Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προειδοποίηση Πιλάβιου ότι η υπερύθμιση θα διώξει τους μικρομεσαίους από το χρηματιστήριο

Προειδοποίηση Πιλάβιου ότι η υπερύθμιση θα διώξει τους μικρομεσαίους από το χρηματιστήριο
Έρχεται «βαριά εποπτεία» προαναγγέλλει η Αντιπρόεδρος της ΕΚ Αναστασία Στάμου
Φρένο» στην είσοδο νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αρκετά πιθανό  να οδηγήσει στην έξοδο εισηγμένων εταιρειών μικρομεσαίου μεγέθους, εκτιμάται ότι θα  φέρει η εφαρμογή του νέου και πιο ενισχυμένου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης.
Την  ανησυχία αυτή διατύπωσε ο κ. Αλέξης Πιλάβιος πρώηνπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, νυν πρόεδρος της  επιτροπής ελέγχου του ομίλου  Μυτιληναίου και για πολλά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank, μιλώντας σε ημερίδα της Deloitte που είχε ως θέμα την Εταιρική Διακυβέρνηση Εταιρειών.  
To να επιβάλουμε καινούργιες επιτροπές ανάδειξης στελεχών, στρατηγικού σχεδιασμού ενισχύοντας το ρυθμιστικό έλεγχο, μπορεί να είναι θετικό για 10 μεγάλες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα κόστους  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα είναι αδύνατο να το σηκώσουν είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης  Πιλάβιος.
Τόνισε  μην προσπαθούμε να  μιμηθούμε τις ξένες αγορές.
Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι η προοπτική νέων επιτροπών θα  φέρει  ένα «βάρος» το οποίο πολλές φορές θα είναι μεγαλύτερο από το επιδιωκόμενο όφελος. 
Η Β αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Αναστασία  Στάμου, η οποία  συμμετείχε  στο πάνελ συζήτησης, σήκωσε  το γάντι και  απάντησε στον Πιλάβιο λέγοντας ότι οι εισηγμένες εταιρείες όπως και όλοι μας πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πιο  βαρύ περιβάλλον και όχι ελαστικό επισημαίνοντας ότι έρχεται «Πολύ Regulatory.»   
Νωρίτερα η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά κα Βασιλική Λαζαράκου έκανε  λόγο για ένα μοντέρνο νομοθετικό πλαίσιο και την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας επιπλέον επιτροπών από τις εισηγμένες χωρίς ωστόσο να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά της δίνοντας όμως την αίσθηση στο ακροατήριο ότι  θα ενισχυθεί  ο ρόλος των  ανεξάρτητων μελών των διοικητικών συμβουλίων και πιθανότητα να αυξηθεί  ο αριθμός τους έτσι ώστε  να είναι σε θέση  η συγκρότηση των νέων επιτροπών.
Η κα αντιπρόεδρος της  Ε.Κ. υπενθύμισε  ότι σήμερα  είναι υποχρεωτική η Επιτροπή Ελέγχου και αναμένεται να προστεθούν άλλες δύο επιτροπές όπως αυτή των Αμοιβών και της Αξιολόγησης υποψηφιοτήτων.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ  κ. Σωκράτης Λαζαρίδης εστίασε στο ρόλο του προέδρου, ο οποίος πρέπει  να είναι μη εκτελεστικός στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Πάντως η  νομοθεσία έμμεσα δεν επιτρέπει στο ίδιο πρόσωπο να κατέχει την ιδιότητα του προέδρου και του διευθύνοντος  συμβούλου.
Σήμερα πολλές εισηγμένες  εταιρείες εμφανίζουν το ίδιο πρόσωπο στις δύο ηγετικές θέσεις μιας εταιρείας.
Ανάμεσα  τους είναι και η ΔΕΗ με τον κ Γεώργιο Στάσση να κατέχει του προέδρου και του διευθύνοντος  συμβούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν θα επιτρέπει οι δύο θέσεις να εκπροσωπούνται από το ίδιο πρόσωπο.
Αρκετά στελέχη που συμμετείχαν στην ημερίδα ανέφεραν πως ότι και να κάνουν οι Αρχές δεν θα  είναι δυνατόν να εκλείψουν τα εταιρικά  σκάνδαλα.
Ακόμη ανέφεραν η Επιτροπή Ελέγχου δεν μπορεί να αποκαλύψει ένα  σκάνδαλο  όταν ο εξωτερικός ελεγκτής δεν κάνει σωστά τη δουλειά και η διοικητική δομή της εταιρείας φτιάχνει «στεγανά».
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης