Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοροναϊός: Φτάνουν τους 1.700 οι νεκροί και σε 68.500 τα κρούσματα - ΠΟΥ: Περισσότερες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών

Κοροναϊός: Φτάνουν τους 1.700 οι νεκροί και σε 68.500 τα κρούσματα - ΠΟΥ: Περισσότερες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών
Σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 355 κρούσματα
Τους 1.700 πλησίασε πλέον ο αριθμός των νεκρών στην ηπειρωτική Κίνα από το νέο κοροναϊό και σε 68.500 τα κρούσματα, ενώ σε διεθνές επίπεδο, εκτός Κίνας έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι (Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία).
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι κινεζικές αρχές, ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός αυξήθηκε σε 1.665 μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15/2,με την πλειοψηφία αυτών να καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Ήδη, ο αριθμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.
Τα νέα κρούσματα της επιδημίας , σύμφωνα με τις αρχές της Κίνας, ανήλθαν σε 2.009 το Σάββατο 15/2, εκ των οποίων τα 1.843 στη Χουμπέι, ενώ πλέον το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί φθάνει τους 68.500, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Σε διεθνές επίπεδο έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι και συγκεκριμένα, ένας στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ και από ένας σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία.
Ακόμη, σχεδόν 600 κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί σε περίπου 30 χώρες.
Στη Γαλλία το Σάββατο 15/2 ανακοινώθηκε «ο πρώτος εκτός της Ασίας, ο πρώτος στην Ευρώπη», θάνατος ενός 80χρονου κινέζου τουρίστα, ο οποίος νοσηλευόταν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

Στο μεταξύ, η Χουμπέι για 3 εβδομάδες παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, πόλεις της ανατολικής Κίνας επιβάλλουν δραστικά μέτρα περιορισμού, ενώ  το Πεκίνο έχει ενισχύει τα μέτρα περιορισμού για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.
Πλέον, η κινεζική πρωτεύουσα υποχρεώνει όσους φθάνουν σε μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, στο σπίτι τους ή στο ξενοδοχείο τους, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφώνονται.
Στα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα είναι και η απολύμανση των κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων , που θα τίθενται σε καραντίνα για έως και 14 ημέρες πριν επανακυκλοφορήσουν.
Η πόλη έχει παραλύσει και πολλές εταιρείες επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως, με τη χρήση υπολογιστών.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα επιβλήθηκαν αφού, κατά τις παραταθείσες διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε καραντίνα το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 355 κρούσματα, εκ των οποίων τα 70 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή 16/2.
Στο κρουαζιερόπλοιο βρίσκονταν 3.711 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω σε αυτό συνεχώς αυξάνεται και οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.
Στο μεταξύ, οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο (350) θα επαναπατριστούν με ειδικές πτήσεις και θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε στρατιωτικές βάσεις μετά την επιστροφή τους στο αμερικανικό έδαφος.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.

ΠΟΥ: Nα γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ασθενειών

Έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ασθενειών, με αφορμή την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός ο οποίος εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα, απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ανέφερε πως «ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, όμως σχετικά λίγα χρήματα για να προετοιμαστεί για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά» και προειδοποίησε ότι «αυτό είναι επικίνδυνα μυωπικό».
Πρόσθεσε ότι ΠΟΥ ανησυχεί για την έλλειψη συναίσθησης του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η χρηματοδότηση των μέτρων προετοιμασίας και ετοιμότητας από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.
Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για να συγκεντρωθούν 675 εκατ. δολ. για να προσφερθεί βοήθεια σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα, προκειμένου να προετοιμαστούν για το πιθανό ξέσπασμα επιδημιών όπως αυτή του COVID-19.
Ακόμη, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus υπογράμμισε ότι η Κίνα καθυστέρησε την εξάπλωση του ιού σε διεθνές επίπεδο επιβάλλοντας δραστικά μέτρα, όπως η απομόνωση πόλεων με εκατομμύρια κατοίκους και έτσι, κέρδισε χρόνο ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Πάντως, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ προειδοποίησε ότι οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται ακόμη πιο γρήγορα από τον νέο κοροναϊό.
Σημείωσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως οι Facebook, Google, Twitter, YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να προληφθεί η διασπορά ψευδών πληροφοριών και η κινδυνολογία, συμπληρώνοντας ότι οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να προειδοποιήσουν επαρκώς και έγκαιρα τον κόσμο για τους κινδύνους αλλά χωρίς «να δυναμώνουν τις φλόγες της υστερίας».
«Είναι ώρα για γεγονότα, όχι για να ενσταλάζεται φόβος. Είναι ώρα για αλληλεγγύη, όχι για στιγματισμό», είπε χαρακτηριστικά.
 
Χώρες και οι περιοχές που πλήττονται

Σε 30 χώρες και περιοχές, πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, όπου έχουν μολυνθεί πάνω από 68.000 πολίτες, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 700 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19.
Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού:
Κίνα
Περίπου 68.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο), ενώ αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 1.665 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15/2, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.
Η πλειοψηφία των θανάτων καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Ήδη, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.
Επιπλέον, ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 56 κρούσματα, ενώ 10 κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
 
Ασία-Ειρηνικός
Ανατολική Ασία
Νότια Κορέα:28 κρούσματα.
Ιαπωνία: 53 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο.
Τουλάχιστον 355 κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας.
Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί.
Ταϊβάν: 18 κρούσματα.
Νοτιοανατολική Ασία
Καμπότζη: Ένα κρούσμα.
Μαλαισία:22 κρούσματα.
Φιλιππίνες: Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα.
Σιγκαπούρη:72 κρούσματα.
Ταϊλάνδη:34 κρούσματα.
Βιετνάμ:16 κρούσματα.
Νότια Ασία
Ινδία:Τρία κρούσματα.
Νεπάλ:Ένα κρούσμα.
Σρι Λάνκα:Ένα κρούσμα.
 
Αυστραλία:15 κρούσματα.
 
Αμερική
Καναδάς:Οκτώ κρούσματα.
ΗΠΑ:Δεκαπέντε κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.
 
Ευρώπη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία: 16 κρούσματα.
Γαλλία: 12 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο.
Ιταλία:Τρία κρούσματα.
Ισπανία: Δύο κρούσματα. Οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Βέλγιο:Ένα κρούσμα.
Φινλανδία:Ένα κρούσμα.
Σουηδία: Ένα κρούσμα.

Κράτη εκτός ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο:9 κρούσματα.
Ρωσία: 2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.
 
Μέση Ανατολή
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οκτώ κρούσματα.
 
Αφρική
Αίγυπτος: Ένα κρούσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης