Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά την επίθεση Cavusoglu σε Παυλόπουλο - «Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα»

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά την επίθεση Cavusoglu σε Παυλόπουλο - «Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον Προκόπη Παυλόπουλο επειδή αποκάλεσε μουσουλμανική και όχι τουρκική, τη μειονότητα στη Θράκη
Αυστηρή και ξεκάθαρη απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu και στους ισχυρισμούς του περί τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη δίνουν διπλωματικές πηγές.
«Στην Ελλάδα διαβιοί μόνο μουσουλμανική μειονότητα» επισημαίνει η Αθήνα, υπενθυμίζοντας στον Τούρκο ΥΠΕΞ τη Συνθήκη της Λωζάνης.
«Στην Ελλάδα - που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα - διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική.
Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάνης για να το αντιληφθεί κανείς» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

O Παυλόπουλος στο στόχαστρο της Τουρκίας

Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έστρεψε τα βέλη κατά του κ. Παυλόπουλου, υποστηρίζοντας ότι η μειονότητα στη Θράκη ήταν και θα παραμείνει τουρκική.
«Ο Πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε ξανά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ό,τι κι αν λέτε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες και τουρκική θα παραμείνει» αναφέρει ο Cavusoglu σε ανάρτηση του στο twitter.

Image

Celik: «Ρατσιστική» η προσέγγιση του Παυλόπουλου

Από την πλευρά του, ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κόμματος του Erdogan, χαρακτηρίζει τη δήλωση Παυλόπουλου ρατσιστική.
«Η ιστορία της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη είναι μια πραγματικότητα.
Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός.
Είναι ρατσιστική προσέγγιση απέναντι στη τουρκική μουσουλμανική μειονότητα να την αποκαλείς ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Όσοι προσπαθούν να αλλάξουν τα ιστορικά γεγονότα σχετικά με την τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης, δεν μπορούν να πετύχουν κάτι» δήλωσε ο Celik και τόνισε ότι η τουρκική μειονότητα της Θράκης είναι ισχυρή πηγή πλούτου για την Ελλάδα.
«Η αντίθετη προσέγγιση είναι ένα άσχημο παράδειγμα ρατσισμού» τόνισε ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Celik και σε ανάρτηση του στο twitter.

Image

«Είναι εξαιρετικά λάθος, ο πρόεδρος Παυλόπουλος να αποκαλεί τη τουρκική μουσουλμανική μειονότητα "ελληνική μουσουλμανική μειονότητα" κατά την επίσκεψη του στη δυτική Θράκη.
Η άρνηση της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να καταδικαστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Παυλόπουλου

Οι Cavusoglu και Celik αναφέρονται σε δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου πριν από περίπου μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου, όταν ανακηρύχτηκε ως Επίτιμος Δημότης του δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
«Ευρισκόμενος -θα το επαναλάβω- σε αυτή την ακριτική γωνιά της πατρίδας μας, την Ελληνική Θράκη, οφείλω να εκθέσω, όπως το πράττω πάντοτε κατά την αποστολή μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τις εθνικές μας θέσεις για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργήσει η τουρκική προκλητικότητα, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου» είχε δηλώσει ο κ. Παυλόπουλος, χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε μουσουλμανική μειονότητα.
Η αναφορά του σε αυτό το θέμα έγινε στις 18 Ιανουαρίου κατά την επίσκεψη του στον Έβρο, μέσα από την ιδιαίτερης σημασίας ομιλία του από το Διδυμότειχο όπου υπενθύμισε στην Άγκυρα, τη βασική διάκριση την οποία έκανε η Συνθήκη της Λωζάνης ιδίως σε ότι αφορά στη φύση των ανθρώπων που κατοικούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη αλλά και στους Έλληνες της Τουρκίας.
«Ό,τι και να λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά μια είναι η αλήθεια κατά το διεθνείς δίκαιο και αυτή η αλήθεια είναι αδύνατον να παραγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Η αλήθεια είναι πως κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Μουσουλμανική Μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη είναι θρησκευτική μειονότητα δεν είναι εθνική μειονότητα με κανέναν τρόπο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στη σκία των τουρκικών παραβιάσεων, ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας - Τουρκίας

Εξάλλου, χθες (17/2/2020) άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι συζητήσεις αφορούν στην επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων.
Η τουρκική αντιπροσωπεία αφίχθη χθες στην Αθήνα.
Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν την 21η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο την ίδια ημέρα τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.
Καταγράφηκαν έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Εξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης