Τελευταία Νέα
Οικονομία

Barron's: Οι λόγοι που θα συνεχιστεί το ράλι στα ελληνικά ομόλογα - Κάτω από το 1% η απόδοση

Barron's: Οι λόγοι που θα συνεχιστεί το ράλι στα ελληνικά ομόλογα - Κάτω από το 1% η απόδοση
Στη σημαντική υποχώρηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων αναφέρεται το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Barron's
Συνέχεια του ράλι στα ελληνικά ομόλογα βλέπει το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Barron's.
Σε δημοσίευμα που έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή έκδοση του και φέρει τον τίτλο «οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου είναι κάτω από το 1%. Γιατί το ράλι μπορεί να συνεχιστεί».
Όπως αναφέρεται λοιπόν, οι επενδυτές ανταμείβουν τη χώρα για την εκλογή ενός κεντροδεξιού κόμματος (σσ. της Νέας Δημοκρατίας) και την κατάργηση των capital controls, σχεδόν μια δεκαετία αφού οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν πάνω από το 30%.
«Ο κόσμος λέει ότι είναι τρελό να έχει αποδόσεις 1% στην Ελλάδα» επισημαίνει Brendan Murphy από τη BNY Mellon Global Fixed Income Fund και συμπληρώνει «πολύς κόσμος τον έλεγαν αυτό όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν 5%».
Πλέον, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πλησιάζουν εκείνες των ιταλικών, αν και η παραγωγή της Ιταλίας είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας.
Και οι δύο χώρες όμως έχουν υψηλά χρέη σε σχέση με άλλες χώρες στην περιοχή.
Ενώ το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας της προσφέρει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση εντός της ευρωζώνης, η χώρα είναι αντιμέτωπη με πολιτική αβεβαιότητα και ενδεχόμενη υποβάθμιση σε junk θα αναγκάσει τους επενδυτές σε πωλήσεις.
Όσον αφορά την απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στο 0,93%.
Κατά πολλές έννοιες, πρόκειται για μια ακριβή αποτίμηση.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει -σύμφωνα με τον Murphy- ότι το ομόλογο δεν μπορεί να γίνει πιο ακριβό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Barron's, για να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι, αρκεί να δούμε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε το ράλι.
Αρχικά η ΕΚΤ επανεκκίνησε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που οδήγησε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κάτω από το μηδέν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι επενδυτές κατά την αναζήτηση τους για αποδόσεις επένδυσαν σε πιο επικίνδυνα assets όπως τα ελληνικά ομόλογα, που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα.
Δεύτερο το spread μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έχει μειωθεί, καθώς οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι για επενδύσεις στις ελληνικές αγορές.
«Δεν κοιτάζω τόσο πολύ το 1% όσο το spread με τα γερμανικά ομόλογα, διότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι αρνητικές» είπε ο Murphy.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με έναν τρόπου που δείχνει πως η αγορά αναμένει να αναβαθμιστούν.
Και τέλος, τα ευρωπαϊκά ομόλογα όλων των ειδών θα μπορούσαν να είναι πιο ελκυστικά από ό,τι θα έδειχναν οι απόλυτες αποδόσεις τους, τουλάχιστον στους Αμερικανούς επενδυτές.
«Κανείς από αυτούς τους τρεις παράγοντες δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.
Και όσο συνεχίσουν να υφίστανται, πιθανόν τον ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων να συνεχιστεί» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης