Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένει ο Erdogan: Εντατικοποιούμε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο – Το σχέδιο της Τουρκίας για ΑΟΖ με το Ισραήλ

Επιμένει ο Erdogan: Εντατικοποιούμε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο – Το σχέδιο της Τουρκίας για ΑΟΖ με το Ισραήλ
«Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Πιστός στο δόγμα των προκλήσεων ο Τούρκος πρόεδρος RecepTayyip Erdogan επαναβεβαίωσε, πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεχίσει αλλά και να εντατικοποιήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε.
Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία.
Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας.
Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά.
Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή.
Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον Sarraj και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους,
Ο Erdogan αντέδρασε και στην πρόσκληση του Haftar από τον πρόεδρο της Γαλλίας.
«Ο Haftar είναι ο άνθρωπος που βομβάρδισε 11 φορές τη Λιβύη. Τον κάλεσαν οι ΗΠΑ. Τώρα τον καλεί ο Macron. Κι αυτός πάει εκεί πανηγυρίζοντας.
Δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε» σημείωσε.
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάσταση στην Idlib, στη βορειοδυτική Συρία, δεν θα επιλυθεί έως ότου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσυρθούν πέραν των συνόρων που η Τουρκία και η Ρωσία όρισαν στη συμφωνία του 2018.
«Η λύση είναι το (συριακό) καθεστώς να αποσυρθεί στα σύνορα των συμφωνιών. Ειδάλλως, θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος..
«Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό με τη στήριξη των φίλων μας. Εάν χρειαστεί να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο, είμαστε, επίσης, έτοιμοι», τόνισε.
 
ΑΟΖ και με το Ισραήλ

Την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, με μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων οδών, αντίστοιχη με εκείνη που υπέγραψε η Άγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εισηγήθηκε στον Tayyip Erdogan ο «εγκέφαλος» του τουρκολιβυκού μνημονίου αντιναύαρχος Cihat Yaycı.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο Sinan Ulgen επικεφαλής του κέντρου μελετών EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.
Στη σχετική ανάρτησή του καταγράφεται ότι  τα «τελευταία χρόνια, μία αποτυχημένη περιφερειακή πολιτική από την πλευρά της Άγκυρας σε συνάρτηση με την άνευ όρων στήριξη της μουσουλμανικής αδελφότητας, οδήγησε σε αποξένωση της Τουρκίας από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Ως αποτέλεσμα η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία συμμαχία κρατών της περιοχής που είναι αποφασισμένα να εκμεταλλευθούν τον πλούτο της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος των συμφερόντων της Τουρκίας.
Για τον Erdogan η συμφωνία με τη Λιβύη είναι μία φόρμουλα για να σπάσει η απομόνωση της Τουρκίας και να κερδίσει στήριξη προς όφελος της στο τι η ίδια θεωρεί ως δικαιότερη κατανομή των υπεράκτιων ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο».
 
Ο πρωταγωνιστής του σχεδίου

Ο πρωταγωνιστής αυτής της πολιτικής είναι ο αντιναύαρχος και αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Cihat Yaycı.«Χωρίς τον ρεαλισμό και το θάρρος του προέδρου Erdogan, αυτό θα είχε παραμείνει ένα ακαδημαϊκό χαρτί στο ράφι μίας βιβλιοθήκης» δήλωσε ο Yaycı για το μνημόνιο με τη Λιβύη.
Τώρα που η συμφωνία της Λιβύης έχει ολοκληρωθεί ο αντιναύαρχος πιστεύει πως υπάρχει μία κίνηση που πρέπει να κάνει η Τουρκία.
«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε τώρα. Θα πρέπει να υπογράψουμε με το Ισραήλ, το συντομότερο δυνατό την ίδια συμφωνία όσον αφορά την ΑΟΖ που υπογράψαμε με τη Λιβύη,
Αυτό το βήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.
Κάποιοι μπορεί να εκτιμήσουν ως υπερβολή μία τέτοια κίνηση για δύο κράτη, που κάποτε ήταν στρατηγικοί εταίροι αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει κρίση στις σχέσεις τους μετά και το αιματηρό επεισόδιο στο πλοίο Mavi Marmara το 2010, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα όμως με τους Τούρκους αναλυτές  υπάρχουν λεπτές ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να μην είναι ολόκληρη η εικόνα.
Σε πρόσφατη ομιλία του ο Erdogan απείλησε ότι, «κανένα σχέδιο στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά, νομικά, ή διπλωματικά».
Ωστόσο δήλωσε ότι, η Τουρκία είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί με οποιοδήποτε κράτος εκτός από την Κύπρο με την οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.
Με τη φράση αυτή υπογράμμισε ότι, το Ισραήλ είναι αποδεκτό.
Image result for Cihat Yaycı

Ο ρόλος του East Med

Αν η Τουρκία και το Ισραήλ αποφασίσουν να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία θαλάσσια ζώνη στα νότια της Κύπρου, την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ως δική της.
Μία τέτοια συμφωνία δεν είναι αδύνατη, καθώς ούτε η Τουρκία  ούτε το Ισραήλ – ούτε και οι ΗΠΑ – είναι συμβαλλόμενα μέρα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).
Η τουρκική πλευρά ποντάρει στην πανάκριβη οικονομική πτυχή του φιλόδοξου αγωγού East  Med μήκους 1.900 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
Θεωρούν ότι, οι Ισραηλινοί θα ήθελαν να καταστήσουν μία πιο εφικτή συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου με την Τουρκία, χωρίς να χρειάζεται μία αλλαγή στην πολιτική ηγεσία και στις δύο χώρες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης