Μηταράκης: Κατάθεση βελτιωτικού ν/σ για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου τις επόμενες εβδομάδες

Μηταράκης: Κατάθεση βελτιωτικού ν/σ για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου τις επόμενες εβδομάδες
Άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών, ανέφερε ο Ν. Μηταράκης
«Αντιμετωπίζουμε την κρίση με ενότητα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού.
Η κεντρική κυβέρνηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό μας πρόβλημα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, σε ενημέρωση που έκανε σε στελέχη της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, αναφέροντας την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο αυτών, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών.
Ακόμη, σημείωσε ότι εξετάζεται για το τρέχον έτος η πρόσληψη 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου,  άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών, αλλά  πως προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση τονίζοντας ότι η Ελλάδα μετά το 2015 έγινε «διαδρομή επιλογής των διακινητών» και  πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του «γέμισε τις δομές σε όλη την Ελλάδα λόγω του πολύ αργού ρυθμού εξέτασης ασύλου», ενώ «άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον α' και β' βαθμό κρίσης» και με την ερμηνεία «που δέχτηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά, είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία».
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά» και που «δουλεύουμε ουσιαστικά να την περιορίσουμε, να περιορίσουμε τις ροές, να επιστρέψουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».
«Μια κρίση που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταθέτουμε μια πρόταση με στόχο άμεσα τα πράγματα να είναι ουσιαστικά καλύτερα από την σημερινή κατάσταση», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση μίλησαν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, Πάτρ. Γεωργιάδης, και ο ειδικός γραμματέας, Μ. Λογοθέτης.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS