Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό - Στους 1.873 οι νεκροί - Δοκιμές φαρμάκων, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό - Στους 1.873 οι νεκροί - Δοκιμές φαρμάκων, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Πάνω από 73.000 τα κρούσματα - Αναθεωρεί επί τα χείρω η Moody's την εκτίμηση της για την ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το 2020
(upd3) Αν και για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό έπεσε κάτω από τα 2.000 μέσα σε ένα 24ωρο, κάτι που μπορεί να σημαίνει μείωση της έντασης, αν και η πρώτη μεγάλη επιστημονική μελέτη που έγινε στην Κίνα αναφέρει ότι το 80% των κρουσμάτων είναι ήπιο, κάθε άλλο παρά υπό έλεγχο θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι η επιδημία, της οποίας οι οικονομικές συνέπειες «χτυπούν» όλο τον πλανήτη, με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να υποστηρίζει πως η οικονομία της βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κα πρέπει να τονωθεί.
Και μπορεί η Κίνα στην προσπάθεια της να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας, να έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρες επαρχίες και πόλεις και να έχει επιβάλλει περιορισμούς σε ταξίδια και μετακινήσεις, ωστόσο αυτή η πολιτική έχει τον αντίκτυπο της τόσο στην οικονομία της (πολλά εργοστάσια και βιομηχανίες εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές) όσο και παγκοσμίως στις επιχειρήσεις, με τελευταία «θύματα» την Apple και την Singapore Airlines.
Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν το κόστος από το «χτύπημα» της επιδημίας, η ιατρική επιστημονική κοινότητα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κατασκευάσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το συντομότερο δυνατό, αν και αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τους επόμενους 9 – 12 μήνες.
Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική, μια σειρά από χώρες αρχίζουν να δοκιμάζουν συνδυασμό φαρμάκων στους ασθενείς με τον κορωνοϊό σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά.

Ακόμα πιο δραστικά μέτρα από τις αρχές του Χουμπέι για τον περιορισμό του κορωνοϊού

Οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι θα υιοθετήσουν πιο διεξοδικά και ισχυρά μέτρα για να εντοπίσουν εμπύρετους ασθενείς και να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την επιδημία του Covid-19, όπως μετέδωσαν σήμερα (18/2) τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Οι Κινεζικές αρχές θα ελέγξουν τα αρχεία όλων των ασθενών που εμφάνισαν πυρετό και επισκέφθηκαν γιατρό από τις 20 Ιανουαρίου, καθώς και των ανθρώπων που αγόρασαν αντιπυρετικά και αντιβηχικά φάρμακα, είτε σε φαρμακεία είτε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Οι άνθρωποι αυτοί θα εξεταστούν και, εάν χρειαστεί, θα τεθούν σε καραντίνα ή θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, συνεχίζει το επίσημο πρακτορείο επικαλούμενο την ανακοίνωση του κέντρου ελέγχου της επιδημίας.
Με βάση τον νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα (18/2) στη δημοσιότητα η Κίνα, αναφέρθηκαν τα λιγότερα νέα κρούσματα και οι λιγότεροι θάνατοι εδώ και μία εβδομάδα.
Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επιδημία επιβραδύνεται.
Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των νέων κρουσμάτων αποδεικνύουν ότι τα δραστικά μέτρα που έχει λάβει, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και το εμπόριο, επιβραδύνουν τη μετάδοση της ασθένειας πέραν της επαρχίας Χουμπέι και της πρωτεύουσάς της, της πόλης Ουχάν.

Xi (Κινέζος πρόεδρος): Η Κίνα θα πετύχει τους οικονομικούς στόχος του 2020 παρά τον κορωνοϊό

Βέβαιος ότι η Κίνα θα πετύχει τους οικονομικούς στόχους για το 2020, παρά την επιδημία του κορωνοϊού, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της χώρας, Xi Jinping.
«Η Κίνα θα καταφέρει να πετύχει τους οικονομικούς στόχους για το 2020 παρά την επίδραση του κορωνοϊού» δήλωσε σε μια προσπάθεια του να κατευνάσει τις ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.
Μάλιστα, ο Xi επεσήμανε ότι η επίδραση του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία είναι προσωρινή.

Veran (Γάλλος υπ. Υγείας): Υπάρχει κίνδυνος, ο κορωνοϊός να εξελιχθεί σε πανδημία

Ανοιχτό αφήνει η Γαλλία το ενδεχόμενο, ο κορωνοϊός να εξελιχθεί σε πανδημία και να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
«Αυτό είναι και μια υπόθεση εργασίας, αλλά ένας σημαντικός κίνδυνος» δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Olivier Veran, στο France Info radio.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ το σύστημα υγείας είναι αρκετά ισχυρό και καλά εξοπλισμένο.
Ο Veran δήλωσε πως τέσσερις ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό παρέμειναν σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Moody’s: Αναθεωρεί στο 5,2% από 5,8% την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Κίνας το 2020

Στην αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψης του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2020 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η Moody’s προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5,2% το 2020, από 5,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση αυτή αντανακλά ένα σοβαρό αλλά σύντομο «χτύπημα» του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s διατηρεί την πρόβλεψη της για ανάπτυξη της Κίνας κατά 5,7% το 2021.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι οι οικονομίες των κρατών της νότιας Ασίας – Ειρηνικού είναι πιο ευάλωτες από την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας πως η ανάπτυξη των οικονομιών τους θα επιβραδυνθεί λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην αλυσίδα παραγωγής.

Στους 1.873 οι νεκροί, πάνω από 73.000 τα κρούσματα

Στους 1.873 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού, την ώρα που τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει τα 73.000.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφεί στην Κίνα, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.868 έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 17/2.
Βάσει της ενημέρωσης αυτής, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 98 το τελευταίο 24ωρο ενώ οι περισσότεροι και πάλι κατεγράφησαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, όπου αναφέρθηκαν 93 νεκροί, οι 72 εκ των οποίων στη μεγαλούπολη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε ο COVID-19 τον Δεκέμβριο.
Σε όλη την επικράτεια, εντοπίστηκαν 1.886 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αριθμός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα μέχρι στιγμής σε 72.436 και σε παγκόσμιο επίπεδο σε 73.335.
Image
Που έχουν καταγραφεί κρούσματα

Τουλάχιστον 454 κρούσματα του ιού έχουν επιβεβαιωθεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα ανοιχτά της Ιαπωνίας από τις 3 Φεβρουαρίου, ενώ άλλα 900 κρούσματα έχουν καταγραφεί συνολικά σε 27 κράτη.
Συγκεκριμένα:

Κίνα:
Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αυξήθηκε σε 1.868 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, ενώ σχεδόν 72.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο).
Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.
* Ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 58 κρούσματα.
* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
Image
Νότια Κορέα: 31 κρούσματα.
Ιαπωνία: 66 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 454 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί. Πολλοί Αμερικανοί απομακρύνθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο και επιβιβάστηκαν σε πτήση προς τη χώρα τους, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Ταϊβάν: 22 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο.
Καμπότζη: Ένα κρούσμα.
Μαλαισία: 22 κρούσματα.
Φιλιππίνες: Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο ο οποίος καταγόταν από την Ουχάν. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.
Σιγκαπούρη: 77 κρούσματα.
Ταϊλάνδη: 35 κρούσματα.
Βιετνάμ: 16 κρούσματα.
Ινδία: Τρία κρούσματα.
Νεπάλ: Ένα κρούσμα.
Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα.
Αυστραλία: 15 κρούσματα.
Καναδάς: Οκτώ κρούσματα.
ΗΠΑ: 15 κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.
Γερμανία: 16 κρούσματα.
Γαλλία: 12 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Επρόκειτο για τον πρώτο νεκρό λόγω του COVID-19 εκτός Ασίας.
Ιταλία: Τρία κρούσματα.
Ισπανία: Δύο κρούσματα. Οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Βέλγιο: Ένα κρούσμα.
Φινλανδία: Ένα κρούσμα.
Σουηδία: Ένα κρούσμα.
Ηνωμένο Βασίλειο: 9 κρούσματα.
Ρωσία: 2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 9 κρούσματα.
Αίγυπτος: Ένα κρούσμα, το πρώτο στην Αφρική.
Image
Ήπιο το 80% των κρουσμάτων του κορωνοϊού  - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Στην εκτίμηση ότι περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) του κορωνοϊού είναι σχετικά ήπια καταλήγει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ως σήμερα από Κινέζους επιστήμονες.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας και που μελέτησε τα 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11/2 καθώς και ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα αλλά και ύποπτα περιστατικά, κατέληξαν στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
- Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα.
- Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).
- Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%.
Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.
- Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%).
- Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.
- Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).
- Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.
 - Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών.
Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.
Παράλληλα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.
Image
Δοκιμές φαρμάκων

Στη δοκιμή φαρμάκων - που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του HIV – σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό θα προχωρήσει η Ιαπωνία.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Y.Suga «το Τόκιο έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες ώστε οι κλινικές δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV σε κρούσματα του νέου κορωνοϊού να μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό».
Σημειώνεται πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιαπωνία ανέρχονται σε 66, ενώ έχει καταγραφεί και ένας θάνατος.
Οι δοκιμές των φαρμάκων κατά του HIV ξεκινούν στην Ιαπωνία καθώς σε όλο τον κόσμο θεωρείται ότι αυτά ενδέχεται να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον covid-19.
Σημειώνεται πως προς το παρόν δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική, αν και αναφέρεται πως στην Ταϊλάνδη οι γιατροί φαίνεται να έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας συνδυασμό φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης και του HIV.
Image
Υπέκυψε στον κορωνοϊό ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ουχάν

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι πέθανε ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της μεγαλούπολης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι που αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας.
Η κινεζική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα 18/2 το πρωί ότι ο Liu Zhiming, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό, υπέκυψε.
Πρόκειται για τον δεύτερο εξέχοντα Κινέζο γιατρό που πεθαίνει από τον κορωνοϊό covid-19, καθώς νωρίτερα τον Φεβρουάριο είχε πεθάνει και o Li Wenliang, ο γιατρός που πρώτος είχε ενημερώσει τις αρχές για τον νέο ιό, αρχικά χωρίς αποτέλεσμα.
Image
Από εργαστήριο ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού;

Την ίδια στιγμή, επανέρχεται η θεωρία για το ενδεχόμενο η εξάπλωση του ιού να ξεκίνησε τελικά από εργαστήριο.
Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο «South China University of Technology» ισχυρίζονται ότι η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ουχάν.
Σε μελέτη των διδακτορικών φοιτητών, Μποτάο Τσιάο και Λεί Χιάο, στο εργαστήριο του κέντρου βρίσκονταν ζώα για ερευνητικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων 605 νυχτερίδες που αιχμαλωτίστηκαν στην κινεζική επαρχία Χουμπέι.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας ερευνητής δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες μέσα στο εργαστήριο και ήρθε σε επαφή με το αίμα των ζώων. Ο Κινέζος επιστήμονας μπήκε σε καραντίνα για 28 μέρες.
Στο εργαστήριο από το οποίο ενδέχεται να ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού, γίνονται μελέτες για τις επιδημίες ενώ οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται 280 μέτρα μακριά από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Times» που επικαλείται δηλώσεις του Ντάνι Σόχαν, ενός πρώην αξιωματικού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, το Ινστιτούτο ιολογίας στην Ουχάν είναι μέρος ενός μυστικού προγράμματος βιολογικών όπλων.

Bill Gates: Σε κίνδυνο 10 εκατομμύρια άνθρωποι, εάν ο Covid – 19 εξαπλωθεί στην Αφρική

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates για τον Covid -19, λέγοντας πως απειλούνται εκατομμύρια ζωές.
«Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση.
Γνωρίζουμε πάντοτε πως μπορεί να εξελιχθεί μία πανδημία που προκλήθηκε φυσικά ή σκόπιμα και πως θα μπορούσε να διαταράξει τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες», σημείωσε ο Gates και πρόσθεσε πως μία τέτοια πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια θανάτους.
«Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος εάν εξαπλωθεί σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική και την υπόλοιπη Ασία η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ δραματική», σημείωσε σε δραματικούς τόνους.
Πρόσθεσε ότι ο Covid-19 είναι πιο επικίνδυνος από τον Ebola, επειδή ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου είναι πολύ πιο γρήγορος.
«Ο Ebola είναι τρομερός ιός, αλλά δεν είναι σαν μια αστραπιαία γρίπη», είπε.
«Αυτός ο κορωνοϊός έχει πολλές ομοιότητες με μια πολύ άσχημη γρίπη, από την άποψη του ποσοστού θνησιμότητας.
Μοιάζει με την επιδημία γρίπης του 1957», τόνισε μιλώντασε εκδήλωση.
«Αυτή η ασθένεια, εάν εξαπλωθεί στην Αφρική, θα είναι πιο δραματική από ό, τι στην Κίνα, αν και δεν προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω την κατάσταση στην Ασία με κανένα τρόπο», συνέχισε.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 18/2 09:26)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης