Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζει το κεφαλαιακό μείγμα των τραπεζών με αύξηση της συμμετοχής των Tier 2 - Τέλη Μαρτίου τα πρώτα στοιχεία για τα stress tests

Αλλάζει το κεφαλαιακό μείγμα των τραπεζών με αύξηση της συμμετοχής των Tier 2 - Τέλη Μαρτίου τα πρώτα στοιχεία για τα stress tests
Στο τέλος Μαρτίου 2020 δίνουν οι τράπεζες τα πρώτα στοιχεία για τα stress tests
Με τα πρώτα στοιχεία για τα stress tests να αποστέλλονται στην ΕΚΤ το Μάρτιο, οι Ελληνικές τράπεζες  εκτελούν πυρετώδεις εργασίες τόσο για την άσκηση όσο και για την προετοιμασία των τιτλοποιήσεων.
Η δεύτερη επεξεργασία και αποστολή στοιχείων σχετικά με την άσκηση θα λάβει χώρα τον Απρίλιο και η τρίτη το Μάιο ενώ μέσα στον Ιούλιο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της άσκησης η οποία θα έχει ολοκληρωθεί.
Και μπορεί οι ελληνικές συστημικές τράπεζες σε ότι αφορά τα stress tests να μην ανησυχούν σε σχέση με τη δημιουργία ανάγκης επιπλέον κεφαλαίων, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις, πολλώ δε μάλλον που δεν έχει λυθεί το θέμα του μηδενικού ρίσκου ως προς την εγγύηση του Δημοσίου.
 Και ενώ τράπεζες και ΟΔΔΗΧ αναζητούν φόρμουλα που να "παντρεύει" την μη επενδυτική  βαθμίδα της χώρας με το zero risk weighted asset υπάρχουν και κάποια ευχάριστα νέα, όπως όλα δείχνουν, από το κεφαλαιακό μέτωπο των τραπεζών.
Mέχρι το τέλος του έτους και με βάση  την οδηγία CRD V (Capital requirements directive) που αναμένεται να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, το μείγμα των κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να διαφοροποιείται προς μια κατεύθυνση αρκετά πιο ευέλικτη.
Ετσι και ενώ τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διαθέτουν μέχρι 2% κεφάλαια Tier 2 και μέχρι 1,5% κεφάλαια Additional Tier 1 (μέσα από υβριδικά ομόλογα) τα παραπάνω ποσοστά κετευθύνονται προς το 3% και προς το 2% αντιστοίχως.
Τούτο αφήνει περαιτέρω χώρο για μείωση του ποσοστού των κεφαλαίων Core Tier 1 που είναι τα πιο δύσκολα στην απόκτησή τους.

Σε μια περίοδο που η χώρα δανείζεται περίπου με επιτόκιο χαμηλότερο της μονάδας και που οι τράπεζες μπορούν και επιτυγχάνουν όπως φάνηκε από τις εκδόσεις Tier 2  της Alpha και της Πειραιώς αξιόλογα επιτόκια (πολύ χαμηλότερα απ' ότι νωρίτερα)  εκτιμάται ως  πολύ σημαντική μια τέτοια αλλαγή για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Αλλωστε ας μην ξεχνάμε πως η Πειραιώς και η Eurobank έχουν εξαντλήσει ήδη τις δυνατότητές τους ως προς την έκδοση Tier 2  και η παραπάνω εξέλιξη ανοίγει εκ νέου την πόρτα εξόδου  προς τις αγορές ενώ η Εθνική και η Alpha  που ούτως ή άλλως δεν έχουν εξαντλήσει την αντίστοιχη δυνατότητά τους, μεγιστοποιούν τη δυνατότητα αυτή.
Και μπορεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να μην μεγενθύνονται άμεσα, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα  υπάρξουν σχετικές απαιτήσεις και μάλιστα μεγάλες τόσο μέσα από το γιγάντιο project των τιτλοποιήσεων με το οποίο θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, όσο και  λόγω των ολοένα ενισχυμένων κεφαλαίων που επιβάλει η Βασιλεία.
Ούτως ή άλλως πάντως τα δεδομένα για τις τράπεζες αλλάζουν στο σύνολό τους .
Ιδιαίτερα βοηθητικά θα σταθούν στα κεφάλαια των τραπεζών οι χρηματοδοτήσεις  ΕSG (Environmental, Social and Governance) προς τις οποίες σταδιακά θα κατευθυνθούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Εν προκειμένω η χώρα μας βρίσκεται κάπως πίσω όμως δεν μπορεί παρά να επιχειρήσει αργά ή γρήγορα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Ο όρος «ESG» αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα. Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης