομάδες έχει σχεδόν αποδυναμωθεί.
Πότε θα αλλάξει το σκηνικό… όταν αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά Νοέμβριο 2021.
Φαίνεται ότι τα hedge funds που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο ως αναδυόμενη αγορά – emerging markets – έχουν κορυφώσει στην Ελλάδα.
Έχουν κάνει τις κινήσεις τους, έχουν πάρει τα κέρδη τους και γενικώς βλέπουν ότι τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι πλέον ουσιώδη.
Το ρίσκο της επένδυσης σε σχέση με το ρίσκο της απόδοσης είναι ετεροβαρές πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο ως αναδυόμενη αγορά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται με οριζόντια ανατρεπτική αλλαγή και μια τέτοια θα ήταν η αναβάθμιση από αναδυόμενη σε ώριμη χρηματιστηριακή αγορά.  
Τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανακάμψει επί της ουσίας.
Δύο σημαντικά γεγονότα θα λάβουν χώρα από το β΄ 6μηνο του 2021 η Ελλάδα πιθανότατα θα αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα και είναι πολύ πιθανό το ελληνικό χρηματιστήριο να αναβαθμιστεί σε ώριμη από αναδυόμενη αγορά ίσως τον Νοέμβριο του 2021.

Τι σημαίνει βαθμολογία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα

Έχει καλλιεργηθεί μια προσδοκία ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα σύντομα.
Το σύντομα δεν θα είναι το 2020 αλλά το 2021, οπότε η έννοια σύντομα είναι λανθασμένη.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι επενδυτική βαθμίδα investment grade, τι σημαίνει για την Ελλάδα, τις τράπεζες και τους πολίτες και το κυριότερο πότε χρονικά θα μπορούσε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Οι εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, DBRS και Scope ουσιαστικά 5 οίκοι αξιολόγησης αποτελούν σημείο αναφοράς για χιλιάδες εταιρίες, επενδυτές, funds, τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο.
Η πιστοληπτική ικανότητα είναι το πιστοποιητικό ενός κράτους και μιας εταιρίας για το κόστος δανεισμού των ομολόγων κρατικών και εταιρικών, εάν μια εταιρία ή ένα κρατικό asset είναι επενδύσιμο ή όχι και άλλα…
Η πιστοληπτική ικανότητα ουσιαστικά είναι ένα διαβατήριο για μια χώρα ή μια εταιρία να δανειστεί από τις αγορές, να προσελκύσει επενδυτές γενικώς να είναι επενδύσιμο assets.
Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση καθώς η παγκοσμιοποίηση επέβαλλε κοινούς κανόνες στο επενδυτικό κεφάλαιο και μια ρήτρα εξ αυτών είναι οι οίκοι αξιολόγησης.
Οι οίκοι αξιολόγησης δημιουργήθηκαν μετά το 1837.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος πολλές φορές έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βαθμολογεί ως investment grade ως επενδυτική βαθμίδα.
Οι αξιολογήσεις θα λέγαμε ότι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτές που είναι επενδυτική βαθμίδας δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα και αυτές που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ομόλογα σκουπίδια έχουν διαβαθμίσεις με βάση το ρίσκο, η Ελλάδα είχε φθάσει μέχρι την επιλεκτική χρεοκοπία.
Οι κλίμακες αξιολόγησης θεσμοθετήθηκαν πριν 80 χρόνια και στηρίζονται στο βρετανικό αλφάβητο.
Οι χώρες που έχουν βαθμολογία investment grade θεωρούνται χώρες υψηλής αξιοπιστίας, το χρέος είναι βιώσιμο άρα και εξυπηρετήσιμο και αντιμετωπίζονται από τους διεθνείς επενδυτές με όρους κανονικότητας.
Ειδικά για την Ελλάδα η έννοια της επενδυτικής βαθμίδας θα συνδεθεί με την βιωσιμότητα του χρέους και όχι τόσο με τις αποδόσεις των ομολόγων.
Ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει επιτόκιο 0,90% με προοπτική 0,60% όταν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2021.
Οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν βαρύτητα στην επενδυτική βαθμίδα γιατί μόνο ομόλογα που χαρακτηρίζονται investment grade συμμετέχουν στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Έτσι εξηγείται γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Χρονικά πότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βαθμολογεί σε επενδυτική βαθμίδα;
Η περίπτωση της Κύπρου είναι ένας καλός χρονικός οδηγός για το πότε μπορεί να αναβαθμιστεί η Ελλάδα.
Η Κύπρος τον Οκτώβριο του 2016 είχε βαθμολογία ΒΒ- (όπως ήταν έως πρόσφατα η ανώτατη βαθμολογία της Ελλάδος από την Fitch και DBRs) και χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2018 όπου η Standard and Poor’s αναβάθμισε την Κύπρο σε ΒΒΒ- δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα.
Η Κύπρος είχε υψηλό ΑΕΠ, υψηλά NPEs αλλά χαμηλό χρέος προς ΑΕΠ στο 94%.
Με βάση το μοντέλο Κύπρου η Ελλάδα βαθμολογήθηκε ΒΒ- από την Fitch Αύγουστο του 2018 και θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα προς τα μέσα του 2021.
Η Ελλάδα απέχει δύο βαθμίδες από το να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Όμως η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι στο 184% με την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη ενώ δεν διαθέτει βιώσιμο χρέος.
Από την άλλη το χρέος σε σύνολο 353 δισεκ. τα 270 δισεκ. είναι των μηχανισμών στήριξης δηλαδή η δομή του ελληνικού χρέους έχει μοναδικότητα.

H MSCI θα επανεξετάσει πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε ώριμη αγορά τον Νοέμβριο του 2021

Τον Νοέμβριο του 2021 η Morgan Stanley Capital International θα επανεξετάσει πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από αναδυόμενη σε ώριμη από emerging market σε development market αναφέρει πηγή κοντά στον αμερικανικό οίκο.
Πολλοί θα σκεφθούν ότι ο Νοέμβριος του 2021 είναι πολύ μακριά αλλά ως γνωστό οι οίκοι σχεδιάζουν τις κινήσεις τους πριν τις υλοποιήσουν ειδικά σε αυτή την κατηγορία 14-16 μήνες νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έγινε η πρώτη αγορά μετοχών της ζώνης του ευρώ που υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη, ο σχεδιασμός ξεκίνησε αρχές του 2012.  
Οι βασικοί λόγοι ήταν
1)Η δραματική αύξηση του κινδύνου χώρας και των ομολόγων
2)Η αρχόμενη κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών
(Το 2013 οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ήταν 6 με 7,4 δισεκ. πριν εγκλωβιστούν στο καθοδικό σπιράλ καταστροφής)
3)Η μεγάλη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ
4)Πολλά χρηματιστηριακά εργαλεία όπως το short selling ήταν ανενεργά
5)Η κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων συνολικά όπου με βάση τις μεθοδολογίες μόνο μια εταιρία πληρούσε τα κριτήρια.

Τι σημαίνει αναβάθμιση σε ώριμη αγορά;

Το ειδικό βάρος της Ελλάδος θα μειωθεί προφανώς γιατί είναι διαφορετική η σύνθεση του δείκτη των ώριμων αγορών από τις αναδυόμενες στις οποίες ήδη βρίσκεται η Ελλάδα.
Η υποβάθμιση αποδείχθηκε στρατηγικά αρνητική εξέλιξη γιατί διαψεύστηκαν όλα τα σενάρια περί εισροών και αύξησης του ειδικού βάρους…
Όλα αυτά αποδείχθηκαν ότι δεν είχαν καμία σημασία γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε.
Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι όμως οι λόγοι που θα οδηγήσουν την MSCI σε αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη.
Να σημειωθεί ότι συνήθως οι μεγάλες αλλαγές στους δείκτες σημειώνονται κάθε Νοέμβριο και δεν είναι σαφές εάν θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο ή θα υλοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020.
Για να υπάρξει αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς σε ώριμη απαιτούνται
1)Να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για το χρέος
2)Να αυξηθεί το ΑΕΠ της Ελλάδος
3)Να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα
4)Να αυξηθεί σημαντικά η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών του FTSE 25
Προφανώς αυτό σημαίνει άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.
5)Όλα τα βασικά εργαλεία της αγοράς όπως το short selling να λειτουργούν εύρυθμα.

Το 2021 η χρονιά του ελληνικού χρηματιστηρίου

Το 2021 θα είναι η χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς τότε θα συμβούν τα σημαντικότερα γεγονότα που θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για άνοδο αξιών, τραπεζικών μετοχών.
Αντιθέτως το ράλι στα ομόλογα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο 90% οπότε και μακροπρόθεσμα τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
Γιατί όμως το 2021 θα είναι χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο;

1)Θα διατηρηθεί και το 2021 ο σχετικά υψηλός ρυθμός ανάπτυξης από την αρχή της ελληνικής κρίσης χρέους.
Με βάση εκτιμήσεις και για το 2021 ο στόχος για 4% ναι μεν είναι ανέφικτος, αλλά θα κινηθεί κοντά στο 2,5%.  
Εάν δει κανείς την πορεία της Πορτογαλίας και όχι της Ιρλανδίας που είναι ειδική περίπτωση, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό 2%.

2)Η ελληνική κυβέρνηση μετά το προπαρασκευαστικό έτος 2020 θα αρχίσει το 2021 να αποκομίζει καρπούς από τα αναπτυξιακά και επενδυτικά της σχέδια.
Το 2021 θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις και θα φανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις των διεθνών επενδυτών.

3)Το 2021 δεν θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρηθούν στο 3,5% αλλά θα εγκριθεί η αλλαγή κατεύθυνσης των ANFAs περίπου 4 δισεκ. από το χρέος στην ανάπτυξη.

4)Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το Καλοκαίρι του 2021.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα ή invesment grade θα σηματοδοτήσει την ένταξη στο QE της ΕΚΤ - εάν υπάρχει μέχρι τότε - και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από επενδυτές που παρακολουθούν μόνο οικονομίες με επενδυτική διαβάθμιση.

5)Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά από την Morgan Stanley Capital International τον Νοέμβριο 2021 εφόσον πρώτα έχει προηγηθεί επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα.
Η επιστροφή της Ελλάδος στις ώριμες αγορές ωστόσο θα πρέπει να σταθμιστεί με προσοχή καθώς θα διαθέτει μικρότερο ειδικό βάρος αλλά περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια θα μπορούσαν εξελικτικά να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ως αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά η Ελλάδα πάντως δεν ευνοήθηκε και διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει συνωστισμός επενδυτών...

6)Το 2021 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλησιάσει περισσότερο τον μέσο όρο της ευρωζώνης στα NPEs που διαμορφώνεται στο 3,5%.
H εξέλιξη αυτή θα τις καταστήσει πιο επενδύσιμες χρηματιστηριακά αν και το στοίχημα των τραπεζών είναι τα κέρδη τους, πόσα κέρδη μπορούν να πετύχουν σε ένα περιβάλλον ισχνών και μειούμενων εσόδων αλλά και το ύψος της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης