Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του το ΣΥΡΙΖΑ… και καλά κάνει

tags :
Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του το ΣΥΡΙΖΑ… και καλά κάνει
Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις εργασίες της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του τη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις εργασίες της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του τη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Και καλά κάνει.
Διότι είναι προφανές πως αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει.
Και μπορεί πράγματι να έχει τη σημασία του το ποια θα είναι η προσθήκη δίπλα στην ονομασία «ΣΥΡΙΖΑ» ή το ποια θα είναι τα δικαιώματα των e-μελών του κόμματος, αλλά το μέγιστο ζητούμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει και να εξελιχθεί σε αυτό που αντιπροσωπεύει πλέον το 32% των πολιτών που τον ψήφισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Και αυτό δεν θα γίνει μέσα από ατέρμονες συζητήσεις και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις επί της διαδικασίας του μετασχηματισμού, αλλά θα προκύψει μέσα από μια πραγματική ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για το ποιο θα είναι το ιδεολογικό στίγμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιο θα είναι το πρόγραμμα του και για το ποιες θα είναι οι απαντήσεις του στα κρίσιμα ζητήματα της χώρας.
Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει προς τα πού θέλει να πάει και σε ποιους απευθύνεται.
Αυτό είναι που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό είναι που περιμένουν να ακούσουν και οι πολίτες.
Αυτό τους ενδιαφέρει.
Και υπό αυτό το πρίσμα, καλά κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και το παίρνει πάνω του και προχωρά σε έναν πραγματικό μετασχηματισμό του κόμματος.
Είναι προφανές – και το κυριότερο υγιές - ότι ενστάσεις και διαφωνίες σε αυτήν την πορεία, και σε κάθε μελλοντική πορεία, θα υπάρξουν.
Αλλά οι ενστάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν τροχοπέδη, πρόβλημα και εσωστρέφεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «άνοιγμα», διεύρυνση, μετασχηματισμό και πρόταση.
Ότι έκανε λάθη κατά την περίοδο διακυβέρνησης του, προφανώς και έκανε.
Αν και το εντυπωσιακό είναι ότι τα πυρά των πολιτικών αντιπάλων του αναφέρονται πρωτίστως στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015.
Την περίοδο της αυταπάτης, την περίοδο όπου οι προεκλογικές «μεγαλοστομίες» θρυμματίστηκαν μέσα σε έξι μήνες.
Αυτήν την αυταπάτη πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι πολίτες τον επανεξέλεξαν τον Σεπτέμβριο του 2015.
Ότι κάνει όμως τον απολογισμό του, έχει τεράστια σημασία.
Πράγματι, ποιο άλλο κόμμα που κυβέρνησε την περίοδο των μνημονίων, έκανε μια ουσιαστική αποτίμηση της θητείας του;
Κανένα.
Αντιθέτως, επέλεξαν να προχωρήσουν σε αλλαγή ηγεσίας, και κάπως έτσι να αναλάβουν και την περίφημη «πολιτική ευθύνη» των πεπραγμένων τους.
Σβήνοντας την.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε καλή κατεύθυνση.
Κάνει ανοιχτά τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, επιχειρεί να ανοιχθεί χωρίς «γραφειοκρατία» και «προσκόμματα» στην κοινωνία, μετασχηματίζεται και καλείται μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στη μεταμνημονιακή εποχή, να αναδείξει τις πολιτικές ιδέες, τις προτεραιότητες και τις προτάσεις του.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα και τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων, η κριτική που ασκείται από τη ΝΔ στη δήλωση Τσίπρα περί του ελέγχου των «αρμών της εξουσίας» μόνο ως αστεία μπορεί να εκληφθεί.
Μια και μια απλή σύγκριση με την κυβερνητική πρακτική της ΝΔ – είτε τώρα είτε παλιότερα – είναι περισσότερο από αρκετή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης