Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλή απέπεμψε την υπουργό Εργασίας για την πινακίδα με το όνομα

Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλή απέπεμψε την υπουργό Εργασίας για την πινακίδα με το όνομα
Tην αποπομπή της υπουργού Εργασίας είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Oliver Spasovski
Με 62 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την αποπομπή από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Rasela Mizrahi, μετά την ενέργεια της τελευταίας να επανατοποθετήσει στο υπουργείο πινακίδα στην οποία αναγράφεται η προηγούμενη ονομασία της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
Η συνεδρίαση της Βουλής για την αποπομπή της υπουργού Εργασίας ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 15/2.
Υπέρ της πρότασης για την αποπομπή της Mizrahi ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζ. Zaev και οι βουλευτές των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται η ίδια.
Άλλωστε, την αποπομπή της υπουργού Εργασίας είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Oliver Spasovski, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής, ανέφερε ότι η Mizrahi παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με γειτονικές χώρες, όπως και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.
«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα οφέλη της συμφωνίας αυτής για την ένταξή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και για την προώθηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας», τόνισε ο Oliver Spasovski.
Από την πλευρά της, η Rasela Mizrahi στη συνεδρίαση της Βουλής, υποστήριξε ότι «κληρονόμησε» την πινακίδα αυτή όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ χαρακτήρισε «αστεία» την κατηγορία ότι παραβίασε το Σύνταγμα, ισχυριζόμενη ότι η όλη υπόθεση για την αποπομπή της υποκινήθηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους και για να καλυφθούν παρανομίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Επίσης, η Rasela Mizrahi ανέφερε ότι στη σύντομη θητεία της ως υπουργού Εργασίας έγινε στόχος αντισημιτικών επιθέσεων λόγω της εβραϊκής καταγωγής της και δήλωσε καταλήγοντας «είμαι περήφανη Εβραία από την Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Υπενθυμίζεται ότι αφού τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (Φεβρουάριος 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας είχε παραμείνει στην αίθουσα Τύπου μία πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας, την οποία η αποπεμφθείσα πλέον υπουργός Εργασίας επέλεγε ως φόντο όταν προέβαινε σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.
Η Rasela Mizrahi ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις 3η Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση, με δύο υπουργούς.
Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.
Αύριο, Κυριακή 16/2, αναμένεται να επισημοποιηθεί η διάλυση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας και η προκήρυξη νέων, πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης